különleges alkalom

2021.05.02. 07:30

A nap, ami az édesanyákról szól: szavakkal, tettekkel vagy virággal is köszönetet mondhatunk

Támogatással és önmagába vetett hittel léphet a nő magabiztosan az anyaság útjára.

Fotó: Kiss Annamarie

Korondánné Ferenczi Gabriella perinatális szaktanácsadó, szülés- és szülőfelkészítő, szüléskísérő dúla és kismamajóga-oktató, mindemellett feleség és három gyermek édesanyja. Az anyaság témájában vele beszélgettünk. Gabriella azt mondja, a saját anyasága már átszínezi az anyák napjához fűzött emlékeit.

Korondánné Ferenczi Gabriella | Fotó: Kiss Annamarie

– A családunkban az anyák napja mindig szűk körű, meghitt esemény volt. Vártam és szerettem, mindig virággal köszöntöttem az édesanyámat. Számomra az anyaság természetes vágy volt, mindig is szerettem volna anya lenni. A jeles naphoz kötődő viszonyomat áthangolta az első gyermekem érkezése, és leginkább az az élmény, amikor először beteg volt. Mély aggodalom uralkodott el rajtam, és rájöttem, hogy valójában erről szól az anyaság. Megértettem, milyen fizikai és mentális jelenlétet kap egy gyermek, sokszor észrevétlenül is az édesanyjától – mondta.

A háromgyermekes édesanyát saját gyermekei is évről évre köszöntik május első vasárnapján. – A férjem gondoskodik róla, hogy ne maradjon el a köszöntés. Anyák napján reggel rendszerint virággal lepnek meg a gyerekeim, és ágyba kapom a kávét. Azt gondolom, ezen az ünnepen is a szándék a fontos, és mindegy ki, mivel tudja kifejezni a háláját, ajándékkal, virággal vagy szavakkal. Ha a kamasz fiaim eljönnek velem az erdőbe sétálni, akkor az részükről egy különleges gesztus, és akkor én megérzem a köszönetet ebben a tevékenységben is – tette hozzá.

Új szerepkörben

Gabriella szerint minden kornak megvannak a maga kihívásai, ő maga már partvonalról nézi azokat a szülőket, akik pici gyermekkel vannak otthon. – Az én gyerekeim már nem igénylik annyira az anyai jelenlétemet. Ahogy felnőnek, már nem kellek napi 24 órában, de ha szükség van rám, akkor tudnak felém fordulni. Ugyanakkor az elmúlt egy év engem is új kihívások elé állított. A járványhelyzet miatt megváltoztak a komfortos hétköznapok. A digitális oktatásban részt vevő gyerekek miatt már az anyák nemcsak a saját munkahelyi feladataikat látták el napközben, hanem mellette gyermekfelügyeletet szerveztek, segítették a tanulást, maguk készítették az ebédet. A pandémia kiélesítette, hogy milyen sok teher hárul a nőkre. Olyan szerepeket vállaltak magukra, amiket normál helyzetben szakemberek végeznek el. Emellett nyilván folyamatosan úgynevezett érzelmi munkát is végeznek, hiszen legtöbb esetben az anya tartja számon a fontos dátumokat, a határidőket. Ilyen terhelés mellett még inkább szükség van az összetartó családra, az apák jelenlétére – figyelmeztetett a szakember, kiemelve, egy fizikailag és mentálisan is kimerítő állapot hosszú távon csak óriási áldozatokkal tud működni.

Fotó: Kiss Annamarie

Nőtől az anyáig

Korondánné Ferenczi Gabriella dúlaként kívülállóként is csodálhatja azt a folyamatot, amiként nőből édesanya válik. Azt mondja, a támasz, amit nők egymásnak nyújthatnak, leírhatatlan erő. – Háromgyermekes anyaként lettem dúla, és nagyon sokat változott a szülésről, a születésről, az anyaságról alkotott képem. Úgy tartja a mondás, hogy a gyerek neveléséhez egy falu kell, ma azonban a nők nem ilyen közösségbe ágyazottan élik meg az anyaságukat. Édesanyává válni nagyon intenzív testi és lelki változás, és nem egyszerű megtalálni a változásban azt az embert, aki a gyermekvállalás előtt volt. Átrendeződnek a szociális hálók, a családi viszonyok, egészen új szerepkörök jelennek meg. Ez nagy út, amiben a nők kemény harcot vívnak. Ha erős meg­győződéssel hiszi a nő, hogy ki tud hordani egy babát, ha ebben a hitében támogatást kap, akkor magabiztossággal lép az édesanyai szerepbe – vélekedett Korondánné Ferenczi Gabriella.

Mindenki a legszebb csokrot csináltatja

A cívisváros centrumában csütörtökön napközben már pezsgő élet fogadta mindazokat, akik a sétálóutca felé jártak. A Csapó utcai virágpiacon az árusok standja előtt folyamatosan válogatták a vágott virágokat a vásárlók. A Napló által megkérdezett vevők úgy nyilatkoztak: az anyák napján nem spórolnak, ilyenkor nem sajnálnak több ezer forintot kiadni egy-egy virágcsokorért. Megerősítette ezt az állítást Károlyfiné Lévai Mónika virágárus is, aki ottjártunkkor is éppen egy csokor elkészítésén ügyködött. A keze egy pillanatra sem maradt üresen, ahogy elkészült egy csokor, már nyújtották is a válogatott szálakat a soron következő vásárlók. Mónika azt mondta, anyák napja előtt egész héten ilyen tempót diktálnak a vevők.

Károlyfiné Lévai Mónika | Fotó: Kiss Annamarie

– Sokan már az ünnep előtt néhány nappal csokrot csináltatnak, mert nem mindenki tudja pont vasárnap meglátogatni az édesanyját. Ahogy közeleg a jeles nap, annál jobban nő a forgalom. Manapság sokan adnak le csokorrendelést is, hiszen sok fiatal külföldön él, és nem tud hazautazni anyák napjára, ugyanakkor a köszöntést nem szeretné elmulasztani. Leadják a rendelésüket, és időzítve házhoz szállítást kérnek a meglepetéshez. Ezenkívül pedig akadnak olyanok is, akiknek már nem él az édesanyjuk, sokan közülük is vásárolnak virágot, és vasárnap kiviszik a temetőbe – osztotta meg tapasztalatait a virágárus. A vásárlók közül sokan egy bizonyos összegért válogatták össze a csokorra való virágokat, mint mondták, ki-ki a pénztárcájához mérten a legszebb csokrot készítteti anyák napjára. Megkérdeztünk néhány járókelőt is arról, hogyan köszöntik fel az édesanyjukat, vagy hogy édesanyaként, mit kapnak ajándékba. A legtöbben úgy vélekedtek, a virág mellett a csokoládé a legnépszerűbb ajándék, a kisgyermekes anyukák pedig rendszerint kézműves alkotást vagy rajzot kapnak május első vasárnapján.

Alternatívák az ajándékozáshoz

A debreceni virágpiacon megtudtuk, az anyák napjára szánt virágok közül a legnépszerűbb évek óta az orgona, a tulipán és a gerbera, amelyeket néhány száz forintért vásárolhatunk szálanként. Ha azonban mégsem vágott virágot vásárolnánk, akkor választhatunk virágboxot is, ami az elmúlt években igen népszerű ajándéktárggyá vált, ára jellemzően 2–15 ezer forint között mozog. Cserepes virágot rendszerint egy-négyezer forint értékben pedig nemcsak piacon vagy virágboltban, hanem bevásárlóközpontokban is vehetünk.

Bucsi Bernadett Ildikó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában