Önkormányzat

2024.08.06. 11:07

A polgármester miatt nem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók Balmazújvároson

Költségvetés híján nem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium szerint Balmazújváros polgármestere a felelős a kialakult helyzetért.

Haon.hu

Még nem tudni, Balmazújvárosnak van-e jogszerűen elfogadott 2024. évi költségvetése

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Balmazújváros polgármestere a felelős azért, hogy nem kapnak fizetést az önkormányzati dolgozók a településen – állítja a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium a közleményében, melyet az Országos Sajtószolgálat tett közzé augusztus 6-án. „Hiába állítja naponta többször is Hegedüs Péter, hogy a Kúria kimondta: Balmazújvárosnak van jogszerűen elfogadott 2024. évi költségvetése, Magyarország legfőbb bírósági szerve még nem döntött ebben a kérdésben” – hangsúlyozzák.

Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere tavaly októberben egy lakossági fórumon haon
Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere tavaly októberben egy lakossági fórumon
Fotó: Fotó: Napló-archív

Mint a KTM kifejti, a probléma gyökere, hogy az önkormányzat a jogszabályban meghatározott március 15-i határidőig nem fogadta el a költségvetését, és nem sikerült szabályszerűen eleget tennie ennek a kötelezettségének a kormányhivatal törvényességi felhívása ellenére sem. Ezért a törvénysértésért indult az első eljárás a Kúrián Balmazújváros ügyében. 

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis, ha a helyi önkormányzat az adott évre március 15-ig nem fogadja el a költségvetését, illetve május 31-ig az előző költségvetési év zárszámadását, akkor a helyi önkormányzatot megillető előirányzat folyósítását felfüggesztik. Balmazújváros egyik határidőt sem tartotta be.

Balmazújváros polgármestere egyszemélyben alkotott költségvetést

Hegedüs Péter – a Kúriai eljárás megindítása után – a képviselőtestület helyett egyszemélyben megalkotott ugyan egy költségvetési rendeletet, de ennek jogszerűsége és érvényessége kétséges.

 Annak megállapítására, hogy egy önkormányzati rendelet érvényes-e, sem a polgármesternek, sem a minisztériumnak nincs hatásköre, erre kizárólag a Kúria jogosult, ezért a kormányhivatal már hetekkel ezelőtt ezügyben is megkereste a legfőbb bírósági szervet, így már két kérdésben kell a Kúriának döntést hoznia. Fontos, hogy ameddig a Kúria nem határoz a beadványokról, a település finanszírozását fel kell függeszteni. A polgármester minden ezzel ellentétes állítása valótlan.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium nem tud mást tenni, mint tudomásul veszi a polgármesternek azt a döntését, hogy nem hajlandó a képviselőtestülettel együttműködni, jogszerűen megalkotni Balmazújváros költségvetését. 

A KTM egyet ígér: amint jogszerűen elfogadott költségvetése és zárszámadása lesz Balmazújvárosnak, a település visszamenőlegesen megkapja a nettó finanszírozását. Így történt ez a múlt évben is, amikor szintén nem tudott zárszámadást elfogadni az önkormányzat: a főispánnak kellett ezt megtennie helyette

 – idézi fel a közlemény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában