Budapesti sakkolimpia 2024

2024.09.09. 19:25

A családi háttér is segíti a DEAC ifjú tehetségét – videóval

Nagy Sándor szakosztályvezető úgy látja, Nandin-Erdene Davaademberel a nővére, Nomin nyomdokaiba léphet. Ehhez a következő lépés a budapesti sakkolimpia lehet.

Molnár Szilárd

Mostantól egy jó ideig Budapestre figyel a sakkvilág: kedden, szeptember 10-én kezdetét veszi a 45. nyílt és 30. női sakkolimpia a BOK Csarnokban! A világ ötödik legnagyobb sporteseményére több ezer résztvevőt várnak a világ minden tájáról. A szeptember 22-ig tartó eseményen a játszmákat 15 és 21 óra között rendezik, melyek látogatása teljesen ingyenes, de létszámkorláthoz kötött: lehetőség lesz lelátókról figyelni az olimpiai fordulókat, amihez a helyszínen regisztrálni szükséges! 

budapesti sakkolimpia, sakkolimpia, Budapest, sakk, DEAC, Nandin-Erdene Davaademberel
Mindkét testvér, Nomin (balra) és Nandin-Erdene Davaademberel is részt vesz a budapesti sakkolimpia küzdelmeiben
Forrás: DEAC-archív

Budapesti sakkolimpia: mi mindent kell tudni?

  • A sakkolimpia kétévente rendezett nemzetközi sakkverseny, melyen a Föld országainak válogatottjai mérik össze tudásukat.
  • A versenyt a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) rendezi
  • A FIDE összes nemzeti szervezete küldhet egy csapatot a sakkolimpiára
  • Ez a legrangosabb nemzetek közötti verseny
  • Az eseményen a sportág legerősebb és legértékesebb játékosai is feltűnnek majd
  • Adott esetben egy ország több csapattal is nevezhet (például a házigazda ország három csapatot is indíthat
  • A 2008-as drezdai olimpia óta azonban csapatonként már csak egy tartalék szerepelhet
  • Kezdetben kiemeléses alapon csoportosították a résztvevőket, 1976 óta azonban a verseny svájci rendszerű
  • A verseny fődíja a Hamilton-Russell-Kupa, amit az első hivatalos, 1927-es sakkolimpiára ajánlott fel a névadó mágnás
  • A női kupát az első női világbajnokról, Vera Menchikről nevezték el
  • A kupa a következő versenyig a győztes csapatnál marad.

Családban marad

Házigazdaként a magyar válogatott több csapattal képviselheti magát, a versenyre meghívót kapott két DEAC-sportoló is: a 15 éves, mongol származású Nandin-Erdene Davaademberel, aki a magyar női C-csapat részvevője lesz, míg nővére, a magyar állampolgársággal még nem rendelkező Nomin a mongol válogatottat erősíti.
A HAON Nagy Sándort, a DEAC sakkszakosztályának vezetőjét kérdezte a sakkolimpiáról és a klub két sakkolimpikonjáról. – Nandin és Nomin családja mongol származású, 10 éve élnek hazánkban, Debrecenbe Kecskemétről költöztek – ismertette a szakember. – A hat fős családban mindenki sakkozik, ami sokat jelentett a lányok fejlődésében is. Az a sajátságos helyzet állt elő, hogy mind a ketten olimpikonok, ám míg Nandin a női magyar C-válogatottban játszik, addig Nomin a mongol A-csapat tagja. A korábbi ifjúsági világ- és ázsiai bajnok, 24 éves Nomin női nemzetközi nagymester és férfi nemzetközi mester, ő a DEAC első táblás játékosa. A kétszeres korosztályos bajnok (2022, 2024) Nandin a Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, neki még kell idő, hogy utolérje a nővérét, de ő is nagyon tehetséges.

Mivel gondolom, a családban állandó téma a sakk, az edzőként, valamint bíróként is tevékenykedő édesapja és édesanyja, illetve a nővére sokat tud neki segíteni, ami látszik is a fejlődésén

– fogalmazott.

Milyenek a magyar csapatok esélyei?

Portálunk a magyar csapatok esélyeiről is kérdezte a szakembert, aki óva intett mindenkit a túlzott várakozástól. – Reálisan kell nézni az esélyeket. A férfi válogatott erősorrendben a kilencedik, ez, és az Élő-pontszámok alapján elvárható lenne, hogy a legjobb tízben végezzenek – hangsúlyozta. – Ám például a második táblásunk, Lékó Péter négy éve nem játszott, emiatt azt feltételezem, hogy ki fog egyezni a remikben, nem fogja erőltetni a győzelmeket.

A pontokat az első táblás Rapport Richárdtól (ő megverhet bárkit, de ugyanúgy ki is kaphat bárkitől) és Sanan Sjugirovtól (harmadik táblás) várhatjuk majd leginkább.

A negyedik táblás Gledura Benjámin korábban megverte Anandot, ám a két évvel ezelőtti rapid magyar bajnokságon például kikapott a FIDE-mester László Jánostól, aki a mi játékosunk. A női válogatott jelenleg tizennegyedik a rangsorban, de ha az első húszban benne lennének, azzal én elégedett lennék – ecsetelte Nagy Sándor.

Debrecenben is lehet szurkolni!

Aki nem tud a helyszínen szurkolni a sakkozóknak, kicsiben az is átélheti az olimpia hangulatát, ugyanis a DEAC Dóczy utcai sportcampusán a főlelátó földszintjén kialakított Teniszke II. büfében sakkolimpiai pont lesz kialakítva, ahol minden nap 15 órától 21 óráig (szeptember 17. szabadnap) szakértő kommentár mellett élő videóközvetítésen keresztül követhetik az eseményeket az érdeklődők.

A partik megtekintése mellett lehet majd szurkolni a kedvenceknek, a kihelyezett készletekkel sakkozni egymással, vagy elemezni a magyar és külföldi csapatok játékait.

Aki még nem hallotta, annak feltétlenül érdemes meghallgatnia a budapesti sakkolimpia hivatalos dalát, a Trojan Wart, amely amely  Rose May és Raul kreatív együttműködéséből született.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában