Debreceni sportélet

2024.09.17. 20:00

Debrecenben már divat meccsre járni? – Ezek a csapatok a legnépszerűbbek

A Loki labdarúgó- és kézilabdacsapata, valamint a DEAC kosár-, és jégkorongegyüttese is egyre népszerűbb, a kluboknál a nézőszámok stagnáltak vagy javultak az elmúlt idényben. A legtöbben a Nagyerdei Stadionban (Debreceni VSC futball) fordultak meg, viszont a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban (DVSC Schaeffler kézilabda) sokszor telt ház is volt. Ennek ellenére a Debreceni Jégcsarnok kihasználtsága volt a legjobb a cívisvárosi sportkomplexumok közül.

Tóth Huba Elemér

Debrecenben továbbra is sok nézőt vonzanak a mérkőzések, amit az adatok is alátámasztanak – a Debreceni VSC és a DEAC két-két alakulatának találkozóin rendre összegyűlnek a szurkolók. A sportstatisztika.blog.hu azt járta körül, hogy a magyar csapatok hazai pályán játszott meccseire átlagosan mennyien voltak kíváncsiak a mögöttünk hagyott idényben. Ebben a cikkben arról olvashatnak, hogy a cívisvárosi létesítményeket a 2023/2024-es szezonban mennyien látogatták.

Debreceni VSC, DEAC
Füzi-Tóvizi Petra (DVSC kézilabda), Mihalik András (DEAC jégkorong), Neuwirth Bence (DEAC kosárlabda) és Dzsudzsák Balázs (Debreceni VSC futball)
Forrás: Napló-archív

A Debreceni VSC és a DEAC bajnoki mérkőzésein

Megvizsgálták, hogy a bajnoki összecsapásokra mennyien voltak kíváncsiak. Az összesített listán Hajdú-Bihar vármegyéből – és egyben Debrecenből – négy együttes található. 

  • 3. a DVSC labdarúgócsapata, amely 17 bajnoki mérkőzésen 97.355 nézőt vonzott be (átlagosan 5727 fő volt a Nagyerdei Stadionban).
  • 34. a DEAC kosárlabdacsapata, amely találkozóit 16 bajnokin 16.400 néző látogatta (átlagosan 1025 fő az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban). 
  • 41. helyen zárt a DVSC Schaeffler kézilabdacsapata, amely 13 bajnoki mérkőzésen 13.470 nézőt tudhatott magáénak (átlagosan 1036 fő a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban).
  • 55. helyre pozicionálható a DEAC jégkorongcsapata, hisz 24 bajnoki mérkőzésen 9.942 néző volt jelen (átlagosan 414 fő foglalt helyet a Debreceni Jégcsarnokban).

A 104 csapat bajnoki hazai össznézettségét tartalmazó teljes táblázatból az is kiderül, hogy a labdarúgócsapatok közül a DVSC hazai meccseire voltak a 3. legtöbben kíváncsiak. A kézilabdacsapatokat figyelembe véve a DVSC Schaeffler Debrecenben rendezett bajnoki meccseit az 5. legtöbben látták a helyszínen. A magyar jégkorongcsapatokat figyelembe véve a DEAC hazai meccseire a 6. legtöbben látogattak el. A kosárlabdacsapatok között pedig a DEAC a 10. legtöbb nézővel rendelkezik.

Nemzetközi meccseken is pályára léptek

  • Ha a nemzetközi találkozókat is figyelembe vesszük, a kimutatás alapján több csapat statisztikája is jobb. Mint ismert, a DVSC az Európa Konferencia Liga selejtezőjében két mérkőzést is játszott a Nagyerdei Stadionban, így a listán az együttes a 2. helyre lépett elő a magyar mezőnyben (6560-as átlagnézőszám), mivel beelőzte a nemzetközi találkozót nem játszó DVTK-t. 
  • A DVSC Schaeffler a Bajnokok Ligájában nyolc találkozón is pályára lépett a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban, és mivel ezeken az összecsapásokon telt ház volt, az átlagnézőszám 1351 főre javult, így az együttest a 25. pozícióba sorolták. Mivel a DEAC két említett alakulata nem játszott nemzetközi kupában, így az kosárcsapat a 37., míg a hokicsapat az 58. a rangsorban. 

Az előző idényhez képest mind a négy klubnál stagnáltak vagy minimálisan javultak a hazai átlagnézőszámok, ami mindenképp jónak tekinthető a magyar mezőnyben.

Létesítménykihasználtság Debrecenben

  • Bár Dzsudzsák Balázsék nagyon sok nézőt vonzanak, ha a nemzetközi találkozókat is bele számítjuk, a kimutatás alapján a Nagyerdei Stadionnak 32,25%-os kihasználtsága Loki-meccseken. 
  • A DVSC Schaeffler esetében a Hódos Imre Rendezvénycsarnok kihasználtsága 64,33% – ebbe az is beletartozik, hogy Füzi-Tóvizi Petráék a BL-ben mindig telt ház előtt bizonyíthattak. 
  • A DEAC kosarasainak otthona az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, aminek csak az egyetemisták összecsapásait tekintve 68,33% a kihasználtsága,
  • míg a Debreceni Jégcsarnok átlagosan 69,04%-ban van tele. Neuwirth Bencéék és Mihalik Andrásék sem szerepeltek tavaly túl jól a bajnokságban, ha idén több győzelmet aratnak, ez a szám bizonyára még jobb is lehet!

Ezek lesznek a következő találkozók a cívisvárosban

Az említett alakulatok közül először a jégkorongozók játszanak a cívisvárosban, pénteken 18.30-tól a FEHA19-et fogadják. Utána a DVSC labdarúgói lépnek pályára Debrecenben – szeptember 28-án 19.30-tól MTK Budapest ellen. A kosarasok október 4-én 18.30-tól a Budapest Honvédot fogadják, míg a kézilabdázók október 5-én 18 órától Szombathely együttesét látják vendégül.

A DVSC labdarúgócsapatának legutóbbi hazai meccsére is sokan kíváncsiak voltak. Íme, a Loki-ZTE összecsapás összefoglalója: 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában