Gyorsasági motor

2024.09.02. 11:46

Újabb dobogó Varga ”Szikla” Tibitől az ESBK-ban

A csapat új, a gyorsaság a régi! Varga Tibor a lehetőségeihez képest bőven erőn felül teljesít.

Molnár Szilárd

Varga Tibor a ”Tibikék”-színű motorjával

Forrás: VRT Racing

Az elmúlt hétvégén rendezték a spanyol gyorsasági motorsport bajnokság (ESBK) legújabb fordulóját. Varga Tibor Estorilban új csapatában, az Alma Racing Team - VRT Racing színeiben húzta a gázt a portugáliai aszfaltcsíkon.

Varga Tibor, gyorsasági motor, VRT Racing, Alma Racing, motorverseny, motorsport, spanyol bajnokság, ESBK, Varga Tibor Estoril
Varga Tibor
Forrás: VRT- Racing

Varga Tibor: egy 2. és 4. helyezés

Tibiék  két hónappal ezelőtt már jártak a pályán, és akkor sikerült találni egy nagyon jó beállítást, így joggal bíztak benne, hogy remek alapról kezdik meg a hétvégét. Ám akkor 37-38 fok volt, most pedig erős szél és 22-24 fok várta versenyzőket, ami gyakorlatilag ”kukázta” a korábbi setupokat, így kezdhettek mindent elölről.

A nehézségek ellenére a hajdú-bihari rider ”Tibikék”-színű motorját a szombati versenyen a 2., míg a vasárnapi futamon a 4. helyen intették le a kategóriájában, vagyis csak a csapat új, a gyorsaság a régi!

Ne feledjük, ezt gyakorlatilag önerőből, hiszen Varga Tibiék túlnyomórészt saját erőből finanszírozzák a felkészülést és a versenyzést a spanyol bajnokságban.

Varga Tibor, gyorsasági motor, VRT Racing, Alma Racing, motorverseny, motorsport, spanyol bajnokság, ESBK, Varga Tibor Estoril
Varga Tibor a ”Tibikék”-színű motorjával
Forrás: VRT Racing

Kemény és melós hétvége

A villámgyors pilóta ekként értékelte a hétvégét a saját közösségi oldalán

Kemény és melós hétvége van mögöttünk.  Az első verseny közben teljesen szétment az alkarom (arm pump ), ami hatalmas fájdalommal járt. Harcolhattam volna a győzelemért, de ez nem volt lehetséges a fájdalom miatt. Boldog voltam a szombati második helyemmel, mivel tudtam hogy megvan a tempóm a vasárnapi győzelemhez. A pályáról ahogy lejöttem, szinte azonnal megcsináltam a  7 perces jég fürdőt az alkalommal, ettől gyorsabb a regeneráció. Vasárnap éreztem, hogy nagy a baj, nem volt semmi erő a kezemben. Ez mentálisan is sokat kivett, mivel nem voltam biztos abban, hogy egyáltalán végig tudom-e csinálni a versenyt.  5 perccel a boxutca nyitása előtt még a medical centerben kaptam egy masszázst és jegelést. A rajtrácson végig csináltam azt a légző gyakorlatot amit Anya tanított, ez mindig segít megnyugodni. A versenyre volt egy taktika: tudtam hogy sokat nem bír az alkarom. Arra gondoltam, hogy beleadok mindent 10-12 körig, és talán akkor be tudom osztani az előnyöm. Az első körben nagyon nagy tempót diktáltam, ahogy a stock kategória élére álltam. Viszont azonnal éreztem, az arm pump vissza jött... Előre engedtem a vetélytársakat, mert így abban bíztam, hogy könnyebb lesz végig csinálni. Harcoltam velük amíg bírtam, de nem tudtam 100 százalékot bele adni. Sokáig vezettem, és többször visszavettem az első pozíciót, de végül teljesen elment az erő a karombó, így a 4. helyen jöttem be. A bajnokság szempontjából ez számunkra rossz, de a 3. helyen állunk amire büszkék lehetünk. A közvetítésben soha ennyit nem beszéltek rólam, a „gyors magyar fiúról, aki duplázott Valenciában” és sokat mutatott a kamera is

 – írta.

Ellenfelek, nem ellenségek

A második futam után a versenyző nagyon sportszerű módon gondolt a többi magyar versenyzőre is:

Ezen a hétvégén sok magyar versenyző húzta a gázt szerte Európában. Mindannyian megérdemlik az elismerést, mert elképesztő munka áll mögöttünk. Abban bízom és azért dolgozunk még keményebben, hogy előttünk még több munka legyen. Természetesen egymás ellen is küzdünk és nem csak a pályán hanem azon kívül is a szponzorokért, de nem ellenségek vagyunk. Mi jelenleg eredményben jól, de szponzorok terén annál rosszabbul állunk. Tudom fontosabb dolgok is vannak a motorversenyzésnél! Sok rászoruló van akiknek segíteni kell. Azonban ha fan vagy és megteheted, vagy a baráti társaságod megteheti akkor szívesen fogadunk bármilyen szponzorációt. Például egy 5 fős baráti társaság, ha egy szezonra vesz egy szett gumit, az számunkra nagy segítség. Persze ha 10-et, az még nagyobb. :) 

– írta a 17 éves pilóta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában