Közlekedésbiztonság

2024.07.20. 11:24

Kinek jelezzük, ha sövény miatt nem jól belátható az útkereszteződés? Itt a megoldás!

Többeknek gondot okoznak egyes kereszteződéseknél a magánházak kertjéből kinőtt ágak, amelyek eltakarják a közlekedési táblákat. A balesetveszélyes útkereszteződések bejelentéséről kérdeztük a Magyar Közutat.

Nagy Emese

Az utak, kereszteződések, táblák láthatóságát is zavarhatják a növények

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Rendre találkozhatunk olyan bejegyzésekkel a közösségi oldalakon, amiben a poszt létrehozója azt sérelmezi, hogy – akár városon belül, kívül – olyan balesetveszélyes útkereszteződésnél járt, ami számára, és minden bizonnyal másoknak is beláthatatlan; például az út melletti sövény miatt. Az sem ritka, hogy gondot okoznak egyes helyeken a magánházak kertjéből kinőtt ágak, amelyek eltakarják a közlekedési táblákat. Vagy épp az út szélén, főleg a vízelvezető árkok mentén a magasra nőtt cserjéktől nehéz belátni az utat. A balesetveszélyes útkereszteződések kapcsán a Magyar Közút válaszolt megkeresésünkre; hol tehetünk bejelentést problémás útszakaszokról.

BA-307A balesetveszélyes útkereszteződések olykor sövénnyel vannak „benőve”  Debrecen haon
A balesetveszélyes útkereszteződések olykor sövénnyel vannak „benőve” 
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Hogyan jelentsünk a balesetveszélyes útkereszteződések létét?

A napokban a Balmazújvároson Hallottam Facebook-csoportban egy helyi lakos a következő bejegyzést tette közzé: „Most jött el a pont, hogy anyaként, biciklisként, autósként szóljak. Nagyon sokszor fordult már elő velünk, hogy ott, ahol biciklivel elsőbbségünk lenne, sok autós nem adja meg azt nekünk, pedig már mindenhol óvatosan megyek, de nem vesznek észre. Ha nem állok meg, elütnek. Másoktól is hallom ezt. Van olyan hely is a településen, ahol nehezen látható, ha jön egy biciklis. Szeretném, ha egy kicsit jobban figyelnénk egymásra” – emelte ki, majd több tucat hozzászólás érkezett azzal kapcsolatban, hogy Balmazújvároson is több olyan kereszteződés van úgy kialakítva, hogy a közlekedők egyszerűen nem veszik észre egymást egyéb „akadályok” miatt.

Az egyik hozzászóló az Arany János, Gábor Áron utca – Böszörményi út kereszteződéseket hozta fel példaként, ahol nagyon nehéz eldöntetni, jön-e gyalogos, vagy kerékpáros, sokszor kerülnek nehéz közlekedési szituációba az ott közlekedők. „Ez nagyon veszélyes pont. Nagyon figyelni kell, de amiért a biciklisnek van elsőbbsége, neki is kötelessége meggyőződni, hogy nincs veszély” – reagált egy másik kommentelő.

Eseteként a gaztengertől nem látható valamely útszakasz Debrecen haon
Eseteként a gaztengertől nem látható valamely útszakasz
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Tudni kell, kinek a kezelésébe tartozik az adott útszakasz

Pécsi Norbert Sándort, a Magyar Közút kommunikációs osztályának vezetőjét arra kértük, segítsen a Haon olvasóinak abban, hol tudnak, illetve mi a menete annak, ha bejelentést kívánnak tenni egy-egy felmerülő közlekedési akadályról. 

A legfontosabb, hogy a bejelentések előtt ellenőrizzék az olvasók, hogy az adott útszakasz kinek a kezelésébe tartozik. Cégünk csak az országos közutakat üzemelteti, ez a településeket összekötő fő- és mellékútvonalakat, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszait, valamint közel 300 kilométernyi gyorsforgalmi utat jelent. 

A belterületi utak döntő többsége a helyi önkormányzatokhoz tartozik, míg az autópályákat koncessziós társaságok üzemeltetik. Ha sikerült azonosítaniuk az útszakasz üzemeltetőjét, akkor érdemes minél több és pontosabb információt megadni a bejelentésekhez – emelte ki.

A kommunikációs osztályvezető hozzátette, társaságuk a jogszabályi előírások szerint meghatározott gyakorisággal lát el útellenőri feladatokat, illetve a mérnökségi brigádjaik, további szakembereik is tartanak útbejárásokat, így naprakész információkkal rendelkeznek az általuk kezelt utakra vonatkozóan. 

Természetesen fogadunk lakossági bejelentéseket, ezeket a visszajelzéseket igyekszünk beütemezni a munkánkba. Fontos megjegyezni, hogy társaságunk minden évben előre meghatározott forrásokból gazdálkodhat, így minden tevékenységünket egy előzetes terv alapján igyekszünk elvégezni. Az olvasók a leghatékonyabban az online bejelentő felületünkön keresztül tehetnek észrevételeket, ahol kötelező adatok megadásával pontosabb információkhoz juthatunk és rögtön az illetékes területi egységhez fut a bejelentés, ami szükség esetén gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást, ügyintézését tesz lehetővé

 – részletezte.

Az országos közutakra vonatkozó bejelentő felület itt érhető el.

Pécsi Norbert Sándort, a Magyar Közút kommunikációs osztályának vezetője Debrecen haon
Pécsi Norbert Sándort, a Magyar Közút kommunikációs osztályának vezetője
Forrás: Fotó: MW-Archív

Továbbá elmondta, külterületi fő- és mellékutak esetében könnyebb dolga van az olvasóknak, hiszen ott társaságuk az illetékes. Belterületi utak esetében döntő többségében (80-90 százalékban) önkormányzati kezelésű utakról beszélhetünk, de ha szeretnénk ellenőrizni, mely út tartozik állami kezelésbe, arra van külön szolgáltatásuk, mely itt érhető el: 

https://internet.kozut.hu/2023/12/12/utszamkereso-portallal-boviti-szolgaltatasait-a-magyar-kozut/

– Ha önkormányzati kezelésű útról van szó, akkor érthető módon csak az önkormányzat, mint az adott út üzemeltetője és kezelője az illetékes, így értelemszerűen csak őket kell keresni ilyen ügyben. Mivel minden önkormányzat más-más felépítéssel működik, ezért általánosságban csak azt tanácsolhatjuk, hogy az önkormányzatok központi elérhetőségein keresztül tegyenek bejelentést ezen esetekben az olvasók – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában