Elhunyt Baranyai Antal

2022.06.11. 13:22

Gyászol a hajdú-bihari sakkélet

Mindenki Anti bácsija igazi sportember volt.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt a Hajdú-Bihar megyei sakksport egyik ikonikus alakja, Baranyai Antal.

Baranyai Antal

1970-ben az ő irányításával kezdődött el Nádudvaron a szervezett sakkélet. Az első sikereit edzőként lányával, Anikóval érte el, aki 1975-ben 9 évesen országos ezüstérmet szerzett. Több évtizedes munkája során több száz nádudvari gyermekkel szerettette meg a sakkjátékot, nevelte őket a sportszerű életre. Tanítványai eredményesen képviselték Nádudvart és a megyét országos versenyeken, akik nagy tisztelettel emlékeznek rá. Lelkes irányításával a csapat a Nemzeti Bajnokság másodosztályáig menetelt, jelenleg a megyei első osztályban játszanak.

A Magyar Sakk Szövetség, kiemelkedő edzői és szervezői munkája elismeréseként „A magyar sakkozásért” kitüntetésben részesítette.

1998-ban Nádudvar Város Önkormányzata a helyi sportéletben elért kimagasló teljesítményéért, évtizedeken át folytatott kiemelkedő munkálkodásáért Kövy Sándor-díjban részesítette. Rengeteg megyei sakkozó igazi barátként emlékszik vissza rá, mindig, mindenkihez volt 1-2 kedves szava, mondata, még tavaly is aktívan versenyszerűen kergette a sakkfigurákat.

Fiatalon aktív tagja volt a nádudvari labdarúgócsapatnak, később edzői feladatokat is ellátott. Hatvanévesen játszott a Nádudvar városi kispályás labdarúgó bajnokságban.

Harmadik szeretett sportága az asztalitenisz volt. Csapatával megyei bajnokságban illetve egyszer NB III.-ban szerepelt. 85 éves korában bronz érmet szerzett a senior országos bajnokságon. A 2020-21-es világjárvány miatt szünetelő hajdúszoboszlói városi csapatbajnokságba már nem tért vissza.

Élete során a becsületes munka és egészséges, sportszerű élet híve volt.

Végső búcsút június 14-én, 13 órakor vesznek tőle a nádudvari köztemetőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában