Az életmódváltás egyik legjobb időpontja az ősz, a szakemberek segítenek is ebben

Haon.hu

Újra elindult az UniFit Fitness & Gym Center, valamint a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet egyetemi fitnesz és rekreációs mozgásprogramja a Nagyerdei Stadionban található edzőközpontban – számolt be róla az unideb.hu. Mint írják, a szabad helyek idén is hamar beteltek, sok egyetemista és lakossági vendég is ilyenkor dönt az életmódváltás mellett.

Szakemberek szerint az életmódváltás egyik legjobb időpontja az ősz, ennek több jótékony hatása is van. A mozgásformák közül leginkább javasolt a rezisztencia edzés és a kardiovaszkuláris edzés, valamint ezek kombinációja, amelyet minden mozgással töltött napon érdemes alkalmazni.

Rezisztencia edzésnek nevezzük azt a mozgásformát, amikor ellenállással szemben dolgozunk, tehát vagy a saját testsúlyunkat mozgatjuk, vagy különböző eszközöket: súlyokat, kézisúlyzókat, gumikötelet, esetleg valamilyen ellenállást adó gépet, például fitneszgépet használunk 

– magyarázza Balogh Tamás.

Az UniFit igazgatója kifejtette, hogy ezek azért nagyon jók, mert az őszi-téli hónapokban jobban „beszorulunk” a zárthelyi sportokra, így a szervezet továbbra is jól tud adaptálódni, alkalmazkodni ehhez a fajta terheléshez.

Balogh Tamás, az Unifit igazgatója
Balogh Tamás, az UniFit igazgatója
Forrás: unideb.hu

Ilyenkor nagyobb egy kicsit a kalóriabevitel, több energiát tárol a szervezet, tehát továbbra is jól tudunk a vázizomrendszerre hatással lenni. Ezzel továbbra is fejlődni tudunk a nyarat követően

– véli a szakember.

Balogh Tamás szerint a másik fontos mozgásforma, a kardiovaszkuláris edzés, amelynél lényegében mindegy, hogy az év melyik szakában folytatjuk. A nyári hónapokban azért kellemesebb, mert a szabadban tudjuk végezni a friss levegőn. A téli hónapokban, beltéren viszont kardio eszközöket hívhatunk segítségül. Utóbbiak azért előnyösebbek, mert kíméletesebbek az ízületekkel szemben a hidegebb hónapokban.

A szabad helyek idén is hamar beteltek
A szabad helyek idén is hamar beteltek
Forrás: unideb.hu

– Aki most dönt életmódváltás mellett és edzeni kezd, annak nem feltétlenül erős még a vázizomrendszere. Az ő ízületeiknek kíméletesebb terhelést adnak a kardiogépek, és mire eljön a tavasz, a nyár, addigra rendelkezni fognak egy olyan ízületi stabilitással, amivel már kinn a szabadban, akár rekortánon, akár más talajon kicsit stabilabban fogják tudni végezni a gyaloglást, a futást, tehát a ciklikus mozgásokat – mutat rá a szakember.

Köztudott, hogy télen jobban tartalékol a szervezet, tehát a téli hideg miatt nagyobb a zsírfelhalmozás a szervezetben. Ha tehát az alakformálást vesszük alapul, az őszi életmódváltásnak pszichológiai előnyei is vannak. Ha ilyenkor kezdünk mozogni, sokkal jobban karban tudjuk tartani a többlet kalóriabevitelt, ezzel együtt pedig a zsírfelhalmozást is. Tudjuk tartani a testsúlyunkat, izomzatban fejlődhetünk, ezért sokkal vitálisabbak, egészségesebbek leszünk, jobb testkontúr alakulhat ki. Mindemellett pedig nem kell kampányszerű fogyásba kezdeni a tavaszi hónapokban, ami tudjuk, hogy nem egészséges. A szakember szerint hat hónap alatt nagyon jó eredményeket lehet elérni.

Az UniFit nyáron is aktív volt

Az UniFit nyáron is aktív volt: nagy szakmai támogatást nyújtott az EUG-n résztvevő sportolóknak, hiszen díjtalan edzéslehetőséget biztosított nekik a játékok ideje alatt. Nagy örömükre szolgált, hogy csaknem kétszáz sportoló is igénybe vette az UniFit sportszolgáltatásait, legfőképpen a versenyek közötti kondíciójuk megőrzése, fejlesztése érdekében. Az EUG szervezőbizottsága ezért nemrég emlékplakettel ismerte el a fitneszközpontot.

Újra elindult az UniFit Fitness & Gym Center, valamint a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet mozgásprogramja
Újra elindult az UniFit Fitness & Gym Center, valamint a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet mozgásprogramja

Az UniFit továbbá a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet és Balogh László igazgató szakmai támogatásával 2024-2025-ös tanév kezdetén is fitnesz és rekreációs mozgásprogramokat kínált az egyetemi hallgatók számára korlátozott létszámban. Az egyetemi testnevelés minden évben nagyszerű lehetőség a hallgatóknak, hiszen ez a kötelező mozgás (ami az ő javukat szolgálja), az UniFitben sokkal kötetlenebb formában kivitelezhető. A hallgatók szabadon választhatnak időpontot. Reggel 6-tól este 10-ig kényelmesen az órarendjükhöz tudják igazítani az edzést, és akár hétvégén is mozoghatnak, tehát a mozgás szabadságát adja meg az itt elvégzett egyetemi testnevelés. Mivel számos mozgásformából tudnak választani, ez szintén egy választási szabadságot ad a debreceni egyetemisták számára az UniFit Fitness & Gym Centerben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában