Gyász

2 órája

Elhunyt Ozsváth Sándor, aki generációkat tanított a szép beszédre

Életének 75. évében, szeptember 19-én elhunyt Ozsváth Sándor művelődéstörténész, beszédtanár, színjátszórendező, újságíró.

Haon.hu

Ozsváth Sándor Csonka-Szatmárban született 1950-ben, gyermekkorát Nagyecseden töltötte. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának diákjaként kezdett a történelem, az irodalom és a színjátszás iránt érdeklődni. 1968-ban érettségizett. Dolgozott a téglási nevelőotthonban, évekig Püspökladányban tanított és járási népművelési felügyelőként tevékenykedett. Amatőr színjátszó együttest vezetett. A Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakát elvégezve 1979-ben vette át diplomáját. 1978-82-ig a Debreceni Kölcsey Ferenc Városi és Megyei Művelődési Központ munkatársa (előadó és bábrendező), s évekig szerkesztette a Debreceni Hívogató című lapot.

Ozsváth Sándor művelődéstörténész, beszédtanár, színjátszórendező, újságíró 75 évet élt
Ozsváth Sándor művelődéstörténész, beszédtanár, színjátszórendező, újságíró 75 évet élt
Forrás: Napló-archív

1982-től nyugdíjazásáig a Debreceni Tanítóképző Főiskola oktatója. Tanított gyermek- és ifjúsági irodalmat, beszédművelést, színjátszást, drámapedagógiát, művelődéstörténetet. Évekig színjátszó együttest vezetett, monodrámákat rendezett, egyik létrehozója majd szakmai irányítója volt a kommunikációs képzésnek; a szakon beszédtechnikát, retorikát, esztétikát, műelemzést, műkritikát és sajtófotót tanított.

1994-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában