Nagyvilág

2007.11.10. 12:12

Véget ért a német vasutassztrájk

<p>Németország - Szombaton véget ért a német vasutassztrájk. A bérkövetelési akció csütörtök reggel kezdődött, és megbénította a vasúti teherszállítást. A vasutasok és a munkáltató vitája még tart, és feltehetően a sztrájk is kiújul a jövő héten.</p>

A tehervonatok vezetőinek sztrájkja leginkább Németország keleti felét sújtotta. Az akcióban 1800 mozdonyvezető vett részt, emiatt 700 vonat állt le.

Két hét alatt ez volt az ötödik vasutassztrájk Németországban, ahol 3 hónapja tart a bérvita a szakszervezetek és a Német Államvasutak között.

A vasutasok 31 százalékos béremelést követelnek, a vállalat viszont csak 10 százalékot és egy egyszeri - nagyjából egyhavi bérnek megfelelő - pénzösszeget ajánl.

A vasutasok szakszervezete eleinte csak a személyszállításban sztrájkolt, mert egy bírósági ítélet megtiltotta a teherforgalom megbénítását, de ezt az ítéletet a múlt héten hatályon kívül helyezték.

A GdL vasutas-szakszervezet azzal fenyegetőzik, hogy ha nem kapja meg a béremelést, akkor a személy- és a teherszállításban egyidejűleg szervez országos sztrájkot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!