Közétkeztetés

2024.09.09. 17:30

Királyi bánásmódban részesülnek a diákok – svédasztalos menza tíz debreceni iskolában

Szeptember 2-án elstartolt a 2024-2025-ös tanév. Több diák örülhetett, őket svédasztalos menza várta debreceni iskoláikban.

Nagy Emese

A gyerekek és szülők visszajelzéseire igyekszik reagálni a szolgáltató

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Ma egy hete, szeptember 2-án, hétfőn becsengettek. Elstartolt a 2024-2025-ös tanév, a diákok iskolatáskát ragadtak, hogy a nyári vakáció után a már meglévő tudásukat tovább bővítsék. Azonban a tanulás mellett az is fontos, hogy minőségi ételeket fogyasszanak, ezért megérdeklődtük, hányan adták le igényüket közétkeztetésre. A debreceni polgármesteri hivatal válaszában kiemelte, eddig valamennyivel több mint 16 ezer óvodás- és iskoláskorú étkező számára érkezett megrendelés, de jelenleg is folyamatosan nyújtják be a szülők az étkeztetésre vonatkozó igényeiket. A határidő 2024. május 31. volt, ennek ellenére sok szülő még most sem nyújtotta be a gyermeke étkezésére irányuló kérelmét, így egyelőre nem állapítható meg, hogy az elmúlt évhez képest csökken vagy emelkedik majd a közétkeztetést igénybe vevők száma. A hivatal kitért a svédasztalos menza szolgáltatásra is.

svédasztalos menza debrecen haon
A svédasztalos menza tíz intézményben érhető el
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Svédasztalos menza az iskolákban

A polgármesteri hivatal válaszlevelében aláhúzta: az étkezési térítési díjakat Debrecen önkormányzatának közgyűlése rendeletben határozza meg. Az város egész évben támogatja a gyermekek óvodai, iskolai étkeztetését. Az önkormányzat állami támogatás igénylés alapján a 2024. évi költségvetésből közel 1 milliárd 600 millió forintot biztosít a gyermekek ingyenes étkezésére. 

A minőségi kifogásokat, esetlegesen a reklamációkat az étkeztetési szolgáltató minden esetben kivizsgálja. A kivizsgálás eredményéről a szülők tájékoztatást kapnak. A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI rendeletben előírtak alapján a diétás étrendre vonatkozó igényeket az étkeztetési szolgáltató a benyújtott igazolásoknak megfelelően biztosítja

 – közölték. Arról is írtak, hogy az elmúlt évben a Hungast Vital Kft. szolgáltatási területén több fontos változás történt. A pozitív visszajelzésekre való tekintettel továbbra is folytatódik a szabadszedéses (svédasztalos) szolgáltatás ott, ahol az előző évben már bevezeték azt. A svédasztalos menza jelenleg tíz intézményben érhető el.

Nem tartják fontosnak, hogy minden nap legyen leves

A polgármesteri hivatal érdeklődésünkre közölte, a legfontosabb jelzések és fogyasztói igények az alábbiak voltak az oktatási és nevelési intézményekben: a gyermekek (és szülők) véleménye szerint a kedvenc ételek előfordulhatnak gyakrabban is az étlapon, különösen igaz ez a levesek esetében; ugyanakkor alapvetően nem tartják fontosnak, hogy minden nap legyen leves a választékban. Továbbá a választási lehetőség biztosítása esetén az ételek párosítására vonatkozóan érkezett több észrevétel.

 – A szolgáltatónak alapvető dolga és érdeke a fogyasztói visszajelzések alapján a választék igényekhez történő igazítása, természetesen a jogszabályi megfelelés szempontjait figyelembe véve. A szeptemberi tanévkezdéstől érvényes étlapokat az új szempontok alapján módosították – tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

Köznevelési intézményeknél alkalmazandó étkeztetési intézményi térítési díjak

megnevezés 

étkezés típusa 

térítési díj nettó összegben (Ft/nap)

ÓVODA

tízórai    

ebéd

uzsonna

 

120 

430

110

 összesen 660

FŐZŐKONYHÁVAL 
RENDELKEZŐ ÓVODA

tízórai  

ebéd

uzsonna

 

145

540

145

összesen 830

ÁLTALÁNOS ISKOLA

tízórai

ebéd

uzsonna

 

145

530

140

összesen 815

KÖZÉPISKOLA,
KOLLÉGIUM

reggeli

tízórai (kollégium)    

ebéd

uzsonna (kollégium)

vacsora     

 

350

100

650

105

460

összesen: 1460/1665 (kollégium)

                                          

    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában