Traktorverseny

2024.08.10. 16:27

Több ezer liter üzemanyagot égettek el a monstrumok Hajdúböszörményben

A harminc tonnás súlypad sem okozott gondot minden gépnek a traktorhúzó versenyen.

Hajnal László

Pénteken délután már gyújtást adtak a fantáziánkra a traktoros karneválon és felvonuláson átguruló  hatalmas gépek, amelyeket végre munka közben is láthattunk szombaton Hajdúböszörményben, a Traktorhúzó Verseny futamain. A két napon át tartó Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Kupa a hajdúváros, de mondhatni Magyarország egyik legkiemelkedőbb rendezvénye, ahol öt ország csaknem húsz nehéz kategóriás mezőgazdasági gépe csapott össze idén.

Traktorhúzó Verseny Hajdúböszörmény Haon
A veteránok vezették fel a monstrumokat a Traktorhúzó Verseny és Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság szombati napján
Fotó: Kiss Annamarie

A nagyszabású rendezvény nyitányaként a veterán traktorok pöfékeltek végig hazánk egyetlen traktorhúzó pályáján, ám ők csak díszvendégei voltak az eseménynek. Néhány tucatnyi lóerejük eltörpült a modern gépeké mellett, így jobbnak látták, ha kimaradnak a versenyből. A nehézbombázók négy kategóriában mérettek meg, így Heavy Modified, Light modified, superstock és Pro stock szörnyeket is láthattunk.

A Traktorhúzó Verseny résztvevői a full pullra hajtottak

Ezt követően a traktoroknál is ijesztőbb főgonosz, az Olaszországból szállított súlypad is begördült a hatalmas területre. A verseny lényege, hogy a nevezőknek száz méteres távon kell végighúzniuk a folyamatosan egyre nehezedő potyautast. A súlypad kellemetlen tulajdonsága ugyanis, hogy tömege változtatható, így a cél felé érve a 30 tonnát is meghaladhatja. Ha a traktornak sikerül a kijelölt vonalig elvonszolni a makacs súlyt, a közönség „full pull” (teljes húzás) felkiáltással jutalmazza a teljesítményt.

Mielőtt Dánia, Norvégia, Franciaország, Hollandia, Olaszország versenyzői nekiveselkedtek a súlypadnak, az amatőr kategóriás bajnokjelöltek álltak rajthoz. Így az idei első „full pull” kiáltás a hajdúböszörményi Széchenyi István mezőgazdasági szakiskola diákjainak járt.

Végül a várva várt sztárok is felsorakoztak. A feltuningolt traktorok teljesítménye egyébként akár a tízezer lóerőt is meghaladhatja, másodpercenként pedig több liter üzemanyagot is elégethetnek. A komolyabb versenyzők járgányait helikoptermotor hajtja, így a hangosítónak nem sok dolga akadt.

A verseny területén a Hajdúsági EXPO Mezőgazdasági és Ipari kiállítást tekinthették meg a látogatók, valamint megannyi büfés stand is kitelepült, így a szünetekben is volt mivel eltöltenie az időt a nézőknek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában