Közügy

2 órája

Elképesztő, mennyi szemetet helyeznek el illegálisan Debrecenben

Bár a szelektív szigetek célja az újrahasznosítás, s ezáltal a hulladékcsökkentés, sajnos sokan mégse rendeltetésüknek megfelelően használják ezeket a kukákat. Az elmúlt hetekben számos lakossági panaszt kapott az AKSD a „szemétteleppé” vált szelektív hulladékgyűjtő szigetek miatt.

Bekecs Sándor

Hiába találhatunk a város több pontján is szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, sokan mégsem a rendeltetésüknek megfelelően használják ezeket, s válik környezetük valóságos szemétteleppé, ami mind városképi, mind közegészségügyi szempontból jelentősen negatív hatású. Ezt elégelte meg néhány lakóközösség, amelyek több megkereséssel is éltek mind az önkormányzat, mind a szolgáltató AKSD irányában. Volt, ahol emiatt számolták fel a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket Debrecenben.  

szelektív hulladékgyűjtő, szelektív hulladékgyűjtő sziget, debrecen, aksd, repont
Már nem csak a szolgáltatónak okoz gondot a szelektív hulladékgyűjtő szigetek nem rendeltetésszerű használata
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Az elmúlt hetekben Debrecenben összesen 11 darab szelektív szigetet számolt fel társaságunk. A felújított üveggyűjtő tartályok visszakerülnek vagy a korábbi, vagy a gyűjtés hatékonyságát növelő új, kijelölt helyekre, hiszen továbbra is van használatban „nem visszaváltós” üveghulladék, mely sem a vegyes kommunális, sem a szeletív edénybe nem helyezhető

 – tájékoztatott megkeresésünkre az AKSD.

Mint írták, a felszámolások oka a számtalan lakossági bejelentés a szigetek mellett jogellenesen elhelyezett hulladékok kiemelkedően magas mennyisége volt, hiszen évente körülbelül 40 tonna illegális, többnyire nem hasznosítható hulladékot gyűjtenek össze és szállítanak el az AKSD munkatársai a szelektív hulladékgyűjtő szigetek közvetlen környezetéből, azonban ez az év kiemelkedő ebből a szempontból, ugyanis szeptember végéig már több mint 70 tonnánál tartanak. Magyarország egyes településein az összes gyűjtőszigetet felszámolták már ezen okból, a társaság reméli, ez Debrecenben nem történik meg.

szelektív hulladékgyűjtő, szelektív hulladékgyűjtő sziget, debrecen, aksd, repont
A Repont automaták megjelenése is alakítja a szelektív hulladékgyűjtők használatának szokásait
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Valahol a szelektív hulladékgyűjtő szigetek jelentik az egyetlen megoldást

Az AKSD válaszában felhívta a figyelmet, hogy a MOHU fejlesztései természetesen hatással vannak a jelenleg működő megoldásokra, többek között a szelektív hulladékgyűjtő szigetek is. A RePont automaták terjedése módosította egyes csomagolóanyagok útját, hiszen a visszaváltási díjas műanyag, üveg, vagy aludobozok ezentúl az automatákba kerülnek, nem a szigetek gyűjtőtartályaiba, vagy a háztartásokban lévő sárga fedeles edénybe, sárga zsákokba. Érzékelhetően csökkent a válogatóüzemünkbe kerülő hulladék mennyisége.  

A nem visszaváltási díjas műanyag és fém csomagolóanyagok elhelyezésének legkényelmesebb módja a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, hiszen Debrecenben minden háztartás része a rendszernek, beleértve a lépcsőházakat is. Számos lépcsőház azonban nem él ezzel a lehetőséggel, így a lakók számára még a szelektív gyűjtőszigetek jelentik a megoldást

– mutatott rá az AKSD. A papírhulladék gyűjtését szelektív szigetes, házhoz menő gyűjtési rendszerrel és lépcsőházi papírgyűjtéssel is végzi a szolgáltató, utóbbit jelenleg 285 lépcsőházban.

– Az üveghulladék az, amelyet nem lehet elhelyezni a házhoz menő hulladékgyűjtéshez használt sárga fedeles edényben, vagy sárga zsákban. Egyes üvegek visszaváltási díjasak, így a RePont automatákba kerülhetnek, a nem visszaváltható üvegek gyűjtésére a szelektív szigetek mellett a nagyobb kereskedelmi egységekben is van mód, illetve természetesen a Lakossági Hulladékgyűjtő Udvarban – hívta fel a figyelmet az AKSD. A fentieken a Lakossági Hulladékudvarban díjmentesen leadhatók a csomagolási hulladékok is számos egyéb hulladéktípus mellett.

szelektív hulladékgyűjtő, szelektív hulladékgyűjtő sziget, debrecen, aksd, repont
A Repont automaták megjelenésével érzékelhetően csökkent a válogatóüzemünkbe kerülő hulladék mennyisége.
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Folyamatosan végzik a szelektív hulladékgyűjtők környezetének takarítását

– Társaságunkhoz számos panasz érkezik a szigetek állapota miatt, csakúgy, mint a Polgármesteri Hivatalhoz, emellett mivel minden egyes sziget különböző tartályait hetente többször ürítjük, az ürítést végző munkatársaink szigetenként feljegyzik azok állapotát, mely alapján a logisztikusaink takarítást szerveznek, amennyiben szükséges. Gyakran előfordul, hogy a különösen szennyezett szigetek környezete csupán fél óráig marad tisztán. A legszennyezettebb helyszíneket naponta, kétnaponta is takarítják kollégáink – tudtuk meg az AKSD-től.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek 26 tonnás gépjárművek végzi az AKSD, naponta egy gépjárművezetővel és két rakodó kollégával délelőttös műszakban, melyet a délutános kollégáknak időnként be kell fejezni, mert nem fér bele a takarítás egy műszakba.

A debreceni szelektív hulladékgyűjtők tartályainak ürítése, tartalmának elszállítása, majd válogatása a MOHU-MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-vel fennálló szerződés alapján az AKSD feladata. A gyűjtőszigetek pontos helyét viszont a polgármesteri hivatallal együttműködve, a MOHU jóváhagyásával határozzák meg.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában