Új tárlat a Modemben

2021.07.31. 21:11

Evangélium 21: üzenetátadás a mai művészet nyelvén

Evangélium 21 címmel nyílt kiállítás szombaton a Modemben, amely a Bibliából négy evangéliumot, azaz Jézus életét, munkásságát és küldetését mutatja be a 21. századi embereknek a jelenkor magyar művészeinek az interpretálásában.

Fotó: Kiss Annamarie

A gyűjtemény egy egységes egészet alkot, melynek létrehozásában a legjelentősebbnek tartott magyar művészek közül tizenketten vettek részt. Az Evangélium 21 kortárs művészeti gyűjtemény és kiállítás egy egyedülálló vállalkozás eredménye. Kovács Levente és felesége, Kovács-Szabó Tímea tematikus magángyűjteményt hoztak létre, amelynek célja az evangélium egységeinek jelenkorra reflektáló művészeti alkotásokokkal való értelmezése és népszerűsítése.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

– A világot járva láthatjuk, hogy egyre kevesebb embert tudunk megszólítani a hit által kapcsolt üzenetekkel. Napjainkban mindenképpen meg kell jegyeznünk, a magyarok fontosnak tartják a közös európai értékeket, ide tartozik a keresztény hit is, aminek egyik alapvető eleme az evangélium – amely Jézus Krisztus születéséről, tanításairól, keresztre feszítéséről és feltámadásáról szól – fogalmazott köszöntőjében Barcsa Lajos alpolgármester. – Az evangélisták különböző perspektívából írták le Krisztus történetét, most pedig a művészek többféle szempontból tudták ábrázolni az evangéliumot – fűzte hozzá.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke | Fotó: Kiss Annamarie

Megáll az idő

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke beszédében az idő, a tér és a szépség szentségéről szólt, majd kiemelte, a hívő ember vallja, hogy a tér és az idő Isten teremtménye. – A szent művészek segítségével átélhetjük azt a csodát, hogy az idő akár meg is állítható. Mert az nemcsak percekből, órából és évekből áll, hanem szeretetből, odafigyelésből és törődésből.

„Annak kevés az ideje, akinek a szeretete kevés. A szakrális művészetben megáll az idő. Az artisztika terepe nem az idő, hanem az időtlenség, az örökkévalóság”

– mondta.

A válogatás Jézus életét mutatja be olyan alkotók segítségével, mint Asztalos Zsolt, Bukta Imre, Csontó Lajos, Erhardt Miklós, Fátyol Viola, Gerber Pál, Fehér Márta, Imre Mariann, Lovas Ilona, Mátrai Erik, Richter Sára és Szelley Lellé.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában