Gyász

2023.07.21. 19:39

Elhunyt dr. Kovács Gábor, a Hortobágy madarásza

A fotósként is ismert szakember több díjat is kapott a természetvédelemért végzett munkájáért.

Haon.hu

Dr. Kovács Gábor

Forrás: magánarchivum / Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Gyors lefolyású, gyógyíthatatlan betegségben meghalt dr. Kovács Gábor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület örökös tagja, adta hírül az egyesület honlapja. A szakember hortobágyi otthonában hunyt el, július 19-én.

A Hortobágyi Nemzeti Park honlapján azt írta, dr. Kovács Gábor a Debreceni Agrártudományi Egyetem elvégzése után 1976-tól volt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa; 1977-ig természetvédelmi őr, 1989-ig természetvédelmi területkezelő, majd 1990-től 2012. évi nyugdíjazásáig területi felügyelői beosztásban. Fiatal természetrajongóként a bihari szikesek élővilágának feltárásával indult érdeklődése hivatásává vált és 37 évig fáradhatatlanul vigyázta nagyiváni őrkerületében a Kunkápolnási-mocsár mellett 5 pusztarész természeti értékeit, madárvilágát. Doktori disszertációjának témája a hortobágyi halastavak madárvilágának dinamikája volt.

A pusztához fűződő erős érzelmi kötődése és tudásvágya révén gyűjtött hatalmas ornitológiai ismeretanyag mellett a Hortobágy növénytani értékeinek, néprajzának, helyneveinek is pótolhatatlan ismerőjévé vált.

Hozzátették: a szakemberben közel hatszáz madártani publikációja jelent meg hazai és külföldi tudományos folyóiratokban, szaklapokban, részt vett tudományos kutatásokban, szakkönyvek megírásában. Tudományos munkássága mellett a természetfotózással művészi rangra emelte a madárvilág és a hortobágyi táj értékeinek, szépségeinek bemutatását.

A természet védelméért végzett munkája elismeréseként „Emberi környezetért” díjjal, Chernel István-emlékplakettel, Pro Natura-emlékplakettel és Pro Natura-díjjal tüntették ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában