Magdafeszt

2021.10.01. 20:37

Öt napig a nőké a főszerep Debrecenben

Gemza Péter: elsősorban az alkotó embert ünnepeljük és csak másodsorban a nőt.

Fotó: Czinege Melinda

A Csapó utcán nyitotta meg kapuit és programsorozatának első kiállítását péntek délután a IV. MagdaFeszt. A közterületen bemutatott Parafrázisok című tárlat Fazakas Júlia színművész munkáit vonultatja fel.

Puskás István alpolgármester a találkozó jelentőségéről úgy fogalmazott: olyan rendezvénnyé nőtte ki magát a MagdaFeszt, mely Debrecen őszi kulturális programjainak hosszú távon stabil pontja lehet. – Fontos, hogy a város nagy rendezvényei mellett kisebb fókuszú, mégis magas minőségű programok is teret kapjanak. Szabó Magda a legismertebb debreceni a nagyvilágban, az ő nevével és örökségével nemzetközi kapcsolatainkat is tovább építhetjük, de fontos magunkban is tudatosítanunk azt a büszkeséget, hogy az írónő Debrecen szerzője – fogalmazott, majd megjegyezte: a kortárs női irodalmi listák élén mindenhol megtalálható Szabó Magda neve.

Puskás István alpolgármester | Fotó: Czinege Melinda

Bátorság, kíváncsiság

– A MagdaFeszten elsősorban az alkotó embert ünnepeljük és csak másodsorban a nőt – kezdte Gemza Péter színházigazgató. Hozzáfűzte, hogy az alkotást nem annak alapján ítéljük meg, hogy női vagy férfi alkotó készítette. – Hogy miért van mégis jogosultsága a Magdafesztnek? Gyakran kevesebb figyelmet és elismerést kapnak a női alkotók – fogalmazott.

Fazakas Júlia kiállításáról elmondta: azért is izgalmas, mert különleges figyelemről árulkodik. A részletek megfigyelése és a képek újraalkotása a művész számára játéknak indult, egyre komolyabb kihívások elé állítva az alkotót. Férfiszemmel készült női portrékba helyezte magát, önmagát tette a kép tárgyává, XXI. századi nő szemével nézett a képekre és mutatta meg, hogy az apró részletek módosításával, játékos elmozdításával hogyan nyernek új értelmet a képek. – Ugyanez a női tekintet köszön majd vissza vasárnap Német Hajnal Szimultán város című filminstallációjában, mellyel Tar Sándor Szőke város című versét helyezte egy új média kontextusába – mutatott rá Gemza Péter. Végül hangsúlyozta: Fazakas Júliához hasonlóan olyan alkotókat vonultat fel a MagdaFeszt, akik bátrak és kíváncsiak.

SZD

Izgalmas hétvége

Szombaton 16 órától Átváltozás címmel a Színházak Éjszakája közkedvelt programjának egyikét hangolják át a MagdaFesztre. A színházi jelmeztár dolgozói kiválogatták a Csokonai Színház Szabó Magda-darabjainak jelmezeit, hogy az érdeklődők Szabados Magda, Emerenc, Tibor, Brodarics úr vagy épp Rickl Mária bőrébe bújhassanak. A rózsaszín ruha történetei a női „hétköznapokról”, női barátságról, szerelmekről, házasságokról, csalásokról és csalódásokról szólnak. A darabban Majzik Editet és Sárközy Nagy Ilonát láthatja a közönség 18 órától a Csokonai Irodalmi Labor Kiállítóterében, este fél 8-tól pedig Ráskó Esztert, a Dumaszínház tagját fogadják a NagyÁrpi című önálló estjével a Pódiumteremben.

Borítókép: Gemza Péter és Puskás István köszöntötte a kiállító Fazakas Júliát

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában