Vásár

2 órája

Tömegeket vonzott a I. Debreceni Sokadalom, kiderítettük, hogyan debütált – fotókkal, videóval

Nagy várakozás előzte meg az idén debütáló őszi vásárt. Az I. Debreceni Sokadalom nem okozott csalódást azoknak, akik szombaton délelőtt a kétnapos kirakodóvásárt választották programjuknak.

Nagy Emese

Az I. Debreceni Sokadalom szombaton debütált a cíviscárosban

Forrás: Kiss Annamarie

Megnyitotta kapuit az I. Debreceni Sokadalom szombaton délelőtt a Nagyerdei Stadion melletti északi rendezvénytéren. A kétnapos kirakodóvásárról az elmúlt időszakban többször beszámoltunk a Haonon, legutóbb pénteken, amikor összegeztünk olvasóinknak, milyen programok lesznek Debrecenben és Hajdú-Biharban október második hétvégjén. Nagy várakozás előzte meg a vásárt, aminek Facebook-eseménye is van, ahol eddig több mint 10 ezren jelezték, hogy érdeklődnek a kipakolás iránt, és sokan ki is látogattak, ugyanis már szombaton kora délelőtt rengetegen voltak a rendezvénytéren.

Tömegeket vonzott az I. Debreceni Sokadalom szombaton délelőtt
Tömegeket vonzott az I. Debreceni Sokadalom szombaton délelőtt
Forrás:  Kiss Annamarie

Mivel rukkolt elő a Debreceni Sokadalom?

A sokadalom kapujában még hűvösnek éreztük a napos, ám kissé szeles időt, viszont egy csettintésre elfelejtettük, hogy ősz van, amikor megéreztük a hamisítatlan lángos illatát, majd megpillantottuk a gőzölgő forralt bor. Azonnal tudtuk, hogy jó helyen járunk, és többen voltak hasonló véleményen, mint a Haon stábja, ugyanis nagyon sokan sétáltak a standok között. 

Több mint 70 hazai kézműves és termelő van jelen és árulja portékáit egész hétvégén, illetve számtalan vendéglátós kitelepült, hogy a vásározók még véletlen se maradjanak étlen és szomjan.

 Ahogyan azt megszokhattuk, ha Debrecenben szabadtéri rendezvény van, akkor ott biztosan lehet kapni debreceni krumplilágost, illetve sok más finomságot. Az I. Debreceni Sokadalmon sincs ez másképpen, még 11 óra sem volt, de már többen kolbászba, hamburgerbe, vagy éppen gíroszba haraptak. Továbbá azoknak sem kell éhen maradniuk, akik inkább a nehezebb ételeket kedvelik. Árulnak marhapörköltet, töltött káposztát, slambucot és őzgulyást is a rendezvényen. Az édesszájúak sem panaszkodhatnak, ugyanis mindenféle cukorkát, csokoládét, nyalókát, drazsét, rágót és puszedlit lehet kapni. 

Természetesen házi rétes, kakaós és sós édességek, lekváros és pundingos kalácsok várják, hogy hazavigye őket valaki. No, de ne csak a harapnivalókról essen szó, vannak ám italok is, amik felmelegítik a vásározókat az őszi séta közepette. 

Forró teán és forralt boron kívül még sok más kortyolgatni való is akad, háziszörpök, ha kissé édesre vágyunk, de lehet kapni különféle borokat és pálinkákat is, amik után garantált a jókedv. Akadt kajszi, körte és barack is, de a mákpálinka volt a legkelendőbb.

A gyerekek is jól érezték magukat szombaton az I. Debreceni Sokadalmon
A gyerekek is jól érezték magukat szombaton az I. Debreceni Sokadalmon
Forrás: Forrás: Kiss Annamarie

Mit árulnak az I. Debreceni Sokadalmon?

A gyerekek az édességes standok előtt ágaskodtak, a harmincasok pálinkákat kóstoltak, és finomakat ettek. Az asszonyok házi tésztát vásároltak, míg a nagyapák a kézműves termékeket csodálták meg. Többen sétáló sajttálat szorongattak, miközben a legkisebbek szüleik csemetéiket „szedték össze” Papp János asztalos standja elől. Az ügyeskezű vámospércsi asztalos mindenféle tárgyat, játékot és különlegességet készít fából. Papp János a Haon érdeklődésére elmondta, csökkent a kereslet a kézműves termékek iránt, de van egy bizonyos vevőkör, akik a mai napig keresik és szeretik a fából készült termékeket. 

De sajnos elmentünk a nagyüzemi dolgok után, amit ma már mi nem tudunk követni, de próbálunk talpon maradni. Panaszra egyébként nincs okunk, csinálunk érdekességeket, új dolgokat, a mi területünk is sokat fejlődött, jobban mondva haladt a korral az utóbbi években

– fogalmazott.

Ezért szeretjük a vásárokat

Lehet csilit és mézet kóstolni, zsákbamacskát és vásárfiát vásárolni, viszont a megkérdezettek nem csak ezért látogattak ki a rendezvényre. 

Többen úgy fogalmaztak, amikor látták, hogy lesz I. Debreceni Sokadalom, akkor azonnal úgy döntöttek, kinéznek a kétnapos kirakodóvásárra. Nem feltétlen azért, hogy vásárfiával gazdagodjanak, sokkal inkább az élményért.

 Nagy Károlyné Erzsike kiemelte, ő a Mihály-napi vásárra is elnéz, amikor éppen megtartják, mert imádja a vásárhangulatot. Általában a családjával látogat ki a hasonló eseményekre, de volt már rá példa, hogy a nyugdíjas barátnőivel vásározott a Böszörményi úton. Sok családos is érdeklődött az I. Debreceni Sokadalom iránt, egy házaspár kiemelte, anno őket is sok vásárra elvitték a szüleik, és szeretnék, ha a gyerekeik is megismernék az igazi vásári hangulatot, mert az örök emlék és élmény marad a gyerekeknek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában