Exzsaruból lett polgármester a hajdú-bihari településen

Baranya Zsolt János tervei között munkahelyteremtés, infrastruktúra-fejlesztés, közösségépítés és a stabilitás megteremtése szerepel. Álmosd új polgármestere azt is elmondta, miért indult a választáson.

BDR Média

Álmosd egyik nevezetessége a Miskolczy-kúria

Forrás: Napló-archív

– Március közepén, még a választás kiírása előtt jártam Tóth Sándor polgármesternél, és megkérdeztem tőle, szándékában áll-e indulni a következő választáson, mert én indulok. Igen volt a válasz. Mondtam neki, hogy lemondok az indulási szándékomról, ha jegyzőként alkalmaz. Erre azt válaszolta, neki jó a mostani jegyző, szeretne vele együtt dolgozni továbbra is. Erre felálltam, kezet fogtam vele, és közöltem, találkozunk a választáson. Akartam volna támogatni a polgármestert a további munkájában, de hát a sors, pontosabban a lakosság kérése eltérített ettől. Egyébként kettős érzéseim voltak a kialakult helyzet miatt. Hallottam nehézségekről, problémákról az önkormányzattal kapcsolatban, viszont mindenképp segíteni akartam, ugyanakkor tudom, milyen nagy felelősség és elköteleződés egy település vezetői tisztség betöltése – ekképpen mondta el Baranya Zsolt János, Álmosd új polgármestere a választáson történő indulása előzményét, hozzátéve, hogy minden bizonnyal az ismertsége, az emberekért való kiállása, példás magánélete és az iskolai végzettségei lehettek benne a helyiek számára szimpatikusak.

Baranya Zsolt János lett Álmosd új polgármestere
Baranya Zsolt János lett Álmosd új polgármestere
Forrás: Baranya Zsolt János-archív

A lakosság igényli a változást Álmosdon

A Cívishír kérdésére a geográfus mester-, valamint jogászdiplomával is rendelkező, tősgyökeres álmosdi Baranya Zsolt János hozzáfűzte, hogy a lakosság igényelte a változást, mivel megítélésük szerint a városvezetés nem volt a helyzet magaslatán, ezért szerettek volna egy másik, fiatalabb, lendületesebb vezetőt Álmosd élére. Őt a helyiek kérték az indulásra. 

A közel 15 évnyi rendőri múlttal rendelkező Baranya Zsolt János egy személyek védelmével foglalkozó biztonsági cégtől „igazol át” Álmosd főállású polgármesterének. Mint mondta, megosztott figyelemmel nem lehet vezetni egy települést – minden tudásával, kapcsolatával, energiájával lakóhelye jelenéért, jövőjéért fog dolgozni.

Mielőtt azonban még a programjáról kérdeztük, vetettünk egy pillantást Álmosd június 9-i helyhatósági választási eredményeire. Tóth Sándor korábbi polgármesternek az ugyancsak független Baranya Zsolt János és Diószegi Mihály volt a kihívója. A voksolás eredménye egyértelmű volt: Baranya Zsolt János kapta a voksok 56,21 százalékát, míg Tóth Sándor 41,08 százalékot; másik kihívójának 2,71 százalékkal kellett beérnie. Az 1600 lakosú Álmosdon igen népszerű az önkormányzati képviselőség, hiszen a hat helyért 25-en versengtek, kettő pártos jelölttől eltekintve mindannyian függetlenként kerültek fel a szavazólapra. Végeredményben öt független és egy Fidesz-KDNP támogatottságú jelölt jutott be a falu önkormányzatának képviselő-testületébe.

 Tóth Sándor korábbi polgármester a szavazatok 41,08 százalékát kapta
 Tóth Sándor korábbi polgármester a szavazatok 41,08 százalékát kapta
Forrás: Napló-archív

Több területen is előrelépést akar

– Rövidtávon a falu stabilitásának visszaállítása, hosszútávon pedig a stabilitás megtartása szerepel a programomban. De nézzük részleteiben – vázolta a tervezett tevékenységeit az új polgármester. 

Fejleszteni kell az infrastruktúrát, utakat kell építeni és javítani, fenntartható munkahelyeket teremteni. Van egy próbaüzemen túl lévő, átadott, de nem termelő tejfeldolgozónk. Ezt be kell indítani, és úgy menedzselni, hogy a helyieknek hosszútávon tudjon munkát adni, a falut és a környéket pedig lássa el jó minőségű termékekkel.

Álmosd Érmellék kistáj részét képezi. A kistáj érdekessége, hogy átnyúlik Románia területére – olyan települések találhatóak meg itt, mint Sződemeter, Bihardiószeg. Ezen települések meghatározó szerepet töltenek be Álmosd történetében, ezért fontosnak tartom a jó kapcsolat ápolását, a hagyományok őrzése szempontjából és a későbbi gazdasági kapcsolat kialakítása céljából. Nagyon fontos, hogy közösséggé kovácsoljuk Álmosd lakosait. Ebben egyik fontos eszköz a sport. Felvettem a kapcsolatot Haja János, a Létavértes SC'97 világbajnoki ezüstérmes dzsúdó edzőjével, aki hamarosan elindítja falunkban ezt a küzdősportot. A civil szervezetekre is lehet támaszkodni. A polgárőrséget, tűzoltóságot fejleszteni kell. Az utóbbiaknál a képzésekbe, eszközbeszerzésekbe, azok karbantartásába jómagam is besegítek. Közel 30 éve kaptunk egy tűzoltókocsit Hollandiából, annak üzemképesebbé tétele is része lesz a munkának, kisebb nagyobb javításokat szükséges eszközölni rajta. És persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy Álmosd a múzeumok faluja, köztük a legismertebb a Kölcsey-ház. Ezeket infrastrukturálisan továbbfejlesztve, megfelelő reklámokkal még inkább vonzóvá lehet tenni. Elgondolásomban az interaktív múzeumok jelennek meg, úgy, hogy a látogató kicsit belecsöppenne az adott kiállítás miliőjébe. Ezáltal, véleményem szerint, vonzóbbá, izgalmasabbá tehetném a látogatók számára a múzeumokat – fogalmazott Baranya Zsolt János, aki a képviselő-testületről elmondta, mind a hat taggal jó kapcsolatban van. 

Úgy látja, ellentmondások nélkül együtt tudják fejleszteni Álmosdot, szebbé, élhetőbbé, vonzóvá tenni a települést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában