Így látja a helyzetet a szakember

3 órája

Ingyenes KRESZ-vizsga, de a gyakorlati oktatásért továbbra is fizetni kell

Horváth László szerint minden iskola kénytelen emelni az áraikon. A szakoktató az ingyenes KRESZ- és elsősegély-tanfolyamok velejáróiról beszélt a Haonnak.

Bekecs Sándor

A kormány még márciusban jelentette be, hogy ingyenessé teszi a középiskolások számára a B kategóriás jogosítvány megszerzését. Szeptember végével viszont csak az ingyenes KRESZ- és elsősegély-tanfolyamokat indították el a Kréta-rendszerben. A gyakorlati oktatás ingyenessége egyelőre pilotjelleggel működik. 

ingyenes kresz, ingyenes jogosítvány, autósiskola, debrecen,
Szeptembertől elérhető a középiskolások számára az ingyenes KRESZ és elsősegélynyújtó online tanfolyam
Forrás: iIlusztráció / MW-archív

Horváth László debreceni közúti járművezetői szakoktató elmondta, márciusban jelentették be, hogy ingyenes lesz a jogosítvány szeptembertől, majd rövid időn belül helyesbítette a kormány, hogy az ingyenesség csupán a középiskolásoknak lesz elérhető és csak a KRESZ- és elsősegélynyújtási oktatóanyagokra és vizsgákra.

– A tanuló megkapja az ingyenes KRESZ- és elsősegély-tananyagokat, majd amikor elvégezte az online képzést, kiírnak számára egy vizsgaidőpontot. Mivel zárt a rendszer, a vizsgát egy arra kijelölt pedagógusnak kell felügyelnie – ismertette Horváth László. A sikeres vizsga után a képzési igazolással a tanuló felkeres egy autósiskolát.

ingyenes kresz, ingyenes jogosítvány, autósiskola, debrecen,
Az ingyenes jogosítványról szóló bejelentés hatására sokan kivártak
Forrás: illusztráció / MW-archív

Itt kezdődik a bökkenő, mivel a tanuló nem az autósiskolánál kezdte el a képzést, így átjelentkezési díjat kell fizetnie, ami 10-15 ezer forint körül szokott lenni. Ezt, illetve a gyakorlati oktatást, a forgalmivizsga-díjat, az orvosi alkalmassági vizsgálat díját már fizetnie kell a tanulónak

 – mutatott rá a szakember.

Az autósiskoláknak nem tett jót az ingyenes KRESZ elindítása

Horváth László beszélt arról is, hogy tévhit az is, hogy 30 óra után lehet vizsgázni. A jogszabály ugyan előírja, hogy 30 órát köteles vezetni a tanuló, de a vizsga feltétele még legalább 580 kilométer megtétele. Ami azt jelenti, hogy átlagosan 45-50 óra között van a vizsgáig megtett minimális óraszám. – Ez legalább ennyiszer 7 ezer forint, de ez változhat iskolánként és városonként: körülbelül 7 és 12 ezer forint között vannak az óradíjak – mutatott rá.  

ingyenes kresz, ingyenes jogosítvány, autósiskola, debrecen,
A végzős középiskolások a Kréta rendszerén keresztül végezhetik el a tanfolyamokat
Forrás: illusztráció / MW-archív

Horváth László elárulta, volt olyan diákja, aki néhány hónapja azért mondta vissza a tanfolyamot, hogy megvárja az ingyenes jogosítvány megszerzésének lehetőségét. Most azonban újból jelentkezett. 

Minden iskola kénytelen emelni az árakon, hiszen az elméleti tanfolyamok bevételei kiesnek, de a kiadásaik nem csökkennek. Ezzel lényegében drágább lesz a jogosítvány megszerzése, ha az ingyenes KRESZ- és elsősegély-tanfolyam után mennek az autósiskolákhoz a tanulók

– mondta. 

Mindezek mellett megjegyezte, a márciusi bejelentés hatására sokan visszaléptek, ami problémákat, bevételkiesést jelentett az autósiskoláknak, viszont előállhat az a helyzet, mint a pandémia után: hirtelen megnövekszik a jelentkezők száma, és várólisták alakulnak ki a gyakorlati oktatásokra. 

Úgy vélem, a tantermi KRESZ-oktatás hatékonyabb, mint az online megoldás, ugyanis előbbinél közvetlenül kérdezhet a tanártól, aki rögtön tud válaszolni, esetleg a rendőri karjelzést szemléltetni. Van visszacsatolás, jobban megértik a tanulók a szabályokat

 – fogalmazott a debreceni járművezetői szakoktató.

Mikortól ingyenes a jogosítvány?

Még márciusban jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter a közösségi oldalán, hogy 2024. szeptembertől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak. A program szeptember 24-én indult el az ingyenes KRESZ- és elsősegélynyújtás-tanfolyamokkal, míg a forgalmi tanfolyam egyelőre csak a szolnoki középiskolákban kezdődött meg, pilotjelleggel.  

A Belügyminisztérium közleménye alapján a Kréta-rendszerben a végzős tanulók számára elérhető az ingyenesen hozzáférhető csomag, amelyben online KRESZ-, valamint online elsősegélynyújtás-tanfolyamot és vizsgalehetőséget biztosítanak. A csomag része továbbá egy elsősegély-demonstrációs alkalom is, amelyet az Országos Mentőszolgálat tart majd az iskolákban. Mindennek azonban nem része az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, illetve a gyakorlati vezetés döntően továbbra is piaci alapon, az autósiskoláknál történik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában