Jó kis hobbi

2024.08.02. 17:14

Ilyen lesz a Sámsoni út, ha kész lesz? – Németh Csaba 3 év alatt felépítette – fotókkal

Népszerűnek bizonyult Németh Csaba posztja a cívisváros egyik legnépszerűbb Facebook-csoportjában. Az informatikus, marketingszakember a Minecraft nevű játékban építette fel lakóhelye, a Sámsoni út jelenlegi és tervezett mását.

Bekecs Sándor

A napokban egy érdekes bejegyzés jelent meg a Debrecenben Hallottam nevű Facebook-csoportban: az egyik tag, Németh Csaba a Sámsoni út egy évvel korábbi és a mostani fejlesztés után tervezett állapotáról osztott meg képeket. Természetesen az alkotó nem egy időutazó, s a képeket sem egy Nikon vagy Sony fényképezőgépekkel csinálta, hanem egy teljesen más világból hozta. A Minecraft világából.

sámsoni út, debrecenben hallottam, minecraft
Három év alatt „épült fel” a Sámsoni út a Minecraft világában 
Forrás:  Czinege Melinda

A Z-generáció számára valószínűleg egyértelmű, milyen világról van szó, de megpróbáljuk röviden összefoglalni. A Wikipedia kapcsolódó szócikke szerint, a Minecraft egy nyílt világú sandbox videójáték, melyet a svéd Markus Persson indított útjára 2009-ben, és a Mojang adott ki 2011-ben. De mit is lehet csinálni ebben a videójátékban?

Lényegében bármit. Egy háromdimenziós kockákból álló blokkok alkotta óriási világban mozgunk és különböző fajtájú és tulajdonságú kockákból építhetünk fel, amit csak akarunk. Olvastam, illetve láttam is arról videót, hogy egy csapat egy komplett, működő számítógépet alkotott meg a játékban

– magyarázta Csaba. Mint megtudtuk, az informatikusként és marketingszakemberként dolgozó családapa fiától leste el a játék alapjait körülbelül 5-6 éve, s azóta szabadidejének egy részében különböző világokat épít benne.  

sámsoni út, debrecenben hallottam, minecraft
Csaba igyekszik a minél valósághűbben építgetni lakókörnyezetének virtuális mását
Forrás: Czinege Melinda

Elsőként csak a saját házuk Minecraft-világban lévő mását építette meg

Mint megtudtuk, eleinte fiktív világokat épített, majd egy ötlettől vezérelve elkészítette saját házukat. Ezután elkészültek a szomszéd ingatlanok is. – Nem terveztem sokat, csak a környéket, de minden mérföldkőnél továbbhaladtam – mondta Csaba. A Debrecenben Hallottam-csoportban képernyőképek három év munkájának eredményeit jelenítik meg. Mint megtudtuk, először a Sámsoni út egy részének mostani állapotát építette meg néhány környező utcarészlettel.  

Igyekszem a játékban olyan blokkokat használni, amelyek kinézete hasonlít a valósághoz. Ezeket mindig ellenőrzöm a Google Street View-ban. A házak, a telekhatárok, a telkek méretei a valósággal arányosak, a környezet kialakításában hagyok némi szabadságot magamnak

 – ismertette.  

Három év alatt „épült fel” a Sámsoni út

– Az egyik szomszédom képviselte az utcát egy lakossági fórumon, amelyen a Sámsoni út fejlesztését mutatták be. Ott szerezte be a négysávosítás és a vasúti átkelő tervezett fejlesztéseinek terveit. Ezekkel adta magát az ötlet, hogy elkészítsem azt is egy külön világban – tudtuk meg Csabától. Jelenleg a Mátyás király utcát készíti, de szeretné a teljes Csapókertet megcsinálni. Kérdésünkre elárulta: mivel számára ez csak kikapcsolódás, így nem tűz ki konkrét célokat és határidőket sem. Előfordulhat, hogy csak hónapok múlva jelentkezik további utcákkal. – A legnagyobb kihívás a méretarányok tartása jelenti. Szeretném minél valósághűbben megcsinálni, így a Google Mapset használva, az utcarészletet egy grafikus programba betöltve nézem meg a képpontokat, majd számítom át azokat a Minecraft-világomba – tette hozzá.  

sámsoni út, debrecenben hallottam, minecraft
A Sámsoni út vasúti átkelője jelenleg még így néz ki, de Csaba Minecraft-világában már a vasúti aluljárón zajlik a képzeletbeli közlekedés
Forrás:  Czinege Melinda

A Debrecenben Hallottam közösségében sikert aratott a Minecraft-béli Sámsoni út

Csaba elmondta azt is, hogy lánya javasolta, ossza meg a Debrecenben Hallottam Facebook-csoportban az alkotásait. Meglepetésére több mint 600 reakció, számtalan komment érkezett a poszt alá és még privát üzenetekben is gratuláltak neki, illetve ajánlottak figyelmébe Minecraft-csapatokat.  

Ha lesz további fejlesztés, azt mindenképp közzéteszem. Úgy vettem észre, tetszik a közösségnek, érdekli őket 

– mondta Csaba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában