Gyermeknevelés

2 órája

Országos óvodai konferenciát tartottak a Debreceni Egyetemen

Az óvodai nevelés volt a fő téma az ÓVOK konferenciáján. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara évfordulóját koszorúzással is ünnepelték.

Haon.hu

A II. ÓVOK Konferenciát tartották meg Debrecenben

Forrás: unideb.hu

A gyermekközpontú környezet és az óvodai csoportélet főbb nevelési hatásairól is szó volt az Óvodák Országos Közössége, vagyis az ÓVOK második konferenciáján, melynek a Debreceni Egyetem alapításának 53. évfordulóját ünneplő Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara adott otthont a DE Gyakorló Óvodájának szervezésében – olvasható az egyetem honlapján.

Az egyetem konferenciáján az egész országból érkeztek érdeklődők
Az egyetem konferenciájára az egész országból érkeztek érdeklődők
Forrás: unideb.hu

Mindössze 90 hallgatóval, 10 oktatóval és 9 óvónővel kezdte meg működését 1971. október 15-én a Hajdúböszörményi Óvónőképző Intézet, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának jogelődje. A DE GYGYK elmúlt több mint 50 évében jelentős utat járt be, ma már 2200 hallgató tanul az alap-, a két mesterszak vagy a szakirányú továbbképzések valamelyikén. 

Karunk ma már vezető szerepet tölt be a pedagógusképzés területén

– kezdte beszédét Gortka-Rákó Erzsébet dékán. „Megalakulásunk óta az óvodapedagógia mellett a kisgyermeknevelő és a gyógypedagógus képzésbe is bekapcsolódtunk, majd elindult a szociálpedagógia és a romológia alapszakunk is. Az évek óta nagy sikerrel működő szociálpedagógia mesterszak mellett pedig ebben az évben új színfoltként jelent meg karunk kínálatában a gyermekkultúra mesterszak. Több mint húsz különböző szakirányú továbbképzésünk remek lehetőséget kínál a már végzett szakembereknek a fejlődésre, hamarosan pedig az egyetem legújabb, Siófok Campusán is képzéseket indítunk” – hívta fel a figyelmet a dékán a hajdúböszörményi kar napja alkalmából rendezett pénteki konferencia megnyitóján.

A dékán kiemelte a GYGYK népszerűségét az ÓVOK
konferenciáján
A dékán kiemelte a GYGYK népszerűségét az ÓVOK konferenciáján
Forrás: unideb.hu

A rendezvényre több, mint kétszáz óvodapedagógus érkezett az ország csaknem negyven intézményéből. A KIM felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, Pósánné Rácz Annamária szerint ez a rendkívüli érdeklődés is jól mutatja a kar szakmai közösségszervező erejét, illetve felelősségét. 

– A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar képzései évek óta toplistások a felvételizők népszerűségi listáján. Többek között ezért komoly feladata a karnak az, hogy egyrészt biztassa a felvételi előtt állókat, hogy válasszák ezeket a hivatásokat, a végzett szakembereket pedig arra ösztönözze, hogy maradjanak ezen a pályán. Ehhez nagy mértékben hozzájárul az a jelentős béremelés is, ami ebben az esztendőben a pedagógusok körében megtörtént – hangsúlyozta köszöntőjében.

A gyermekek környezete volt a középpontban az egyetemi konferencián

- A konferencia a tudásmegosztás fóruma volt, középpontban a gyermekközpontúság és környezetének kérdéseivel. A szakmai előadásokon és fórumon foglalkoztunk a fizikai, tárgyi környezetből, illetve az óvodák humán összetételéből, tehát a csoportéletből fakadó nevelő hatásokkal, de a gyermekjogokkal kapcsolatok aktualitások is napirendre kerültek – tájékoztatott Pálfi Sándor, a DE GYGYK tanszékvezető főiskolai tanára, az ÓVOK alapító szakmai elnöke.

Pálfi Sándor is beszédet mondott a konferencián
Pálfi Sándor elnök is beszédet mondott a konferencián
Forrás: unideb.hu

A rendezvény keretében, a DE GYGYK napja alkalmából megkoszorúzták a hajdúböszörményi kar alapítója, Kovács György szobrát az épületben. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában