Voks 24

2024.06.09. 09:23

Orbán Viktor: aki a Fideszre szavaz, a békére szavaz (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök feleségével együtt érkezett a voksolás helyszínére. „Ez az első olyan európai választás, amikor van egy olyan téma, amely áthúzódik a tagállamok szinte mindegyikén: mindegyik országban a háborúról szól a kampány, ez most összeurópai kérdés” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, miután leadta voksait az európai parlamenti és önkormányzati választáson a főváros XII. kerületében. A kormányfő ma is folytatta a kampánykörútját, a szavazás után az V. kerületi Fidesz irodába ment.

MW

Orbán Viktor már szavazott

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Csudai Sándor

Leadta a szavazatát Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Zugligeti Általános Iskola épületében voksolt felesége, Lévai Anikó társaságában.

A kormányfő a közösségi oldalán tett közzé fotót a szavazásról.

„Aki a Fideszre szavaz, a békére szavaz! Mi a békére szavaztunk”

– írta a bejegyzésében.

A voksolás után Orbán Viktor rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. 

Elmondta, hogy Vitézy Dávidra szavazott Szentkirályi Alexandra tanácsára. A kormányfő úgy folytatta: négy lánya van és egy felesége, és azt tartja a legjobbnak, amit a hölgyek tanácsolnak. Hozzátette,

a háború kérdésében a Fideszre szavazott, a béke felé és a háború ellen.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország demokratikus ország, ahol vannak különböző vélemények, azt akarták 1990-ben, hogy sok vélemény hangozhasson el, ami most lehetséges. A vélemények mindenkihez eljutnak, mindenki meghallgathatja és megfontolhatja azokat, utána pedig szavazhat.

A béke embere vagyok

– vallotta a miniszterelnök.

Újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy két lépésben lehet eljutni az ukrajnai békéig. Először ma meg kell nyerni Európában ezt a választást, melynek eredményét indokolt lesz úgy értelmezni, hogy az európai emberek véleményt mondhattak a háborúról és a békéről.

Most, hogy van egy összeurópai kérdés, hogy menjen-e Európa háborúba vagy ne menjen, mi, magyarok menjünk velük vagy inkább maradjunk ki, ez egy olyan ügy, amelyben most véleményt tudnak mondani az emberek

 – fejtette ki.

Szólt arról is, hogy 

ha az Európai Parlamentben békepárti többség lesz, az erős hatást gyakorolhat a ma még háborúpárti nagy európai országok kormányfőire.

Hozzáfűzte: a választás dönt persze a kormány iránti bizalomról is, számára ezért személyesen is fontos a visszajelzés, hogy megvan-e még az a bizalom, amely két évvel ezelőtt megvolt.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a főpolgármester-jelöltek közül a Szentkirályi Alexandra által javasolt jelöltre szavazott, a háború kérdésében pedig a Fideszre, azaz „a béke felé és a háború ellen” szavazott.

Kérdésre válaszolva közölte, semmilyen egyeztetésben nem vett részt Vitézy Dáviddal. 

A fővárosi kampányt Szentkirályi Alexandra irányította, „a döntését is mindig elfogadtam, bízom abban, hogy jól ítélte meg a helyzetet” – jelezte.

Szentkirályi Alexandráról szólva kiemelte, hogy személyében évtizedek óta a legjobb jelöltet állították. 

Nagyon büszke vagyok arra a munkára, amelyet – bepótolva egyébként a korábban el nem végzett munkákat is – Szentkirályi Alexandra elvégzett

– mondta.

Hozzátette: várakozásai szerint Szentkirályi Alexandra marad a fővárosi politikában és egy nagy jövő előtt álló, erős vezetője lesz a Fidesznek.

A Le Monde francia lapnak adott interjújával kapcsolatos kérdésre reagálva hangsúlyozta, hogy Európában katonai fenyegetettség van, mert az európai nagyhatalmak háborúba akarnak menni.

Magyarország nem megosztott, hanem demokratikus – felelt az ország politikai megosztottságára vonatkozó kérdésre, emlékeztetve: „ezt akartuk elérni 1990-ben, hogy ne egy vélemény legyen, hanem sok, hát most sok vélemény van”.

Hangsúlyozta azonban, hogy a gyűlölet nem azonos a megosztottsággal, és „nem szép dolog”.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha a házától 1200 méterre épülne akkumulátorgyár, elmondta: elvárná a környezetvédelmi szabályok betartását és hogy garantálják számára az egészséges életet.

Orbán Viktor a Magyar Péter országjárása során feltűnő tömegekről is kapott kérdést, amellyel kapcsolatosan megjegyezte: örömteli, hogy a jelek szerint az emberek a korábbinál nagyobb számban fognak részt venni az európai parlamenti választáson. 

Ez jó a magyar demokráciának

– értékelt.

A bicskei gyermekotthonban tavasszal történt zaklatási ügyre reagálva közölte, „megszigorítottunk mindent, és küzdeni fogunk, hogy minden rendben legyen”.

A kegyelmi üggyel kapcsolatos érdeklődésre felelve emlékeztetett: Novák Katalin köztársasági elnökként a maga részéről lezárta az ügyet, de a további kérdésekre is ő adhat választ.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában 2024. június 9-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

Újabb kérdésre közölte, Srebrenicában népirtás történt, erről ENSZ-dokumentum is született. A népirtás emléknapjáról szóló indítványt Magyarország azért nem támogatta, mert a többséghez akart tartozni, amely nem szavazta azt meg.

A külügyi tárca informatikai rendszereibe történt behatolási kísérletről szólva hangsúlyozta: minden behatolási kísérlet esetében – amelyek számosak – minden szükséges lépést megtesznek a diplomáciában és titkosszolgálati eszközök bevetésével is. Ezeket azonban nem a közvélemény előtt szokták megvitatni – közölte Orbán Viktor.

Folytatódik a kampánykörút

Vasárnap is folytatta választási kampánykörútját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Miután a XII. kerületben leadta szavazatát az európai parlamenti és az önkormányzati választáson, Orbán Viktor az V. kerületi Fidesz irodába ment.

Ott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester társaságában bekapcsolódott a helyi fideszesek mozgósítási kampányába – írta Havasi Bertalan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában