Interjú

2024.07.04. 07:00

A DVSC kispadjától a világbajnoki ezüstig – interjú Szilágyi Zoltánnal

Mozgalmas időszakon van túl a DVSC Schaeffler vezetőedzője, aki a szezon végeztével VB-döntőig vezette az u20-as női magyar kézilabda válogatottat. Szilágyi Zoltán nem csak az elmúlt hetekről, hanem a Loki következő szezonjáról is beszélt portálunknak.

Tóth Huba Elemér

Miután véget ért a kézilabda NB I. 2023/2024-es idénye, a DVSC Schaeffler vezetőedzője, Szilágyi Zoltán nem sokat pihenhetett. A szakember az elmúlt hetekben azért dolgozott, hogy szövetségi kapitányként az U20-as női magyar kézilabda válogatottat sikerre vezesse. Junior nemzeti együttesünk az észak-macedóniai Szkopje városában rendezett világbajnokságon egészen a döntőig menetelt, és bár az utolsó meccsen a franciák nyertek, az ezüstérem is szépen csillogott Csernyánszki Liliánáék nyakában.

Szilágyi Zoltán a következő szezonnak is komoly célokkal vág neki
Szilágyi Zoltán a következő szezonnak is komoly célokkal vág neki
Forrás:  Napló-archív

Megdolgoztak a vb-döntőbe jutásért

Szilágyi Zoltán a Haonnak elmondta, hogy még csalódottak voltak a vb-finálé után, hiszen a kezükben volt egy komoly lehetőség. – A torna legvége sajnos nem sikerült jól, ettől függetlenül nagyon büszkék lehetünk a megszerzett ezüstéremre. Voltak mérkőzések, amikor kimondottan jól teljesítettünk. Rendkívül kemény időszakon vagyunk túl, hiszen tizenkét nap alatt nyolc meccset játszottunk, amely egyértelműen sokat vett ki a lányokból. Az izlandiak elleni találkozó volt a fordulópont, ahol rövid ideig egy áramszünet miatt is félbeszakadt az amúgy megterhelő összecsapás, ellenük csak hosszabbítás után tudtunk továbbjutni. 

Összességében véve stabilan hoztuk az elvárt eredményt, a tavalyi Eb-arany után nagy skalp, hogy ismét bejutottunk a fináléba

– hangsúlyozott Szilágyi Zoltán.

Így készült az U20-as magyar kézilabda-válogatott

Szilágyi Zoltán arról is szót ejtett, hogyan nézett ki a junior válogatottal a napi rutinjuk. – Nem nagyon tudunk edzeni, a pihenőnapok elsősorban a regenerációról szóltak. Próbáltuk a feszültséget kicsit oldani, vetélkedőket szerveztünk a szállodában, a meccsek előtt pedig rendre egy nagyobb sétán vettünk részt. A koreaiak elleni találkozó előtt még speciális védekezést gyakoroltunk. 

Labdás edzéseket nem nagyon tudtunk tartani, inkább videóztunk és taktikai szempontból beszéltük meg, hogy kinek mi a feladata

– fogalmazott a mester.

SF - Netherlands vs Hungary
Az U20-as női magyar válogatott kézisei csupán a döntőben nem örülhettek
Forrás: IHF

Debreceniek a szakmai stábban

Szilágyi Zoltán arról is beszélt, hogy óriási megtiszteltetés számára, hogy őt kérték fel a junior válogatott irányítására, de a szakmai stábot több debreceni alkotta. – Kudor Kitti kollégám már tavaly is velünk volt, de már az egészségügyi stáb is a cívisvárosból érkezett, Wolf Rajmund és Kazsimir Attila is a válogatott sikeréért dolgozott. Ungvári Máté, aki erőnléti edzője volt a junior csapatnak jövőre már ő lesz a Loki erőnléti trénere, és a debreceni kézilabda akadémiára érkezik Szabó Krisztina kapusedző is. 

Örülünk, hogy egyrészt az MKSZ részéről is lehetőséget kaptunk, másfelől külön köszönet a DVSC Schaeffler ügyvezetőjének, Ábrók Zsoltnak, aki rendszeresen engedélyezi, hogy bizonyos időszakokban a válogatottnál is dolgozzunk. Úgy gondolom, a jövőre nézve is nagyon pozitív, hogy a cívisvárosból ennyien segíthetjük a nemzeti együttest

 – mondta az edző.

Debreceniek az U20-as világbajnokságon
Forrás: DVSC Kézilabda/Facebook

Mikor pihen Szilágyi Zoltán?

Miután vége lett a bajnokságnak, utána ugyan volt egy szabad hete Szilágyi Zoltánnak, de mint elmondta, az is leginkább munkával telt, mivel akkor készítette leginkább elő a junior válogatott felkészülését. – Hétfőn este jöttünk haza Szkopjéból, lesz két hét szünetem, de az U20-as vb kapcsán még beszámolót kell készítenem, valamint a DVSC Schaeffler edzéstervét is kezdem összeállítani. 

A Loki felkészülési programja már megvan, a lányoknak július 12-én egy orvosi vizsgálaton kell megjelenniük Debrecenben, majd Ungvári Máté erőnléti edző vezetésével különböző felméréseken vesznek részt. Én július 15-én csatlakozok a csapathoz, addig amellett, hogy az edzéstervet és a jövőbeli koncepciót összeállítom, természetesen pihenek is majd, mert kell egy pár nap feltöltődni a következő időszakra

– ecsetelte.

  • Az is szóba került, hogy többen is részt vesznek az olimpián, így a DVSC csapata teljes mértékben csak három hetet tud együtt dolgozni. Szilágyi Zoltán reméli, ez az időszak elég lesz ahhoz, hogy összetegyék a Loki játékát.

A DVSC most a BL helyett „csak” az EHF Európa-ligában indulhat

Az Európai Kézilabda Szövetség két hete közzétette, mely csapatok kapták meg a szabadkártyát a Bajnokok Ligájába a 2024/2025-ös szezonra. A DVSC Schaeffler az elmúlt szezonban hiába nyújtott remek teljesítményt, a csapat a döntés szerint a következő idényben az EHF Európa-ligában vesz részt. Szilágyi Zoltán azt is elárulta, hogy mikor megtudta a hírt, milyen érzések kavarogtak benne. 

Mikor Szkopjéban voltam a világbajnokságon, és olvasgattam a híreket, ott szembesültem a ténnyel. Természetesen nem örültem neki, viszont a következő gondolatom az volt, mikor beszéltem Ábrók Zsolttal, hogy ezt hozta az élet, nem kell búslakodni, benne volt ez a döntés is a pakliban. Az Európa-ligában viszont hál’istennek ott lehetünk és szeretnénk minél jobb eredményt elérni

– taglalta.

20240103_DVSC Schaeffler-Kozármisleny_kézi_sport_HAON (30)
Szilágyi Zoltán mindig igyekszik jó tanáccsal ellátni DVSC kéziseit
Forrás: Napló-archív

Az érmet vissza akarják szerezni a bajnokságban

  • Szilágyi Zoltán végül azzal zárta, hogy még nem tudja, a következő szezonban milyenek lesznek az erőviszonyok, de bízik benne, hogy a 2024/2025-ös szezonban is majd sok feledhetetlen győzelemmel örvendeztethetik meg majd a debreceni szurkolókat.

– A mögöttünk hagyott idényben nagyszerű eredmény volt továbbjutni a BL-ben, a célunkat megvalósítottuk. 

A gárda erejét mutatja, hogy még a Vipers Kristiansand ellen is szoros meccseket játszottunk. Büszkék lehetünk a kupában megszerzett bronzéremre is, de a bajnokságban elért negyedik hely sem csalódás. Három fronton megállni a helyünk nehéz feladat, az NB I.-es végeredmény miatt sem kell szomorkodni, az előttünk álló időszak egyik fő célja, hogy visszaszerezzük az érmet a hazai pontvadászatban. Igazán csak a bajnokság során fog kiderülni, hogy a csapatok milyen erőt képviselnek.

– A Ferencváros és a Győr úgy néz ki, hogy tovább erősödik, a DVSC-nek szerintem ezúttal is a Mosonmagyaróvárral kell megküzdenünk a dobogó alsó fokáért. Nagy kérdés, hogy az átalakult kerettel mire leszünk képesek, és bár például a Vác, az MTK és a Budaörs is erősödhet, de remélem, hogy ismét előttük végzünk, a Móvártól pedig visszahódítjuk a bronzérmet. Azonban sok idő van még addig, tart még a nyári szünet, így gondolatban egyelőre még csak a visszatérés utáni első lépésekre fókuszálunk – osztotta meg gondolatait Szilágyi Zoltán.

Íme, egy összefoglaló videó a DVSC tavalyi BL-meneteléséről:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában