Interjú

2019.06.05. 11:30

Tavasszal helyükre kerültek a dolgok

Nagy kérdés: miként tudják úgy beépíteni a fiatalokat, hogy az ne menjen az eredmények rovására. Interjú Ábrók Zsolttal, a DVSC Schaeffler ügyvezetőjével.

Fotó: Kiss Annamarie

Hatodik helyen végzett a DVSC Schaeffler a K&H női kézilabda liga 2018/19-es kiírásában, teljesítve ezzel a vezetőség idény közben módosított célkitűzését. A szezont a norvég Pal Oldrup Jensen irányításával kezdték, de a korábbi sikerkovács, Köstner Vilmos vezetésével fejezték be a piros-fehérek.

Tavaly nyáron új edző, Pal Oldrup Jensen vette át a szakmai irányítást. Mi volt az oka, hogy kevesebb mint fél év után felállította a kispadról?

Úgy indultunk neki az idénynek, hogy szerettünk volna egy másfajta szakmai vonalat, más mentalitást behozni a klub életébe, ezért esett a választás a norvég edzőre. A keretet úgy alakítottuk ki a nyáron, hogy – amennyiben elkerülik a sérülések és egyéb nem várt események – az ötödik helyért legyen harcban az idényben. A felkészülés meg is adta ehhez az alaphangot, egy vereség mellett győzelmeket arattunk, megvolt a csapat lendülete, sebessége, működött a védekezés. Így kezdtük el a bajnokságot, ahol aztán idegenben szinte semmi babér nem termett az együttesnek. Otthon ugyan hoztuk a pontokat, de a novemberi székesfehérvári kilátástalan játék után világossá vált számomra, hogy váltani kell.

Ennek eredményeként 2018 utolsó mérkőzésén már Köstner Vilmos ült a kispadon.

Kívülről úgy tűnhetett, hogy 19-re lapot húztam, de Vili bá’ (Köstner Vilmos – a szerk.) szakmai felkészültségével, eredményeivel nem lehetett mellényúlni. Kellett egy kis rend, egy másfajta motiváció, az érkeztével teljesen más típusú munka kezdődött el decemberben.

Az ő személye, szakmai felkészültsége mögé a lányok is szó nélkül beálltak, és mindenki egy irányba húzta a szekeret.

Utólag bebizonyosodott, hogy ez volt a jó döntés, nagyon szép tavaszunk volt, régen gyűjtöttünk már ennyi pontot. Maximálisan elégedett vagyok a munkájával.

Mennyire elégedett az idénnyel?

Örülök, hogy a csapat bebizonyította, a szezon elején kitűzött ötödik hely nem volt földtől elrugaszkodott elvárás. Ahogy már említettem, összességében szép tavaszt produkáltunk, bár volt egy pont áprilisban, amikor ez megtorpanni látszott: a Fehérvár elleni hazai vereség, ahol nagyon rosszul játszottunk. Előzetesen mindenki – edző, játékos – rágörcsölt az Alba elleni győzelemre, ez rányomta a felkészülésre és a hangulatra is a bélyegét. Következő hétfőn átbeszélte a csapat a vereséget és azt, hogy mik lehetnek az okok, és onnantól ismét rendben mentek a dolgok. De egészében visszatekintve az idényre, elégedett vagyok azzal, hogy megszereztük a hatodik helyet, pláne, ha ez nemzetközi kupaindulással párosul majd.

Akkor még nem biztos a nemzetközi kupaindulás?

Mostantól egy BL- és négy EHF-kupa-helyet kapnak a magyar csapatok. De mivel idén mindkét kupát (BL: Győr, EHF: Siófok) magyar csapat nyerte, így a Rába-partiak címvédőként indulnak a Bajnokok Ligájában, és az FTC örökli meg a bajnoki jogot. Ezen metódus alapján a Siófok címvédőként, míg az Érd–Vác–DVSC hármas pedig a bajnokság jogán indulhat az EHF-kupában. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a Balaton-partiak akár még szabadkártyát is igényelhetnek a BL-be, míg a Fehérvár az EHF-be, ami még inkább megkavarhatja a dolgokat. A nevezést leadtuk, amit el is fogadott a szövetség. Júniusban fog pontosan kiderülni, ki indulhat majd a kupákban. Én azt gondolom, 99 százalék, hogy ott leszünk a nemzetközi porondon.

Az új idényre főként magyar játékosokat igazoltak, mint például Karnik Szabinát vagy Vámos Petrát. Korábban nemegyszer szóba került, hogy meghatározó honi kézilabdázókat nem könnyű Debrecenbe csábítani. Ebben történt előrelépés?

A tavalyi év meghozta ebben az áttörést, érezhetően nyitottabbak a játékosok a klub felé. Ennek eredménye, hogy véleményem szerint jövőre nekünk lesz a legerősebb magyar jobb átlövő párosunk. Itt inkább a probléma a „Hogyan tovább?” lesz majd, hiszen hosszú távon az a cél, hogy zömében saját nevelésű játékosok alkossák a DVSC keretét. Szerencsére az elmúlt öt év munkájának eredményeként sok fiatal került az első csapat keretébe, s közülük többen is megmutatták tehetségüket. Elég csak arra gondolni, hogy a Tóvizi Petra – Bordás Réka beállópáros meghatározó tagja lett az együttesnek, de megvillantotta oroszlánkörmeit már Szabó Dóra, Szabó Panna, Borgyos Panna és Arany Rebeka is. Irányítóban hosszú távon Borgyos Panna és Vámos Petra lehet megoldás, nekik az előttünk álló idényben Bulath Anita sokat segíthet. Az átlövő poszton látok kérdőjeleket az elkövetkező évekre nézve, mert ott nagyon kevés valóban jó képességű magyar játékost találni országos szinten is, akik vannak, azok pedig nem igazán mozdíthatók.

A következő idényben az argentin válogatott Elke Karsten lesz a Loki egyik bal átlövője. Rá mikor figyeltek fel?

Őt két éve figyeljük, már akkor kiemelkedett az argentin válogatottból, látszott, hogy dinamikus és széles a lövésrepertoárja. Fiatal, motivált, nagyon örült, hogy idekerül. Érdekesség, hogy a leigazolása után adtam egy élő rádióinterjút a hazájában, ahol a gaucho műsorvezető úgy fogalmazott, Diego Simeone, az Atlético Madrid edzője körülötti huzavona után az volt a nap második legnagyobb argentin sporthíre, hogy Elke a Lokiban folytatja.

A nemzetközi porondra kijutás miatt terveznek-e igazolni, vagy már kialakult a végleges játékoskeret?

Nem tervezzük újabb kézilabdázó szerződtetését, reményeink szerint a keret elbírja majd a kettős terhelést is. A három belső posztra van hét játékosunk, akiknek meg kell tudniuk oldani az átlövő- és irányító-kérdést. A kapuban három, beállóba és szélre pedig kettő-kettő kézilabdázó alkotja majd a szűk keretet, ennek elégnek kell lennie.

Mi a cél a következő idényre?

A cél nem változik, legyünk benne a legjobb hatban, jöjjön össze a nemzetközi kupaszereplés.

Tavaly említette, hogy sokkal erősebb vezetői kontrollra lesz szükség a jövőben.

Régi házirendünk volt, amelyet a kornak megfelelően aktualizáltunk. De minden annyit ér, amennyire betartatják; ha sikerül érvényt szerezni neki, akkor az hasznára válik egy közösségnek, ha nem, akkor semmi értelme. Emellett rengeteg múlik a vezetőedző személyén, tekintélyén: Köstner Vilmos ideje alatt nem kellett kommunikálnom a csapattal, így sokkal több időt tudtam fordítani az ügyvezetői feladataimra.

Visszagondolva, mit csinálna másképp?

Nem csinálnék másképp semmit, mert akkor nem így végződött volna a szezon. Ügyvezetőként én két-három évben gondolkodom előre, ebbe beletartozik a klubmodell fenntartása, a gazdasági stabilitás és az eredményesség biztosítása. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy miként tudjuk beépíteni a fiatalokat úgy, hogy az ne menjen az eredmények rovására.

Terveznek újítást a következő szezonra?

A Hódos felújításának második üteme most aktuális: bővítés, felújítás, nyílászárócsere és a büfé teljes restaurálása. A tervek megvannak, azt várjuk, hogy ki lehessen írni a közbeszerzést.

Mekkora lesz a klub költségvetése?

Nagyságrendileg 550 millió forint körüli költségvetéssel dolgozunk majd, ez attól függően változhat, hogy mennyi tao-pénz áll majd rendelkezésünkre.

Mikor kezdi az együttes a felkészülést?

Július 8–9-én orvosi vizsgálatok várnak a lányokra, tizedikétől megkezdődik a nyolchetes felkészülés, közte edzőmérkőzésekkel, szeptember elsején pedig indul a bajnokság.

Molnár Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában