6 héten belül végeznének

2021.11.03. 07:03

Megszépül Hortobágy ékköve, a Kilenclyukú híd

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Magyar Közút Nzrt. végzi a felújítást.

A munkálatok ideje alatt félpályán haladhat a forgalom a hídon, jelzőlámpa irányításának segítségével | Fotó: Jakab Ádám-archív

A 33-as főút mentén megközelíthető, a Műemlékvédelem és a Magyar Közút Zrt. tulajdonában álló, összesen 167,3 méter hosszú híd korlátozott mértékű felújítása zajlik jelenleg. Amennyiben azt nem akadályozza az időjárás, a tervek szerint hat héten belül elvégzik a szakemberek.

A munkálatok ideje alatt félpályán haladhat a forgalom a hídon, jelzőlámpa irányításának segítségével | Fotó: Jakab Ádám-archív

Jakab Ádám polgármester lapunk megkeresésére kifejtette, hogy a jelenleg is zajló felújítási munkálatok mindössze fenntartási jellegűek, amelyeknek a célja a híd esztétikai javítása. Elsorolta, hogy a hídpálya felőli oldalán a mellvédfalak újravakolását és -festését, a külső oldalon a hibás vakolatrészek javítását és festését, a kopóréteg cseréjét és a szerkezeti hézagok kitöltését, valamint a mellvéd műkő fedőlapjainak felújítását végzik el a szakemberek.

– A múlt kedden elkezdődött felújítási munkálatok építési engedélyhez nem kötött beavatkozások, így a híd szerkezetét és építészeti stílusát megváltoztató tevékenységek nem történnek – mondta el.

A munkálatok ideje alatt csak félpályán haladhat a forgalom a hídon, jelzőlámpa irányításának segítségével. A polgármester elmondta, hogy a közlekedésben résztvevők türelemmel várják végig a sort, torlódást nem tapasztaltak a helyszínen.

Teljes felújítást terveznek

A Hortobágy mindenki által jól ismert jelképe Povolny Ferenc tervei alapján 1833-ban épült fel. Ma ez Magyarország leghosszabb közúti kőhídja. A puszta látképét el sem tudnánk már képzelni nélküle. A híd ugyan kiállta az idő vasfogát, de állapotára akár a teljes felújítás is ráférne. Jakab Ádám kifejtette, hogy a terveik között szerepel egy hidat érintő nagyobb beruházás is. – Emblematikus helyszíne és tárgya Magyarországnak és természetesen településünknek is a hortobágyi Kilenclyukú híd, éppen ezért is szeretnénk minél impozánsabb látvánnyal szolgálni az ide látogatók számára. Úgy gondolom, hogyha a hidunk szép és jó állapotban van, akkor annak hosszú távon híre megy – osztotta meg.

Jakab Ádám | Fotó: Napló-archív

Megosztotta azt is, hogy az elképzelés megvalósításához egyelőre nem nyújtottak be pályázatot, de mint mondta, keresik a megfelelő lehetőséget a komplex felújítására.

A polgármester a jelenleg zajló munkálatok miatti esetleges kellemetlenségekért a közlekedők megértését kérte.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában