Ukrán válság

2024.05.30. 06:26

Orosz szóvivő: a NATO-nak felelnie kell majd az orosz területre nyugati fegyverrel mért csapásokért

827. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katona egy tankban, Donyeck megyében, Ukrajnában 2024. május 28-án

Fotó: Diego Herrera Carcedo

Orosz szóvivő: a NATO-nak felelnie kell majd az orosz területre nyugati fegyverrel mért csapásokért

Kénytelen lesz felelni a NATO azért, ha Ukrajna nyugati fegyverekkel mér csapást orosz területre – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

A diplomata a nyugati országokban olyan elhangzott nyilatkozatokkal kapcsolatban, hogy engedélyezhető-e Ukrajna számára a nemzetközileg elismert orosz területek támadása, rámutatott: az ukránok nem képesek önállóan használni a nyugati fegyvereket, és ezen lőszerek röppályáját NATO-országokban alakítják ki.

Washingtonban, Londonban, Párizsban fel kellene fogni, hogy Oroszországban tökéletesen értik, hogy a NATO milyen szerepet játszik ezeknek a csapásoknak a végrehajtásában. A nyugatiak hiába fújják a lexikális buborékokat, ehhez nem kell semmilyen +engedélyt+ vagy +tilalmat+ adniuk Ukrajnának. Ez a natósok keze műve. És felelniük is nekik kell majd érte

– hangsúlyozta Zaharova.

LAVROV, Szergej; ZAHAROVA, Marija
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

A nyugati fegyverek Ukrajna általi bevetése csak az űrből elvégzett felderítés segítségével lehetséges. Ezeknek a lőszereknek a repülési rendeltetését magukban a NATO-országokban alakítják ki. Ezt vagy közvetlenül a NATO-bázisokról viszik be a rakétarendszerekbe, vagy táblagépeken keresztül. De bármely eset is áll fenn, az ukrán katonák maximális részvállalása ebben a folyamatban az, hogy megsúgják a célpontot a térképen. 

A többi már csak a NATO-n múlik. De általában ezeket a célpontokat is ők maguk határozzák meg

– tette hozzá a szóvivő.

Újabb katonai segélycsomagot jelentett be a német védelmi miniszter

Boris Pistorius német védelmi miniszter 500 millió eurós katonai segélycsomagot jelentett be csütörtökön Odessza városában tett látogatása alkalmával. 

Pistorius a nap folyamán ukrán hivatali partnerével, Rusztem Umerovval tárgyalt az ukrán hadsereg szükségleteiről. 

"Továbbra is támogatjuk önöket ebben a védelmi műveletben"

 - hangsúlyozta Pistorius. 

A német tárcavezető kiemelte, hogy az újabb katonai segély egyes elemeit már el is kezdik szállítani. A katonai csomag egyebek között nagy számban tartalmaz IRIS-T SLM és IRIS-T SLS, vagyis közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi rakétákat, de felderítő és harci drónokat is a fekete-tengeri hadviseléshez. Ezen felül lesznek benne pótalkatrészek is korábban szállított német fegyverrendszerekhez, így például csere lövegcsövek és motorok Leopard páncélosokhoz. 

Egymillió darab kézifegyverekhez való lőszert is átadnak. 

A német védelmi miniszter látogatását biztonsági okok miatt előzetesen titokban tartották.

Putyin: Oroszország igazi támaszai a "különleges hadművelet" részvevői

Oroszország igazi támaszának és páncéljának nevezte az Ukrajnában elindított "különleges hadműveletben" harcoló katonákat Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtökön a Kremlben megtartott kitüntetés-átadáson. 

A szertartáson egy második világháborús veterán, az ukrajnai háború öt részvevője és öt űrhajós vette át az Oroszország Hőse kitüntetést. 

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön arról számol be, hogy az orosz hadsereg hatból öt frontszakaszon előrenyomult Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, és 12 ukrán ellenrohamot vert vissza. 

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint 

az ukrán hadseregnek több mint másfél ezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

 A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy Szu-27-es repülőgépet, három harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, köztük egy Bradleyt, négy páncélozott harcjárművet, négy lengyel Krab és egy amerikai Paladin önjáró, valamint két amerikai M198-as és egy M777-es vontatott tarackot, nyolc ATACMS operatív-taktikai rakétát, egy amerikai HARM radarelhárító rakétát, továbbá 24 drónt. 

Vitalij Gancsev, Harkiv megye Moszkva által kinevezett elöljárója a TASZSZ-nak azt mondta, az orosz hadsereg elfoglalta az uralkodó magaslatokat a Harkiv megyei Lipcinél, hogy onnan csapásokat mérjen az ukrán tartalékokra, amelyeket Vovcsanszk felmentésére vetettek be, ahol most "a legforróbb események" zajlanak. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Vjacseszlav Gladkov, a határmenti orosz Belgorod megye kormányzója a Telegram-csatornáján azt írta, hogy 

a régió lakott területeit az ukrán fél az elmúlt nap folyamán mintegy hatvan pilóta nélküli légijárművel és mintegy félszáz különböző lövedékkel támadta. 

Belgorod város közelében, Zozuli községben, csütörtökön kamikaze drón talált el egy furgont, amelynek egyik utasa életét vesztette, a többi kilenc pedig megsebesült. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a Krímben leleplezett egy, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) által beszervezett diverzánscsoportot, amely katonai adatok megszerzése mellett arra készült, hogy robbantásokat hajtson végre a félsziget vasútvonalain. A csoport egyik tagja véletlenül felrobbantotta magát, amikor a pokolgépeket elővették rejtekhelyükről. 

A "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Olekszandr Szvinarcsukot, az ukrán tengerészgyalogság 36. önálló dandárjának volt műszaki századparancsnokát. 

A 29 éves elítélt a verdikt szerint 2022 márciusában Mariupolban arra utasította egyik beosztottját, hogy öljön meg három civilt. 

Egy ember a helyszínen belehalt sebeibe, kettőnek sikerült túlélnie a lövéseket. Szvinarcsukot és a parancsát végrehajtó Szabir Romancsukot korábban már egy másik emberölési ügyben is elítélték. 

Az orosz 2. nyugati körzeti katonai bíróság távollétében 19 évi fegyházra ítélte Vitalij Jarema volt ukrán főügyészt a terrorizmus elősegítése és az orosz fegyveres erőkről szóló rágalmak terjesztése miatt. Jarema 2014. február 27-e és június 19-e között első miniszterelnök-helyettes, majd 2014. június 19-től 2015. február 10-ig főügyész volt Ukrajnában. Az orosz belügyminisztérium 2022 decemberében körözési listára tette a Donyec-medencei "terrorellenes művelet" megindítására vonatkozó döntése miatt. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: 

Oroszország továbbra is azon dolgozik, hogy bíróság elé állítsák az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök felelőseit. 

Emlékeztetett rá, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) 2014 óta rögzíti és vizsgálja az ottani hatóságok törvénytelen cselekedeteit, és 2024 március elejéig már 4500 büntetőeljárást indított olyan bűncselekmények miatt, mint a népirtás, a terrorizmus, a civilek elleni erőszak, a tiltott fegyverek használata és a gyilkosság. 

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Oroszország Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt mandátumának május 20-án történt lejárta után "a kijevi rezsim bandavezérének tekinti, akinek legitimitását Ukrajnában megkérdőjelezik".

Ukrán főparancsnok: Oroszország erősíti csapatait Harkiv ellen, de ez nem elég az ukrán védelem áttöréséhez

Oroszország növeli katonái létszámát a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, de ezek az erők nem elegendőek egy teljes körű offenzívához - jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A katonai vezető szerint ezek a csapaterősítések az orosz határ mentén fekvő Sztrilecsa, Lipci és Vovcsanszk településeknél folynak. Szavai szerint 

Oroszország további ezredeket és dandárokat képez ki, és helyez át más irányokból erre a területre. 

Szirszkij megjegyezte, az orosz műveleteket nehezíti, hogy ukrán tartalékokkal erősítették meg a támadások által fenyegetett területek védelmét. "Emiatt a megszállók áttértek arra a taktikára, hogy tüzérséggel és légibombákkal mérjenek csapásokat az ukrán állásokra" - írta. 

Hozzátette: az ukrán katonai vezetés most

 "sürgős intézkedéseket tesz a légvédelmi irányítórendszer fejlesztésére, annak automatizálására, valamint a szárazföldi erők tűzérségi csapásainak az elektronikus hadviseléssel való kombinálására". 

Szirszkij azt is elmondta, hogy a harkivi régióban tett látogatása alatt parancsnokok jelentéseit hallgatta meg csapataik felkészültségéről a műveletekre, döntéseket hozott a problémás kérdésekben, és ellenőrizte annak a parancsnoknak a gyakorlati munkáját, aki az ellenséges lőállások megsemmisítését végző zászlóaljat vezeti. 

Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó, és Ihor Terehov, Harkiv város polgármestere csütörtökön közölték, hogy

 az elmúlt éjszaka az orosz erők újabb rakétacsapásokat mértek Ukrajna második legnagyobb városára. 

A támadásokban hét harkivi sérült meg. A kormányzó hozzátette, hogy az oroszok legalább öt csapást mértek a megyeszékhely és környéke lakóövezeteire. Terehov közlése szerint Harkiv létfontosságú polgári infrastruktúráját támadta az orosz hadsereg. 

Rendõrtiszt vizsgálja a helyszínt egy orosz légitámadást követően az észak-ukrajnai Harkiv édességgyárának közelében 2024. május 27-én
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás:  MTI/EPA

A "Ljuty" (Düh) elnevezésű rendőrdandár sajtószolgálata arról adott hírt, hogy ádáz harcok folynak Vovcsanszkért. A város védelmében részt vevő rendőrök megosztották a Fecebookon az orosz megszállókkal vívott egyik összecsapásról készült videofelvételt. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a városért folyó csaták "egy percre sem állnak le". "A megszállók át akarják venni az ellenőrzést Vovcsanszk felett, de a védelmi erők erőteljes ellenállásába ütköznek. Az ellenséges erők lakóházakban próbálják felállítani állasaikat, a rendőrség Ljuty dandárja és Cunami rohamezrede akadályozzák őket ebben. Az ukrán harcosok házról házra szorítják vissza az ellenséget és tisztítják meg a területet a betolakodóktól" - írták a sajtóközleményben. 

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy 

csütörtökön az orosz erők Veletenszke települést ágyúzták a bilozerkai járásban, aminek következtében egy helybeli férfi életét vesztette. 

Az ukrán katonai hírszerzésnél elmondták, hogy az éj leple alatt ukrán tengeri drónokkal támadást hajtottak végre orosz hadihajók ellen a Krím félszigeten, Jevpatorija térségében, aminek eredményeként két, feltehetően KSz-701-es típusú orosz hajót eltaláltak. 

Az ukrán légierő jelentése szerint 

az éjjel Oroszország 19 rakétával és 32 Sahid drónnal támadta Ukrajnát, a légvédelem az összes drónt kilőtte, és hét robotrepülőgépet megsemmisített. 

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtökön közzétett adatai szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta az 506 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, 35 tüzérségi rendszert és 22 drónt.

Az ukrajnai háború a pusztítás mellett súlyos gazdasági károkat is okoz

Az ukrajnai háború az áldozatok és a pusztítás mellett súlyos gazdasági károkat is okoz, ami ugyancsak kiemeli a mielőbbi béketeremtés fontosságát, ugyanis ez tenné lehetővé a nyugodt gazdasági fejlődést – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a külkereskedelmi ügyekkel foglalkozó európai uniós tanácsülés utáni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a kontinens súlyos nehézségekkel néz szembe, gyorsan hanyatlik a gazdasága, ami már az ukrajnai háború kitörése előtt is így volt, azóta pedig csak egyre romlik a helyzet.

Aláhúzta, hogy

a fegyveres konfliktusra adott elhibázott intézkedések egyféle „mélyütésként” értek fel a versenyképesség szempontjából, a szankciók nyomán egekbe szöktek az energiaárak és az infláció.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni

A német államminiszter szerint Ukrajna minden feltételt teljesített az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

A német kormány szerint Ukrajna teljesítette azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ténylegesen megkezdődjenek a tárgyalások az Európai Unióhoz való csatlakozásról - közölte csütörtökön Anna Lührmann európai és klímaügyekért felelős német államminiszter.

"A német kormány véleménye szerint Ukrajna teljesítette az összes feltételt ahhoz, hogy júniusban megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Ezért sürgetjük az összes tagállamot, hogy gyorsan állapodjanak meg a tárgyalások keretéről" - mondta Lührmann a dpa német hírügynökségnek.  

Az EU-tagországok vezetői decemberben megállapodtak abban, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, és megerősítették elkötelezettségüket, hogy amíg szükséges, továbbra is erőteljes támogatást nyújtanak az országnak. A tárgyalások tényleges elindításához azonban a tagállamok feltételül szabták, hogy Kijev teljesítsen minden reformkövetelményt.   

Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint Ukrajna elmarad bizonyos reformok végrehajtásában, különösen a korrupció elleni küzdelem és a kisebbségek védelme terén.

Az EU magasabb vámtarifákat állapított meg az orosz és fehérorosz gabonatermékekre

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el azzal a céllal, hogy tiltó vámokat vessen ki az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonatermékekre; az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

Az új vámok megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálását, megállítják az Ukrajna területén jogtalanul eltulajdonított gabona orosz exportját, és megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló gabonaexportból származó bevételeket Ukrajna elleni háborújának finanszírozására fordítsa - írták.

Kínai támogatás

A kínai támogatás nagy hatótávolságú rakéta-, tüzérségi és drón-képességeivel, valamint a harctéri mozgások nyomon követésével segíti Oroszországot – mondta Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese Brüsszelben.
„Amit Kínától Oroszországig láttunk, az egy tartós, átfogó erőfeszítés, hogy Kína minden támogatást megadjon Oroszországnak a színfalak mögött.”
Kína kijelentette, hogy normális kereskedelmet folytat Oroszországgal a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival és piaci elveivel összhangban.

Új lőszergyár

Az amerikai hadsereg felavatott egy új tüzérségi lőszergyárat a texasi Mesquite-ben, ami jelentős lépést jelent a további 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártásában. A General Dynamics által irányított üzem része a hadsereg szélesebb körű, a termelés modernizálására irányuló erőfeszítésének. Ez magában foglalja azt a célt, hogy havonta 100 000 lövedéket állítsanak elő, ami elengedhetetlen az Ukrajna védelmében kimerült amerikai készletek pótlásához.

Diplomáciai nagyüzem

Volodimir Zelenszkij összehívta a svájci békecsúcs előkészítésében részt vevő tisztségviselőket a kormányzattól egészen a parlamentig. Az ukrán elnök feladatul szabta, hogy napi rendszerességgel adjanak tájékoztatást azokról az államokról, amelyeket még meg kell győzni a csúcstalálkozón való részvételhez, valamint azokról az államokról, amelyek már megerősítették részvételüket.

Volodimir Zelenszkij napi videójában bejelentette, hogy Ausztrália is megerősítette részvételét a csúcstalálkozón.

Soros György és Manfred Weber háborúba vinnék Európát

Terveik között ugyanis az szerepel, hogy mindenáron legyőzzék Vlagyimir Putyin orosz elnököt, feláldozva az európai embereket - figyelmeztet cikkében a Magyar Nemzet.

Már konkrét tervek is napvilágra kerültek, hogyan nézhet ki a harmadik világháború forgatókönyve - írják.

A budapesti születésű Soros György háborúpárti amerikai–magyar milliárdos szerint vétek lenne feláldozni az amerikai katonákat Európáért, inkább kelet-európaiakat küldene a frontra – noha éppen a térség vezető politikusai figyelmeztetnek szinte naponta az orosz–ukrán háború eszkalációjának veszélyére.

Soros György egyébként az elmúlt években is hangoztatta álláspontját, pedig akkor már olyan tagokkal bővült a NATO, mint Magyarország, Csehország, Lengyelország, vagy a balti államok – tehát a szövetség keleti vonala még inkább kitolódott.

SOROS, György
Soros György magyar származású amerikai üzletember
Fotó: CLEMENS BILAN / Forrás: MTI/EPA

Minden bizonnyal emberére talált Soros György az Európai Néppárt elnöke, a mutyis Manfred Weber személyében, aki pedig a kötelező sorkatonai szolgálatot vezetné be az egész kontinensen.

A teljes cikk ITT olvasható.

Washington továbbra sem támogatja amerikai fegyverek felhasználását orosz területen

Az Egyesült Államok egyelőre nem változtatott ellenző álláspontján, ami az Ukrajnának küldött amerikai fegyverzet felhasználását illeti orosz területen - közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora újságíróknak tartott online sajtóbeszélgetésén szerdán.

A fehér házi tisztségviselő emlékeztetett arra, hogy 

az amerikai illetékesek az ukrajnai háború kezdete óta minden nap egyeztetnek az ukrán partnerekkel a szükségletekről. Ezek egy része eszközökre vonatkozik, egy része kiképzésről, más része pedig tanácsadásról szól 

- mondta, hozzátéve, hogy a konzultációk jelenleg is tartanak.  

KIRBY, John
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2024. április 2-án
Fotó: Will Oliver / Forrás: MTI/EPA

A nemzetbiztonsági szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrajnai támogatások a hadszíntéren zajló műveletekhez is idomulnak, és ez a jövőben sem fog változni.   

A Svájcban június közepére tervezett békecsúcson az amerikai részvétel formájával kapcsolatban John Kirby azt mondta, hogy az amerikai hosszú távú kiállás Ukrajna mögött változatlanul érvényes, tekintet nélkül arra, hogy ki ül majd amerikai részről a tárgyalószékben a nemzetközi eseményen.   

Függetlenül attól, hogy a háborút követően milyen viszonyok alakulnak ki, Ukrajnának hosszú közös határszakasza lesz Oroszországgal, amelyet meg kell védenie, az amerikai elnök pedig elkötelezte magát amellett, hogy hosszú távon ott áll majd Ukrajna mellett - fejtette ki a kommunikációs koordinátor.   

John Kirby arra is kitért, hogy az Egyesült Államok a megszületése óta támogatja a tíz pontból álló ukrán úgynevezett békeformulát, és annak fejlesztésében is aktívan részt vett. Antony Blinken külügyminiszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közösen dolgozott a világ több országával annak érdekében, hogy működőképessé tehessék - fogalmazott.   

Arra a kérdésre, hogy a Fehér Háznak volt-e tartalmi hozzájárulása az ukrán békeformulához, és erről zajlott-e párbeszéd, John Kirby azt válaszolta: természetesen.

Robbanások a kercsi hídnál

Telegram-csatornák és más közösségi oldalak robbanásokról számoltak be csütörtök reggel az Oroszországtól a megszállt Krím-félszigetig tartó kercsi híd környékén. Az online videók robbanásokat mutattak be, de egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, és független forrás nem tudta ellenőrizni ezeket a jelentéseket.

Orosz aknamunka

"Előkészítjük diplomáciai válaszainkat Oroszország azon kísérleteire, hogy aláássák a két hét múlva kezdődő békecsúcsot. Oroszország már nincs abban a helyzetben, hogy megzavarja a csúcstalálkozót, bár nagyon igyekszik ezt megtenni. Nyomást gyakorol a vezetőkre, nyíltan destabilizálással fenyeget különböző államokat. Ez pedig az egyik következménye annak, hogy a világ túl sok időt hagy Oroszországnak. Sajnos a gonosz tud alkalmazkodni, és most eszközeivel megosztja a világot, és megakadályozza, hogy békére kényszerítsük. De már csaknem száz állam és nemzetközi szervezet csatlakozik hozzánk ebben a globális erőfeszítésben" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 29-én az ukrán-magyar határszakaszon 5002 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4955 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában