Lényeg a győzelem

2024.07.28. 21:32

A vártnál szorosabb mérkőzésen van túl a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar válogatott 13-12-re legyőzte a házigazda francia csapatot a párizsi olimpia férfi-vízilabdatornájának első fordulójában. Az elmúlt időszakban a magyaroknak többször is meggyűlt a bajuk a franciákkal, a februári dohai világbajnokság negyeddöntőjében óriási meglepetésre a rivális nyert, amely az olimpiát megelőző budapesti felkészülési mérkőzésen is megnehezítette Varga Zsolt együttesének dolgát.

MW

Zalánki Gergõ (jobbra) és a francia Mehdi Marzouki a Franciaország-Magyarország mérkőzésen

Forrás: Czeglédi Zsolt /MTI

Stílszerűen az egyetlen aktív magyar olimpiai bajnok, Varga Dénes szerezte a találkozó első gólját a zsúfolásig megtelt Vizes Központban, ahol a házigazdák is gyorsan bemutatkoztak, az első emberelőnyüket másodpercek alatt gólra váltották. Aztán a magyar válogatott zsinórban négy gólt dobott és az első negyedet 5-1-es vezetéssel zárta. Különösen Vigvári Vince volt elemében, nyolc perc alatt három gólt lőtt.

A második negyed elején Angyal már 6-1-re növelte az előnyt, s bár a folytatás már nem ment ennyire olajozottan, három gólnál közelebb sokáig nem engedtük a franciákat. Félidőben 9-5-re, az utolsó negyed előtt 10-7-re vezettünk – tudósított a Magyar Nemzet.

A harmadik felvonásban közel öt percig nem láthattak gólt a nézők, Vogel az első két francia fórnál még a végállomást jelentette, a harmadiknál azonban már ő sem segített. A negyed második magyar fórjának megjátszása előtt a kapitány időt kért, a végletekig kijátszott támadás végén pedig Manhercz húzta a labdát a rövidbe. A rivális 9 másodperccel a dudaszó előtt talált be, így még valamennyire nyílt maradt a találkozó a hajrára (10-7).

A záró nyolc percet Jansik emberelőnyös gólja indította, de egyből érkezett a válasz Enzo Khasz gyönyörű kapáslövéséből. A magyarok ekkor még nem engedték közelebb a házigazdákat, Zalánki lőtt hatalmas kapufás gólt, de Khasz megint csak egy óriási lövéssel iratkozott fel az eredményjelzőre. Varga Dénes egy hihetetlen csavar mozdulattal próbálkozott, de nem talált a kapuba, a franciák viszont Bodegasnak köszönhetően újabb ötméterest kaptak, amit Vernoux belőtt.
A hajrára a franciák kapusa elkapta a fonalat, meccsben tartva ezzel társait, Hugo Fontani eszén még emberelőnyből sem tudtak túljárni a magyarok. A franciák újabb ötméterest kaptak, Vogel azonban Vernoux harmadik lövését már kifogta 2:12 perccel a vége előtt. Ezt még követte védekezésben egy elképesztő csapatmunka, szinte mindenkinek volt egy-egy blokkja, ez pedig gyakorlatilag győzelmet ért, főleg, mivel Vámos elemi erővel bombázott a hálóba. Vernoux még lőtt egy hatalmas gólt, Bodegas pedig négy másodperccel a vége előtt pöccintett a hálóba, de az egyenlítésre már nem maradt idejük a hazaiaknak.

A magyarok kedden a spanyolok ellen folytatják. A férfi vízilabdatornán a 12 résztvevő két hatos csoportban játszik, innen a négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak majd.

A magyar további programja:
kedd: Spanyolország-Magyarország 21.05
csütörtök: Magyarország-Japán 21.05
szombat: Ausztrália-Magyarország 15.00
augusztus 5., hétfő: Magyarország-Szerbia 12.00

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában