Ünnepség

2024.08.28. 17:03

A debreceni olimpikonokat köszöntötték

Rendkívül jó hangulatban telt a szerdai esemény. A debreceni olimpikonok a köszöntés után beszámoltak az ötkarikás játékokon történtekről.

Tóth Huba Elemér

Hátsó sorban (balról jobbra): Battai Sugár Katinka, Füzi-Tóvizi Petra, Senánszky Petra Első sorban: Kozák Luca, Kerekes Gréta

Forrás: Derencsényi István/Debreceni Városháza

Debreceni olimpikonok és edzőik tiszteletére adtak fogadást a város elöljárói és sportvezetői a Hilton-szálloda hetedik emeleten lévő skybárjában. Mint ahogy arról rendszeresen beszámoltunk, a cívisvárost több sportoló is képviselte az ötkarikás játékokon, a szerdai, olimpikonok számára rendezett eseményre Kozák Luca (atlétika, gátfutás, DSI Debrecen) – edzőjével, Suba Lászlóval, – Kerekes Gréta (atlétika, gátfutás, DSI Debrecen), Senánszky Petra (úszás, DSI Debrecen), Battai Sugár Katinka (vívás, DEAC) – edzőjével, Dávid Lászlóval –, valamint Füzi-Tóvizi Petra (kézilabda, DVSC Schaeffler) látogatott el. Rajtuk kívül még Klekner Hanga (atlétika, rúdugrás) is a DSI Debrecen delegáltjaként mutatta meg tudását a világ legnagyobb sporteseményén, ahol a szintén a cívisvárosban nevelkedett Fekete Gergő (vízilabda) és Bordás Réka (kézilabda) is lehetőséget kapott.

debreceni olimpikonok
Papp László polgármester és a sportklubok vezetői köszöntötték a debreceni olimpikonokat és edzőiket
Forrás: Derencsényi István/Debreceni Városháza

Fantasztikusan teljesítettek

Az ünnepélyes fogadás kezdetén Papp László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, egyben tolmácsolva háláját, amiért a sportolók jó hírét vitték a városnak az ötkarikás játékokon. – Debrecen életében a sport egy rendkívül fontos terület. Nagyon büszkék vagyunk a sportolókra, és természetesen az edzők áldozatos munkája is nagy jelentőséggel bír. Sokszor olvasok elégedetlenkedő kommenteket, de remélem az olimpikonjaink nem foglalkoznak velük. 

Budapesten kívül kevés olyan város van, amely ilyen nagy számban delegált sportolót az olimpiára.

A város elsődleges feladata, hogy a megfelelő sportinfrastruktúrát, és az ahhoz szükséges gazdasági, anyagi hátteret biztosítsa. Köszönöm a sportszervezeteknek, hogy segítették a versenyzők szakmai fejlődését. Olimpikonjaink fantasztikusan teljesítettek – hangoztatta Papp László.

Nagy dolog, hogy ott voltak

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója joggal beszélt követendő példaként az olimpikonokról. – Az olimpia a magyar sportsikerekről szól. Debrecenben van egy sportot támogató városvezetés, vannak kiemelt sportszervezetek, akadémiák annak érdekében, hogy a sportolók minél jobban teljesítsenek. Ennek szellemiségében dolgozunk mi is. Olimpikonjaink nagy teljesítményt tettek le, ezt nem látják a kritizáló fotelszurkolók, akik még az iskolai futóversenyen sem biztos, hogy körbeértek. Kerekes Gréta az őszinte nyilatkozatával mindenki figyelmét felhívta, igenis nagy dolog, hogy ott lehettek Párizsban. Reggel, délben, este, odatették magukat, rengeteget dolgoztak az olimpiáért. 

Ők a zászlóshajói a debreceni sportnak. Bízom benne, hogy majd Los Angelesben is minimum ennyien részt vehetnek majd az olimpián

– fogalmazott Becsky András.

Büszke a debreceni olimpikonokra

A DVSC Schaefflert vezetői szinten Ábrók Zsolt ügyvezető képviselte. Mint elmondta, sportvezetőként pontosan látják azt, hogy a sportolók és az edzők részéről mennyi munka, áldozat, olykor fájdalom és lemondás van ezekben a teljesítményekben. – Gyerekkorom óta nagy sportrajongó vagyok, a magyarokért mindig megdobban a szívem. 

Most voltam először az olimpián, egészen elképesztő élmény volt. Büszkeséggel töltött el, hogy a debreceniekért szoríthatok.

Jó volt azt érezni, hogy kicsit nekem is van hozzá közöm, el is érzékenyültem mikor Petrát – Füzi-Tóvizi Petra, szerk. – meglátogattam az olimpiai faluban. Jó érzés, hogy olyan kézilabdázók is ott lehettek a világeseményen, akik éppen a nyáron a Lokitól más csapathoz igazoltak. Köszönjük a város támogatását, a felkészítők segítségét, és persze azt, hogy a sportolók ilyen remek teljesítménnyel hívták fel magukra a figyelmet a világ legjobbja között. Kívánom, hogy  a folytatásban is mindenki érje el az álmát, és négy év múlva Los Angelesben még több sportoló részt vegyen.

Végül a város elismerésének jelképéül Papp László az olimpikonoknak emléklapot és egy ajándékcsomagot adott át, továbbá a vezetők egy virágboxszal kedveskedtek. Ezt követően a résztvevők közvetlen beszélgetést folytattak egymással, és beszámoltak az olimpián történtekről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában