Magyarország

2008.04.08. 19:10

Kivert fogakkal küldözgették a kórházak

<p>Kifordultak a fogai egy 9 éves kislánynak egy biciklis baleset után. A szülők kórházról-kórházra telefonáltak és mentek vele. A sikeres műtétet öt nappal a baleset után végezték csak el.</p>

A legtöbb kórház azzal küldte el őket, hogy nem ők az ügyeletesek, és nincs gyerkeszájsebészetük. Az ÁNTSZ vizsgálja az ügyet, de azt mondták, hogy aki ügyletes, kötelező elvégezni a műtétet, egyébként pedig gyerekszájsebészeti ügyelet sehol nincs, erre tehát nem lehet hivatkozni.

Már tud nevetni, de még mindig nem megy könnyen.

„Bicikliztem, és nem tudom, hogy szintkülönbség volt, vagy kerítésnek mentem neki” – mondta a kislány.

Keszthelyen történt, Húsvét előtti pénteken. A kislánynak kitörtek a fogai, és átszúrták az állát. A szülők rögtön a helyi kórházba rohantak vele, de az ügyeletes orvos elküldte őket.

„Ránézett és azt mondta, ez az ő lehetőségeit meghaladja, ez egy szájsebészeti beavatkozást igénylő helyzet” - mondta Boksay Rita.

A szülők megkeresték a zalaegerszegi kórházat is, de ott sem fogadták a kislányt. Az RTL Híradónak a kórházban azt mondták azért, mert nem ők voltak az ügyeletesek.

A vérző kislánnyal szülei végül elindultak Budapestre. De ott sem volt nagyobb szerencséjük. A Bethesda és a Heim Pál Kórházban is ugyanazt a választ kapták.

„Pénteki napon a Heim Pál Kórház nem ügyeletes, tehát módunkban sem lett volna a gyereket ellátni” – mondta Dr. Harmath György, a Heim Pál Kórház főigazgatója.

Az ügyeletes aznap a Szent János Kórház volt, de a szülőknek ott is azt mondták, nem ők az illetékesek. A kislányt végül a Szent István Kórházban látták el, de ott meg rosszul illesztették össze a fogait. A szülők vasárnap egy magánrendelőbe vitték a gyereket, ahol beutalták a Szájsebészeti Klinikára.

A szájsebészeti klinikán azt mondták, jöjjenek vissza hétköznap, gyereket akkor tudnak csak ellátni. Hétvégén nincs ügyelet és eszközük sincs arra, hogy gyereket operáljanak.

A kislányt végül kedden, tehát a baleset utáni negyedik napon műtötték meg a Madarász utcai Gyermekkórházban. Az ottani orvosok szerint, mivel későn jutott ellátáshoz, valószínű, hogy a fogai nem maradnak meg. Gyermekszájsebész egyáltalán nincs Magyarországon, felnőtt is csak 20-30. A tisztiorvosi szolgálat szakembere szerint ezért küldték kórházról kórházra a gyereket. Pedig kötelesek lettek volna ellátni.

„A vidéki kórházaknak is el kellett volna látni ott, ahol gyermeksérülteket ellátnak, ez egyértelmű” - mondta Kálnoky Gyöngyössy István, az ÁNTSZ sürgősségi betegellátó csoport vezetője.

A tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, melyik intézmény hibázott.

A TV2 interjúja I.

A TV2 interjúja II.

  • Elütötte a gyereket, megverték a rokonok
  • Madárpókokat loptak Kisvárdáról
  • A házát és az autóját is felgyújtották
  • Kilenc éves gyermek és édesanyja égett halálra
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!