Lesz rá mód

2024.07.09. 20:00

Mi van akkor, ha nincs hol visszaváltani a betétdíjas palackot?

Mit lehet tenni, ha egy adott falu, község, vagy kisebb település nem rendelkezik REpont automatával, mégis ki kell fizetni a boltban az 50 forintos betétdíjat? Többek között erre a kérdésre is választ kapott a Haon stábja a PET-palack-visszaváltás kapcsán, amikor helyieknél és az illetékeseknél érdeklődött.

Balogh Efraim

Habár egyre népszerűbb a PET-palack-visszaváltás, még nem mindenhol elérhető lehetőség

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Mint azt a napokban is megírtuk, lehetnek még fennakadások a PET-palack-visszaváltás terén Debrecenben is. Hát akkor mit mondjanak ott, ahol még úgynevezett REpont automata sincs, viszont az ital árát a betétdíjjal együtt kötelesek kifizetni? Mit tesznek azok a lakosok, akik nem tudják helyben visszaváltani a palackokat? Nos, ennek járt után a Haon stábja Hajdú-Bihar vármegye több településén, valamint az illetékeseknél is érdeklődött.

PET-palack-visszaváltás, Debrecen REpont automata, repont térkép, Haon, Debrecen, Nagykereki
PET-palack-visszaváltás vidéken: több kisebb településen is megtudtuk, miként kezelik a helyiek, hogy meg kell fizetni a betétdíjat még akkor is, ha nem lehet visszaváltani a palackot
Forrás:  Kiss Annamarie

Mi van PET-palack-visszaváltással, ha nincs REpont automata?

Áldjuk azt, aki feltalálta a klímát, különben annak hiányában alighanem finn szaunában éreztük volna magunkat többórás autóutunk során, akkora volt a hőség, amikor megérkeztünk Bedőre. De hogy miért pont oda? Voltaképpen azért, mert Bedő egy kicsinyke falu Hajdú-Bihar vármegyében, ahol nincs REpont automata. Némi keresgélés után találtunk egy helyi üzletet, ahol megtudtuk, a tulajdonos szinte kénytelen betétdíjas termékeket beszerezni, mivel gyakorlatilag az övé az egyetlen élelmiszerbolt a településen.

Emiatt értelemszerűen gyorsan fogy az áru, s mint az tudomásunkra jutott, kénytelen gyakran beszerezni még úgy is, hogy az italos palackokat nem tudják visszaváltani a vásárlók, kizárólag Biharkeresztesen van erre lehetőségük – és mint kiderült, akad is olyan, aki ha arra utazik, PET-palackkal megrakott szatyorral vagy zsákkal indul meg.

Emellett azt is megtudtuk, hogy a bolt már hosszú hónapok óta próbál bekerülni a rendszerbe, miszerint igényelhetne Mohu REpont automatát, viszont mindez idáig sikertelenek voltak a próbálkozások.

Ezt követően továbbálltunk, és folytattuk utunkat következő állomásunk, Nagykereki felé. No, persze, mondanunk se kell, hogy nem a menetszél, hanem a kánikula egyik ellen fegyvere, a légkondi vitte le kis túlzással a hajunkat, bár ezt ebben a brutális hőségben aligha bántuk. A településre érve találtunk egy helyi üzletet, ahova beérve széles mosollyal fogadott bennünket Anett, aki bár először lehet azt gondolta, hogy egy kilogramm kolozsvári szalonnát szeretnénk venni, ki kellett ábrándítanunk, hogy elsődleges érdeklődésünk ezúttal a PET-palack-visszaváltás köré összpontosul.

PET palack visszaváltás, Debrecen REpont automata, repont térkép, Haon, Debrecen
Nagykerekit is útba ejtettük hajdú-bihari túránk során, és kiderült, hogy az egyik helyi üzletben is készülnek a PET-palack-visszaváltásra
Forrás:  Kiss Annamarie

Nem kaptunk még pontos választ a cégtől arra vonatkozóan, hogy miként tároljuk majd a több ezer darab üveget és flakont, viszont azt már tudjuk, hogy tervben van. Szerintem akinek nincs autója, nem biztos, hogy átjár a szomszéd településre csak azért, hogy leadja a PET-palackokat, mert ha az üzemanyagköltséget nézzük, lehet, nem éri meg. Persze, nem mindig kevés pénz, amit pluszban fizetni kell… Nálunk például van olyan sör, amely úgy fogy, mint a víz, és egy zsugor vásárlása esetén 1900 forint a betétdíj, itt pedig szinte csak visszaváltható kiszerelések kaphatóak

 – világított rá Anett.

Várják, hogy legyen lehetőségük a visszaváltásra

Betétdíj ide vagy oda, az az igazság, hogy tapasztalataink szerint ez az embereket nem zavarja. Miért is mondjuk ezt? A két, már említett település mellett Kismarján is megnéztük, hogyan oldják meg az emberek a PET-palack-visszaváltást. S bár jóllehet azt gondolnánk, hogy ahol nincs REpont automata, ott túlnyomórészt nem is foglalkoznak az emberek az újrahasznosítással, erre az egyik helyi élelmiszerboltban dolgozó eladó, Tamara rácáfolt. 

Mint arról beszámolt, abszolút nem panaszkodnak a vásárlók a plusz 50 forint megfizetése miatt, inkább arra várnak, hogy legyen lehetőségük helyben visszaváltani a termékeket. Tapasztalata szerint az emberek elkezdték gyűjteni a flakonokat annak érdekében, hogy amint eljön majd az idő, megfelelő módon leadhassák azokat ép állapotban.

PET palack visszaváltás, Debrecen REpont automata, repont térkép, Haon, Debrecen
A legtöbb helyen megjelentek a betétdíjas termékek 
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

A betétdíjat jelölő logó a lényeg

No, de ha valakiben az olvasottak után mégis felmerülnek kérdések a PET-palack-visszaváltással kapcsolatosan, további segítséget jelenthet, hogy az illetékesnél, egészen pontosan Ozoli Gábornál, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szóvivőjénél is érdeklődtünk a legfontosabb kérdéseket illetően. Mint elmondta, 

nemcsak PET-palackot, hanem üveget és alumínium dobozt is vissza lehet váltani, a lényeg az, hogy rajtuk legyen a betétdíjat jelölő 50 forintos logó, illetve ne sérült állapotban adjuk le, mert akkor nem tud azokkal mihez kezdeni az automata.

Amennyiben a visszaváltás sikeresen megtörtént, úgy három opció közül választhat a vásárló, ami az őt megillető összeg felhasználását illeti:

  • kap egy úgynevezett papír vouchert, amit voltaképpen le lehet vásárolni
  • fel lehet ajánlani jótékony célra (jelenleg a gyermekek gyógyítására)
  • bankszámlára is lehet kérni, ehhez viszont szükség lesz a REpont appra

Apropó, applikáció: a szóvivő elmondása alapján gyakori tévhitnek bizonyul, hogy a Mohu REpont app minden visszaváltáshoz elengedhetetlen kellék. Ez azonban nincs így, mert aki nem használja a szoftvert, ugyanúgy igénybe veheti az automatát. Ha a vásárló folyószámlára kéri a pénzt, akkor mindenképpen hasznát veheti (ráadásul gyorsan meg is kapja az összeget, ez az újítás pedig csak Magyarországon érhető el), emellett pedig hasznos tud lenni, ha éppen automatát keres valaki a REpont térképen, vagy csak be szeretné azonosítani, hogy az adott termék visszaváltható-e.

Arról is beszélt, hogy kizárólag automatában lehet-e visszaváltani a PET-palackokat. Mint tudtunkra adta, létezik egy úgynevezett kézi visszaváltásos módszer is, melynek során a boltos veszi vissza a terméket – ez a megoldás viszont az olyan kisebb településeken (lesz majd) elérhető, mint amelyeket az előbb felsoroltunk, illetve, ahol nem feltétlen adottak a körülmények az automata beüzemeléséhez.

PET palack visszaváltás, Debrecen REpont automata, repont térkép, Haon, Debrecen
Ahol esetleg még nincs REpont automata, lehetséges, hogy a kézi visszaváltásos módszert fogják bevezetni
Forrás:  Kiss Annamarie

Küldenek majd egy teherautót a palackokért

Ozoli Gábor hangsúlyozta, hogy ebben az esetben is biztosítja az eszközöket a Mohu Zrt.: a kereskedők rendelkezésére áll egy mobilszoftver, melyen keresztül jelezhetik, ha valaki visszaváltotta termékeit.

Amint összegyűlt 700-1000 palack, a központ értesítést kap, és kiküld a helyszínre egy teherautót, amelyen egy beépített automatába dobálja be a termékeket a Mohu Zrt. munkatársa. Ezeket elszámolja, és egyből át is utalja a cég az összeget a boltos számlaszámára.

Kiemelte, hogy a vendéglátó egységek is igénybe vehetik a PET-palack-visszaváltó-rendszert, így akár a vidéki települések, akár Debrecen REpont automata terén megnövelhetik kapacitásukat.

Azt is kiemelte, hogy jelenleg 3000 automatával ellátott visszaváltó pont működik országszerte, míg ezer kézit is aktiváltak már. Arra számítanak, hogy ez a kezdeményezés megtérül majd a kereskedőknek, főleg azért, mert ha tegyük fel egy adott falu egyik üzletében visszaveszik a termékeket, míg a másikban nem, akkor inkább az elsőt fogják látogatni a vásárlók. Rávilágított, hogy a balti államokban annyira népszerűvé vált az újonnan bevezetett PET-palack-visszaváltó rendszer, hogy három év alatt 90 százalékos hatékonysággal bír, Szlovákiában pedig az első esztendőben már 70 százalékot ért el.

Előfordul, hogy akár napi egymillió palackot is visszaváltanak Magyarországon 

Ozoli Gábor hangsúlyozta, mióta tömegesen megjelentek a betétdíjas termékek, előfordul, hogy napi egymillió visszaváltást regisztrálnak, és úgy látja, ez a szám a többszörösére nőhet a közeljövőben – egyébként már a tízmilliót is meghaladja az eddig leadott PET-palackok száma.

PET palack visszaváltás, Debrecen REpont automata, repont térkép, Haon, Debrecen
Noha még nem mindenhol elérhető a REpont automata, így is előfordult, hogy egy nap egymillió visszaváltást regisztráltak
Forrás:  MW-archív

Habár tömeges visszaváltásról beszélünk, mégis akadnak kivételes darabok a tároló tárgyak között – ilyenek például a befőttesüvegek, illetve a tejet tartalmazó dobozok és palackok. Így ha valakiben megfogalmazódna a gondolat, hogy ezentúl felértékelődik majd a szelektív hulladékgyűjtők szerepe, nos, az a válasz, hogy nem, nem fog, mert az előbb felsoroltakat például ugyanúgy oda kell majd helyezni.

Mit tudunk tenni akkor, ha nem veszi vissza a REpont automata az 50 forintos díjra utaló logóval ellátott terméket? A Mohu szóvivője erre is válaszolt:

Meg kell nézni, hogy nem hibás-e a palack, illetve nem maradt-e benne még folyadék, mert a termék súlya is lényeges szempont. Ha ép a palack, ellátták betétdíjra utaló logóval, és mégse fogadja el az automata, az azért baj, mert ilyen nem történhetne meg, és valószínűleg nem regisztrált terméket dobott piacra a gyártó. Illetve, a többször visszaváltható palackok esetén figyelni kell arra is, hogy nem minden boltban visszaválthatóak, csak azokon a helyeken, ahol van erre specializált automata

 – részletezte.
Az automata egyik legnagyobb előnyére is rávilágított, miszerint 

ha bedobjuk a PET-palackot, az üveget vagy az alumínium dobozt, a gép összezúzza, különválogatja, és az ipar tervezhet, miként tudja ezeket újrahasznosítani, és újra palackot gyártani belőlük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában