Fertőzések

2024.07.16. 07:14

Új Covid-variáns és szamárköhögés: mi várható Hajdú-Biharban?

Az utóbbi időkben egyre több cikket olvashatunk az új Covid-variánsról és a szamárköhögésről is. Az előző évek történései miatt természetes, hogy a fertőző betegségek és a Covid újabb mutációinak megjelenése hamar beszédtémává válik, és rendre felkelti a közvélemény figyelmét.

Hajnal László

Forrás: MW-archív

A Hajdú Online dr. Várkonyi Istvánnal, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Infektológiai Klinika igazgatójával beszélgetett a szóban forgó betegségekről. Arról kérdeztük, mekkora veszélyt jelent a Covid és a szamárköhögés, illetve várható-e komolyabb járványhelyzet Hajdú-Biharban bármelyik fertőzés miatt.

Dr. Várkonyi Istvánnal, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Infektológiai Klinika igazgatója tájékoztatott a Covidról és a szamárköhögésről
Dr. Várkonyi Istvánnal, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Infektológiai Klinika igazgatója tájékoztatott a Covidról és a szamárköhögésről 
Forrás: Napló-archív

Az igazgató felvázolta, az új Covid-variáns, a FLiRT egy betűszó, ami rövidített változata azoknak aminosav-mutációknak, amik a tüskefehérjén létrejött helyeket jelölik. Három olyan mutációról van szó, ami megváltoztatja a tüskefehérjét, és hatással bír a vírus kötődési, illetve betegséget okozó tulajdonságaira, valamint a lefolyásnak a súlyosságára.

Ez lényegében a jelenlegi védőoltások által elért védettségnek a kikerülését szolgálja, egy természetes vírusevolúciós folyamat, aminek a során vírus megpróbál alkalmazkodni a közeghez, kikerülve a védelmet, és minél több embert megbetegíteni

– mondta, hozzátéve, a vírusok önálló életre képtelenek, szükségük van egy gazdaszervezetre, amiben szaporodni tudnak.

Várkonyi Istvántól megtudtuk, ha valami még gyorsabban fertőző variáns ki nem szorítja, valószínűleg ősztől a FLiRT kombinációja lesz a domináns, amely a számítások szerint decemberben tetőzik, és várhatóan februárra lecseng.

Nem okoz közvetlen halált az új Covid-variáns

Elmondta azt is, az új Covid-variáns klinikai tünetek vonatkozásában lényegesen nem tér el a heveny vírusfertőzésektől:

lázzal, köhögéssel, nehézlégzéssel, izomfájdalommal, hányással és hasmenéssel járhat. 

Ízlelés- és szaglásvesztés kevésbé fordul elő, mint az eredeti változatnál, a vuhani törzsnél. Rávilágított, az utóbbi években jelenlévő mutációk mind omikron variánsok, amelyekben közös, hogy gyakrabban okoznak bélrendszeri tüneteket.

A Covid ebből a szempontból lényegesen nem változott az előző évihez (Eris) képest, az eddigi vizsgálatok alapján a 2023 decemberétől elérhető, az előző variánsra optimalizált vakcina keresztvédettséget nyújt ellene. 

Várkonyi István azt javasolja, a veszélyeztetett korcsoportba tartozóak szeptemberben vegyék fel az előző évi oltást, a 65 felettiek esetében ugyanis három komolyabb alapbetegség esetén okozhat súlyosabb lefolyást a FLiRT. Mint mondta, már nem kell hosszú időt várni a védettség kialakulására, hiszen a vakcina egy korábban már átoltott népességet egy emlékeztető oltással azonnal érzékenyíti a vírusra, így az immunrendszer egy-két napon belül dolgozni kezd.

– Az új Covid-variáns közvetlenül nem okoz halálozást, ebből a szempontból sokkal kevésbé veszélyes, mint a négy évvel ezelőtti világjárványt okozó vuhani törzs, viszont arra képes, hogy néhány napig kellemetlen tüneteket okozzon, és néhány napig otthonmaradásra kényszerítse a beteget. Gyakorlatilag klinikai megjelenésében egy nátháról van szó – világított rá az igazgató.

Kifejtette, mivel a FLiRT nem a tüdőben kötődik le, hanem felső légúti fertőzést okoz, ezért a tüdőszövet elhalását nem okozza, azonban hozzátette, ettől függetlenül veszélyt jelent azokra az idősekre, akik több társbetegséggel rendelkeznek. Az ő esetükben sem a Covid a halálos, azonban gyakorlatilag kisiklatja a beállított terápiákat egy cukorbetegség, magas vérnyomás vagy szívbetegség esetén. Úgy véli, a Covid olyan, mint egy ravasz, amit, ha meghúzunk, a stabil állapotból kizökkentve egy pillanatra kikapcsolja a beállított anyagcsere folyamatokat, előidézve a bajt.

Maga a Covid-fertőzés rendkívül ritka esetben okoz halálozást. Az elmúlt hat hónapban egyetlen olyan eset sem fordult elő a klinikánkon, ahol a tüdőszövet szétesése miatt, közvetlen vírus okozta tüdőgyulladás lett volna a halál közvetlen oka, vagy egy olyan szisztémás folyamat, ami a Covid okozta véralvadási zavarral függ össze

– árulta el Várkonyi István. Mint megtudtuk, az egyik oldalról egy ártalmatlan, más részről viszont az influenzánál egy lényegesen veszélyesebb vírusról van szó, mert következményeiben a 65 év feletti korosztálynál az elmúlt szezonban egy csaknem 10 százalékos többlethalálozást okozott az előző variáns (Eris) Magyarországon is. Ennek magyarázata, hogy a korábbi vakcinák hatékonysága idővel csökken, illetve a lakosság nagy része még a vuhani törzs ellen kifejlesztett védőoltást kapta, amit – bár az ellen magas fokú védettséget ad – az omikron-variánsok könnyedén kikerülnek. 

Kell-e tartanunk a szamárköhögéstől?

Érdeklődésünkre Várkonyi István megnyugtatóan közölte, Magyarországon minimális a szamárköhögés jelenléte, szinte csak külföldről behurcolt esetek vannak. Mint mondta, az Infektológia Klinikán egyetlen beteg fordult meg ezzel a betegséggel, ő is olyan tünetekkel, amelyek kezelést sem igényeltek volna.

A vírusok közül vannak újak és újonnan jelentkezők. Új volt a Covid, újonnan jelentkező pedig a szamárköhögés, ami ugyan lényegesen nagyobb számban fordul elő az elmúlt időszakhoz képest, de még mindig nagyon alacsony esetszámról van szó

– tárta fel az igazgató.

Mint mondta, ennek az az oka, hogy hazánkban csaknem 100 százalékos a gyermekkori átoltottság a szamárköhögés ellen. A Di-Per-Te oltás (diphteria-tetanusz-pertussis elleni kombinált oltás) gyermekkori változata egy egészséges szervezetben, jó esetben élethosszig tartó védettséget okoz, ám ezt a védettséget nem árt felfrissíteni felnőttkorban. Az első 3 hónapban az újszülöttek azonban veszélynek lehetnek kitéve, így szükséges a terhes nők esetében még a terhesség alatt egy emlékeztető oltás, ha 10 évnél régebben kapták a Di-Per-Te oltásukat, illetve a szűkebb családi környezet újraoltása. Az igazgatótól megtudtuk, felnőttként Di-Per-Te ismétlő oltással főként azok oltatják magukat, akik számára a szakrendelésen egy külföldi út miatt javasolják. Azt sem azért, mert teljesen eltűnik a védettség, hanem, mert egy nagyon gyors, erős immunválasz tartható fenn vele. A közel száz százalékos átoltottságnak köszönhetően egy közösségi védelem jön létre, ami nem is annyira a felnőttek, hanem a gyermekek szempontjából fontos. Az újszülöttek ugyanis még nincsenek oltva Di-Per-Te oltással, az ő esetükben pedig a védettség nehezebben és másféleképpen tartható fenn az immunrendszer viszonylagos éretlensége miatt. Igazából ők vannak veszélyben, ezért fontos, hogy a felnőttek védettek legyenek, így nem fertőzik meg a gyerekeket.

Várkonyi István a szamárköhögést jelenleg nem nevezné járványosnak. Mint fogalmazott, egyelőre elszórt, sporadikus esetek fordultak elő, mindössze annyi történt, hogy az esetek száma egy év alatt hirtelen megnőtt, de összességében néhány igazolt esetről beszélünk országos szinten.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában