Piaci körkép

2024.08.16. 16:26

„Mától drágább lesz a paprika, paradicsom és uborka kilója” – három debreceni piacon jártunk

Az utolsó nyári hónap közepén járunk, most tudjuk a legolcsóbban elkészíteni a lecsót. Mutatjuk a debreceni piaci árakat; nem mindegy, hogyan vásárolunk be.

Nagy Emese

Hamarosan búcsút inthetünk az utolsó nyári hónapnak is, ami természetesen nem jelenti azt, hogy véget ér a nyár, biztosan lesz még szeptemberben is strandidő. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy a legkedveltebb szezonális zöldségek és gyümölcsök is megvásárolhatóak lesznek a piacon. Legutóbb június közepén tájékoztattuk a Haon olvasóit a zöldség és gyümölcs árakról, most pedig úgy döntöttünk, felkeresünk három debreceni piacot, és összehasonlítjuk a termékek árait. És ha már lecsószezon: összevetjük a hagyma, a paprika és a paradicsom árait, és kiderítjük, melyik debreceni piaccal járunk a legjobban. A piaci árak most jóval kedvezőbben voltak, mint június közepén, amikor a tv-paprika kilójának az ára 1200 forint volt, a vöröshagyma 450-700 között mozgott, illetve volt olyan magmentes paradicsom, aminek kilójáért 1800 forintot kértek el.

A piaci árak most jóval kedvezőbbek, mint 2 hónappal ezelőtt
Haon Debrecen paprika paradicsom lecsó
A piaci árak most jóval kedvezőbbek, mint 2 hónappal ezelőtt
Forrás:  Kiss Annamarie

Piaci árak összehasonlítása

A debreceni nagypiacon, a tócóskerti és a malomparki kispiacon néztük meg a lecsó hozzávalóinak árait, és megállapítottuk, nyitott szemmel kell járni, ha már elmegyünk egy piacra, akkor ne 5 perc alatt akarjunk végezni, hanem nézzük meg, mi a legjobb ár, és azért milyen minőséget kapunk. Nem véletlenül hívjuk a debreceni Nagypiacot nagypiacnak, ott aztán tényleg minden van, de ha a malomparkiban járunk, akkor sem megyünk haza üres kézzel, bár jóval kisebb a választék, mint a belvárosban. A tócóskerti piac igazán hangulatos, de érzékelhető, hogy oda inkább a városrészen élők járnak, és az eladók is az ő igényeiket szeretnék kielégíteni. 

A nagypiacon tényleg mindenféle árral találkozunk, már 299 forintért kaphatunk szabadföldi édes paradicsomot, ami igaz, kissé nyomott, viszont lecsóba tökéletes. Ha átlagárat akarunk mondani, akkor 500 forint környékén van a magyar paradicsom kilója, ha pedig fürtös, akkor előbbi összeg dupláját kell átnyújtanunk az eladónak. A vöröshagyma kifejezetten olcsónak mondható, 250 forintért már megvásárolhatjuk kilóját. A paprika mindig is többe került, mint a paradicsom, ez most sincs másképpen, de annyira annak sem elrugaszkodott az ára, a lecsópaprika kilogrammját már 399 forintért megvehetjük, persze, akad 599-ért és 700-ért is paprika.

Mennyibe kerül a lecsó?

A malomparki kispiacon már mindösszesen 250 forintért kapunk egy kiló lecsópaprikát, ami nagyon jó ár, de persze itt is találhatunk nagyobb, fényesebb és húsosabb paprikát, kilónként 500 és 799 forint között. Itt kifejezetten olcsón nem találtunk paradicsomot, a legjobb ár 399 forint volt. A vöröshagyma kilóját 400-ért árulják, ami valljuk be, jóval több, mint a 250 forint. A tócóskerti piacon kevesebb a választék, mint az említett két helyen, és azt sem lehet mondani, hogy kedvező árakat tapasztalhatunk. A legolcsóbb paprika kilója 500 forint, míg a paradicsomé 580, ami nyilván jobb ár, mint június közepén, viszont a másik két piacéhoz hasonlítva jóval drágább, főleg akkor, ha nagyobb tételben vásárolunk. Sokan szeretik a lecsót megbolondítani egy kis tojással, amiből elég 4-5, és máris laktatóbb a vacsora. A tojás ára piaconként nem változik, 80-100 forintért árulják darabját az L-es tojásnak, értelemszerűen ami kisebb, az olcsóbb is. A húsimádók kolbászt is tehetnek a lecsóba; a parasztkolbásznak átlagosan 2500-2800 forint a kilónkénti ára, igaz, abból nem kell sok, csak körülbelül 25 dekányi, hogy megadja az étel ízét.

Ha mindent összevetünk, és a legjobb áron vásárolunk alapanyagot, akkor egy jó adag lecsót már ezer forintból elkészíthetünk. Ha pedig szeretnénk, hogy legyen benne kolbász, akkor sem kell adósságba verni magunkat, akkor 1600-1800 forintból elkészül a kolbászos lecsónk.

A piaci árakról Kádár Ninettát kérdeztük a debreceni nagypiacon
Haon lecsó paprika paradicsom
A piaci árakról Kádár Ninettát kérdeztük a debreceni Nagypiacon
Forrás:  Kiss Annamarie

Meddig lesz magyar termék a piacon?

Kádár Ninetta a Nagypiacon árul már évek óta, és megosztotta velünk, a paradicsom és a paprika most nagyon jó áron van, aki lecsót akar főzni, az most tegye meg, mert ennél az árnál már nem lesz olcsóbb egyik zöldség sem. 

Nagyon meleg van, és hetekkel ezelőtt is ezt tapasztalhattuk, szóval minden hamarabb ért be, a szabadföldi zöldségeknek már nincs sok idejük. Ugyanez igaz a fürtös uborkára, aki szeretne kovászos uborkát, vagy bármilyen ecetes uborkát készíteni, az most vegye meg a hozzávalókat, mert az is drágulni fog. Most a fürtös uborka kilója 800 forint, ami nem kevés, idén adtuk már ezt 400-ért is, de az időjárás miatt nem nem sok maradt, szóval az ára is azért ment feljebb

 – emelte ki. Gábor, aki szintén a Nagypiacon árul, elmondta a Haonnak, a görögdinnye kilója most 300-400 forint között mozog, ami szintén nem lesz már olcsóbb, ennek az ára is csak fentebb fog menni. – A görögdinnye imádóknak üzenem, még 2-3 hétig lesz jó magyar görögdinnye, utána elkezd kásásodni, az íze is megváltozik. Szeptemberben is lesz dinnye, de nem ilyen finom, és nem ennyiért, szóval most kell kiélvezni a nyári ízét, mert hetekkel később sokkal drágább lesz a görögdinnye kilója – vetítette előre.

A megkérdezett vásárlók többsége úgy látja, nem elrugaszkodottak az árak, viszont ők azon vevők közé tartoznak, akik 1-2 kiló zöldségben, gyümölcsben gondolkodnak. Nagy tételben gondolkodik azonban Kovácsné Gizella, aki minden évben törekszik arra, hogy a lehető legolcsóbban szerezze be a zöldségeket, gyümölcsöket.

Szoktam készíteni kovászos uborkát, lecsót és csalamádét is, ezek nagyon jól jönnek télen, viszont én panelban lakok, nincs kertem, így otthon nem tudok zöldséget és gyümölcsöt termeszteni. Ezért mindig figyelem, mikor a legolcsóbbak, akkor bevásárolok belőlük. Muszáj odafigyelni az árakra, 100-200 forint is sokat tud jelenteni, ha 5-10 kilóról beszélünk

 – fogalmazott a debreceni nyugdíjas.

A nagy hazai boltláncoknál ilyen árakkal találkozhatunk:

  • Paradicsom: 350 – 1499 Ft/kg
  • Paprika: 450 – 999 Ft/kg
  • Vöröshagyma: 175 – 499 Ft/kg

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában