Hirdetés

3 órája

Beiskolázás: hogyan tovább az általános iskola után, válaszol a DSZC

19 ágazatban, mintegy 70 szakma oktatásával indult el a tanév a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben. A képzési kínálatban mindenki találhat kedvére valót. Téged is vár a DSZC! Technikumi szakmai oktatás, szakképző iskolai szakmai oktatás, szakiskolai képzés, orientációs évfolyam, dobbantó program, műhelyiskola, ösztöndíjlehetőség. A kínálat színes, ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

PR cikk

Forrás: DSZC

A Debreceni Szakképzési Centrum 2025-ben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, te is lehetsz a jubileumi év résztvevője, ha a 11 intézmény valamelyikét választod továbbtanulásod célállomásaként. Építőipar, specializált gép- és járműgyártás, gépészet, turizmus-vendéglátás, vegyipar – csak néhány ágazataink közül. Te mi lennél szívesen? Hightech vállalatnál dolgoznál, netán kisebben gondolkozol? A termelő- vagy inkább a szolgáltatószektor érdekel? A DSZC segít álmaid elérésében. A Debreceni Szakképzési Centrum elkötelezett a cívisváros jövőjéért, a várossal közösen azon dolgozik, hogy megélhetést, boldogulást kínáljon az itt tanulók számára.

Technikumi képzések általános iskolát végzők számára

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A technikumi képzés 5 éves, amelyből az első két év ágazati alapoktatás. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban sajátítják el a diákok, mint a gimnáziumban, de aki technikumot választ, az tanulmányai végén egy szakmával is gazdagabb lesz.

Technikumba való jelentkezéskor a tanulóknak elég csak az ágazatot megjelölniük, a konkrét szakmáról később kell dönteniük. Az oktatás gazdasági partnerek, cégek, sok esetben világhírű multinacionális vállalatok bevonásával, valós munkakörnyezetben, duális szakmai oktatás részeként, illetve tanműhelyekben zajlik. A tanulók számos juttatásban, ösztöndíjban is részesülhetnek, erről bővebben: itt lehet tájékozódni. A technikumi képzés a DSZC kínálatában 10 intézményben érhető el. A 19 ágazatról és megannyi szakmáról, valamint az intézményekről a központi honlap nyújt részletes tájékoztatást.

Fontos tudnivaló, hogy a technikumi tanulmányok végén letett szakmai vizsga ötödik érettségi vizsgatárgyként emelt szintű érettséginek felel meg.  A technikum elvégzése után a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, a tanulmányok alatt lehetősége van a nyelvvizsga megszerzésére is. Bár a szakma már önmagában is karrierutat jelent, a felsoroltak belépőt jelenthetnek a felsőoktatásba is.

Forrás: DSZC

Okleveles technikusi képzés

A képzés egy felsőoktatási intézménnyel, esetünkben a Debreceni Egyetemmel közösen kidolgozott szakmai program alapján zajlik, amely emelt szintű szakmai tudást biztosít azoknak a jó tanulmányi eredményekkel rendelkező tanulóknak, akik tudatosan készülnek a szakirányú felsőoktatás felé. Erre négy szakképző intézményben van lehetőség a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, az oktatás (óvodai nevelő), a gépészet és az informatika és távközlés, valamint a vegyipar ágazatokban.

Szakképző iskolai képzések általános iskolát végzők számára

A szakképző iskolában 3 éves képzésben vehetnek részt a jelentkező fiatalok. Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák, és akár a technikumi képzés felé is. Ebben a képzési formában 11 ágazatban 5 szakképző intézményünk kínál továbbtanulási lehetőséget.

Dobbantó Program és Műhelyiskola az esélyegyenlőség jegyében

A Dobbantó program keretében szervezett alapkompetencia-fejlesztés az iskolai rendszerű oktatásban lemaradó, általános iskolai végzettséggel nem rendelkező, 15. életévüket betöltött fiatalok számára biztosít lehetőséget a sikeres életút megtalálásához. Személyre szabottan, speciális pedagógiai módszerek alkalmazásával készíti fel a fiatalt a műhelyiskolába való belépésre, amelynek elvégzésével alapfokú végzettséget és részszakmát szerezhet. További tájékoztatás ennek kapcsán az Építech oldalán.

Kérdésed van? 

A képzési lehetőségek kapcsán a DSZC ügyfélszolgálati munkatársai tudnak az érdeklődők segítségére lenni.
Elérhetőségek: +36-30/955-7802; [email protected]

DSZC, Szakképzésé a jövő!
www.dszc.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában