Nagyvilág

2012.06.27. 12:37

Az elhunytak csontjaival kereskedtek az ukrajnai kórbonctani intézet munkatársai

A rendőrség őrizetbe vette az Ivano-Frankivszk Megyei Törvényszéki és Kórbonctani Intézetének négy boncolóorvosát, akik a gyanú szerint illegális szervkereskedelemmel foglalkoztak.

A rendőrség őrizetbe vette az Ivano-Frankivszk Megyei Törvényszéki és Kórbonctani Intézetének négy boncolóorvosát, akik a gyanú szerint illegális szervkereskedelemmel foglalkoztak. A nyugat-ukrajnai boncnokok elsősorban az emberi csontokra specializálódtak, amelyek implantátumként használhatók fel különböző sebészeti beavatkozásoknál.

 

A rendelkezésre álló adatok szerint az elhunytakból kipreparált csontokat elsősorban németországi kórházak részére értékesítették. A feketepiacon egy-egy teljes koponyáért állítólag 32 eurót, egyéb csontokért pedig 12-42 eurót is fizetnek. A beültetésre alkalmas darabokat elsősorban csontpótlásra, illetve arcsebészeti vagy egyéb plasztikai beavatkozások során hasznosítják a rendkívül drága, nemesfémből készült implantátumok helyett.

 

Az őrizetbe vett ukrán orvosok tagadják a törvénysértést. Szerintük a hozzátartozók minden egyes alkalommal hozzájárultak az átültetésre alkalmas szervek eltávolításához. A megrendelőkkel pedig szabályos adásvételi szerződést kötöttek.

 

Igazság szerint azonban a rokonok nem tudhattak erről, ugyanis az erre vonatkozó beleegyezési nyilatkozat egy hangyányi méretű záradékban volt elrejtve a boncolási hozzájárulás végén, amire senki sem figyelmeztette őket. Az ügyben eljáró hatóság bűnvádi feljelentést tett a csontozó-orvosok ellen.

 

Palkó István

Fotó: sunhome.ru

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!