Több városrészben is panaszkodnak

2024.09.13. 07:00

Hihetetlen, miket dobnak az emberek a szelektívbe – ezért gyűlik fel a sok hulladék Debrecenben?

Elképesztő, hogy milyen módon képesek szemetelni az emberek: van, aki fűnyírókést és tökfőzelékes ételest hajít a szelektív gyűjtőbe. Ezt az AKSD Kft.-től tudta meg a Haon, miután több debreceni lakos is panaszkodott arra, hogy utcájában időnként szemétdombot lát a kukák mellett. Megkérdeztük, mi ennek az oka…

Balogh Efraim

Időnként felhalmozódik a hulladék Debrecenben több helyen is, emiatt panaszkodnak a lakosok

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A közelmúltban több olyan poszttal és kommenttel is találkoztunk a Debrecenben Hallottam Facebook-csoportban, melyben a szerző felháborodott az utcájában nagyra nőtt szemétdomb miatt. Erre többek között a Fényes udvarban is volt példa, de a Libakertben és a Mikepércsi úton is panaszkodtak hasonló eset miatt. Utánajártunk az AKSD Kft.-nél, hogy miért van ennyi felhalmozódó hulladék Debrecen egyes területein.

hulladék debrecen, szelektív hulladékgyűjtő, aksd, haon, debrecen
Időnként összegyűlik a hulladék Debrecen több lakóövezetében is
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Több mint 80 helyen gyűjthető szelektíven a hulladék Debrecenben, mégis feltornyosul mellettük 40 tonna szemét

Jelenleg Debrecenben 82 darab szelektív gyűjtőszigetet üzemeltetünk, melyek helyszíneit a polgármesteri hivatal illetékeseivel egyeztetve határoztuk meg. A jelenlegi szigetszám kevesebb, mint fele a 10 évvel ezelőtti darabszámnak, melyet egyrészt a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés előtérbe helyezése, másrészt pedig a szigetek mellé jogellenesen elhelyezett szemét magas mennyisége indokol

 – tájékoztat válaszában az AKSD.

Arról is beszámolnak, hogy Debrecenben havonta átlagosan 40 tonna(!) szemetet gyűjtenek össze az AKSD kollégái a szigetek környezetéből. Hétvégén nincs munkavégzés a társaságnál, így a hétfők különösen terhelt napoknak számítanak a szakemberek számára.

– Az említett szigetek különböző tartályait hetente többször ürítjük, az ürítést végző munkatársaink pedig szigetenként feljegyzik azok állapotát, mely alapján a logisztikusaink takarítást szerveznek, amennyiben szükséges. Gyakran előfordul, hogy a különösen szennyezett szigetek környezetei csupán fél óráig maradnak tiszták – mutatnak rá.

Ami viszont jó hír lehet a bosszankodó lakosoknak, hogy az AKSD egyeztetett a polgármesteri hivatal Zöldterületi Osztályával, és 

várhatóan 10 darab sziget felszámolását végzik majd el a napokban.

Mint írják, a fentiek közül 4 helyszínen LHSO (sütőolaj) gyűjtőtartály is található, melyek az önkormányzattal és a (begyűjtést végző) Biotrans Kft.-vel egyeztetve át lesznek helyezve. Felhívják a figyelmet, hogy további gyűjtőszigetek felszámolására kizárólag abban az esetben kerül sor, ha a szigetek melletti szennyezettség mértéke indokolttá teszi azt.

Egyre tudatosabban gyűjti a lakosság a szelektív hulladékot

– Az adatokból látható, hogy a szigetek megszüntetésével párhuzamosan emelkedik annak a hulladéknak a mennyisége, amely a házakhoz menő szelektív gyűjtés után újrahasznosított nyersanyagból származik. Illetve, az is megfigyelhető, hogy a REpont automaták iránti magas érdeklődés miatt a műanyag hulladék mennyisége az utóbbi 2 hónapban csökken – foglalták össze.

Az AKSD szerint a gyűjtőszigeteknek van létjogosultságuk, hiszen szolgáltatási területükön idén január és augusztus között 241 tonna vegyes papír, 304 tonna műanyag, illetve 471 tonna üveg hulladékot gyűjtöttek össze és dolgoztak fel – ez a mennyiség pedig arányaiban nem változott a tavalyi év azonos időszakához képest. Beszédes azonban a válogatási maradék, azaz a hasznosításra nem alkalmas anyagok magas mennyisége, mely 30 százalék körül mozog.

És hogy mennyire tudatos a lakosság a szelektív hulladékgyűjtést illetően? Az AKSD válaszában erre is kitér:

A lakosság egyre tudatosabb az elkülönített hulladékgyűjtés tekintetében, azonban hosszú út vár még ránk ahhoz, hogy elérhessük a kívánt célt, miszerint az összes keletkező hulladék mindössze 10 százalékát ártalmatlanítanánk lerakással

– részletezik.

hulladék debrecen, szelektív hulladékgyűjtő, aksd, haon, debrecen
Sokan használják rendeltetésszerűen a szelektív gyűjtőket, de még nem elegen
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Sír a szelektív kuka: fűnyírókés, tökfőzelékkel teli ételhordó… Mégis, miket dobnak ki az emberek?

És hogy mi tud fejfájást okozni az AKSD munkatársainak? Beszámolnak arról is, hogy milyen szelektív gyűjtésből származó anyagok szennyezik, vagy okoznak rendszerhibát az optikai válogatórendszerben. Gyakori esetként tartják számon, hogy a PET palackban elhelyezett, kimaradt festék beszennyezi a felhordószalagot, ezzel összezavarva a színek felismerésén alapuló optikai rendszert.

Az is előfordul, hogy a csomagolási fémhulladéknak nem nevezhető fűnyírókés teszi napokig használhatatlanná a berendezést, de takarításra is sokszor szükség van bontatlanul kidobott (pl. tökfőzelékes) ételtárolók miatt.

– A jogellenes szemetelés hozzáállás kérdése, hiszen a lehetőség adott a lakosság számára ahhoz, hogy szinte minden olyan hulladékától, ami nem fér a kukájába, díjmentesen megváljon. Ez különösképp igaz vármegyénket tekintve Debrecenben, ahol ingyenesen igénybe vehető Lakossági Hulladékgyűjtő Udvar is működik – tájékoztatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában