Fontos témák

2024.06.12. 06:40

Orbán Viktor a NATO főtitkárával tárgyal

Magyarországra érkezett Jens Stoltenberg. A NATO főtitkárát a Karmelita kolostorban fogadta szerdán a miniszterelnök.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt (b) a Karmelita kolostorban 2024. június 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországra látogat ma Jens Stoltenberg, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. Aligha lesz könnyű beszélgetés - írja a lap

STOLTENBERG, Jens; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor fogadta a NATO főtitkárát
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A NATO-főtitkár a keleti blokk országait tömörítő Bukaresti Kilencek rigai találkozóján – melyen hazánk elnöki szinten ezúttal nem képviseltette magát – tegnap annyit elárult, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozó napirendjét vitatják meg. Ennek egyik kiemelt témája lesz Ukrajna, amelyben Magyarország álláspontja eltér a fősodortól. Arról pedig a magyar kormányfő beszélt néhány napja az M1-nek adott interjújában, hogy

arra próbálnak majd választ találni, milyen jogi megoldással maradhatnánk ki egy NATO területén kívüli, ukrajnai misszióból.

Fontos hangsúlyozni, hogy a NATO mindenkori főtitkára politikai – és kommunikációs – feladatokat lát el, nem pedig katonait. Mivel a szövetségen belül teljes konszenzusra (esetleg „hajlandók koalíciójára”) van szükség, Jens Stoltenberg célja tehát az lehet, hogy valamilyen kompromisszumot hozzon össze, megőrizze a szövetség egységét - emeli ki a Magyar Nemzet.

STOLTENBERG, Jens; ORBÁN Viktor
Jens Stoltenberg (b) és Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A nézeteltérés legfőbb oka, hogy az eredetileg védelmi szövetség egyre határozottabb szerepet vállal az ukrajnai háborúban. Szijjártó Péter a meglehetősen viharosra sikerült május végi NATO-találkozón úgy fogalmazott, „a háború gyorsvonata kifutott az utolsó előtti állomásról”. A külgazdasági és külügyminiszter felsorolása alapján a tagállamok már szövetségi szinten: 

  • koordinálnák a fegyverszállítást, 
  • engedélyeznék, hogy az ukránok nyugati fegyverekkel mérjenek csapást oroszországi területekre, 
  • hosszú távú pénzügyi elköteleződéssel dollármilliárdokat fizessenek, 
  • magas rangú tisztségviselőt, 
  • sőt kiképzőket és tanácsadókat küldjenek Ukrajnába. 

Az, hogy Ukrajna katonai képességeinek növelése érdekében pénzt rakjunk össze, nem tartozik a NATO alapvető céljai közé! 

– magyarázta.

A cikk folytatása IDE kattintva olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában