Emléktárlat

3 órája

Debrecen egyik legendás építészére emlékeztek a Péchyben – fotókkal

A meghatározó építész születésének 100. évfordulója alkalmából telt meg a Péchy tetőtere. Mikolás Tibor Debrecen második világháború utáni építészetének egyik kiemelkedő alakja volt.

Haon.hu

Kiállításmegnyitó, együttműködési megállapodás aláírása, írószercsomag-átadás – sűrű volt a csütörtök délelőtt a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikumban. Mikolás Tibor, Debrecen második világháború utáni építészetének egyik kiemelkedő alakja volt, az ő nevét viseli a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara és a debreceni önkormányzat kezdeményezése, amelybe bekapcsolódott a DSZC intézménye is – tudatta portálunkkal a Debreceni Szakképzési Centrum.

Ismerős épületekről készült fotókkal, makettekkel telt meg a Péchy tetőtere ért Mikolás Tibor  születésének 100. évfordulója alkalmából
Ismerős épületekről készült fotókkal, makettekkel telt meg a Péchy tetőtere Mikolás Tibor születésének 100. évfordulója alkalmából 
Forrás: Debreceni Szakképzési Centrum

A Mikolás Tibor munkásságát felvonultató utazókiállítás megnyitóünnepségén együttműködési megállapodást írt alá a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara és a Debreceni Szakképzési Centrum képviselete. 

A megállapodás célja, hogy közös erővel biztosítsák a régió építőipari szakemberutánpótlását.

A vármegyei építészkamara ajándékkal is készült, kimondatottan az építésztanulóknak összeállított írószercsomagokkal, amelyeket a ceremóniát követően adtak át az iskolának, ezekbe többek között geometriai szett és mechanikus ceruza is került.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Nagyné Kricsfalussy Anna, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum intézményvezetője elmondta, nagy megtiszteltetés számára a csütörtöki esemény, amely egyszerre tiszteleg a múlt kiválóságai előtt és megnyitja az utat a jövő generációjának. 

Nagyné Kricsfalussy Anna, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum intézményvezetője
Nagyné Kricsfalussy Anna, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum intézményvezetője
Forrás: Debreceni Szakképzési Centrum

 

Az intézményvezető kiemelte, hogy az együttműködési megállapodás biztosítja majd a diákok felkészültségét, naprakész tudását, és segíti az építőipari munkaerőpiaci kihívásoknak való megfelelést is. A partnerség részeként szakmai konferenciák, konzultációk is megvalósulnak majd, az intézmény ezáltal hozzáférhet a legmagasabb szintű szakmai támogatáshoz.

Az intézményvezető beszédében méltatta Mikolás Tibor munkásságát, elmondta, Debrecen városképében ma is meghatározóak épületei.

A sajtótájékoztatón Pecsenye Béla, a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara elnöke szólt a kiállításról, elmondta, a kiállított makettek a Debreceni Egyetem diákjainak munkáit dicsérik. A vármegyei építészkamara elnöke szólt Mikolás Tibor építészetéről, érdekességként kiemelte, hogy jelenleg ugyan nincs védett a Mikolás tervei alapján készült debreceni épületek között, bízik benne, hogy ez változhat majd a jövőben. A kamara elhatározta, hogy a pályakezdőket és a tőlük eggyel fiatalabb diákságot is megpróbálják segíteni az eligazodásban a szakmai pályafutásuk során, rendezvényekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel.

Mikolás Tibor városszerte otthagyta a kézjegyét

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója is szólt Mikolás Tiborról, elmondta: szinte elkerülhetetlen olyan részt találni a városban, amely nem fűződne a nevéhez; panelprogramok is az ő irányítása alatt születtek szerte Debrecen városrészein, de nyomott hagyott a cívisvárosban a lakóépületeken túl, egyetemi és középülettel, áruházakkal is.

Ha a múltat nem becsüljük, és a hagyományainkat nem visszük tovább, akkor sokat vesztünk

 – fogalmazott. A főigazgató kiemelte: az együttműködés nagyon fontos, mivel a mai szakképzésben, oktatásban szükség van az együtt gondolkodásra a vállalatok a kamara és az oktatási intézmények között. Szilágyi Sándor bízik abban, hogy a partnerségnek nem csak a diákok, hanem az oktatók és részesei lesznek majd.

A sajtótájékoztatót követően nyílt meg hivatalosan a Mikolás 100 című tárlat a Péchy tetőtermében, amely november közepéig lesz majd látható, a kiállítást az intézmény nyitvatartási idejében bárki megtekintheti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában