Voks 24

2024.06.08. 11:20

Szijjártó Péter: soha ennyi helyszínen nem szavazhattak még külföldön a magyar állampolgárok (videó)

Összesen 21 458 magyar állampolgár kérte azt a lehetőséget, hogy külföldön szavazhasson a június 9-i európai parlamenti (EP-) választáson, ezt 99 ország 147 helyszínén tehetik meg, ami rekordnak számít – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Szombathelyi Polgári Esten a Haladás Sportkomplexumban 2024. május 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

A tárcavezető kijelentette, hogy már csak egyet kell aludni addig, hogy minden magyar elmondhassa a véleményét a háború vagy béke ügyében.

Itt a lehetőség arra, hogy véget vessünk az európai kontinenst az elmúlt időszakban leuraló háborús pszichózisnak (.) Itt a lehetőség arra, hogy békepárti politikusokat küldjünk az Európai Parlamentbe

– fogalmazott.

Rámutatott, hogy van 21 458 állampolgár, aki külföldön kíván szavazni, és ők most minden idők legtöbb helyszínén, 99 ország 147 szavazóhelyiségében tehetik ezt meg.

Vannak köztük 427-en olyanok, akik most fognak szavazni először, továbbá van köztük 97 éves magyar állampolgár is, akit majd Szabadkán várnak a kollégáink

– tudatta.

Rómában zajlik az atlétikai Európa-bajnokság, úgyhogy római kollégáinkat éri majd a megtiszteltetés, hogy biztosíthatják a szavazás lehetőségét a magyar atlétikai válogatott tagjainak

– tette hozzá.

„Arra szeretnék kérni mindenkit, aki külföldön él vagy külföldön tartózkodik, és ott regisztrált a szavazásra, hogy mindenképpen éljen ezzel a lehetőséggel, hogy minden idők legtöbb helyszínén lehet leadni a szavazatokat”

– mondta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy 

a napokban 204 külügyminisztériumi dolgozó utazott ki a világ minden tájára a szavazás biztosítása érdekében. Tájékoztatása szerint ők elvitték magukkal a szavazólapokat, a szavazás kellékeit, hogy majd a lezárt urnákkal térjenek haza.

Kiemelte, hogy a legtöbb helyszínen vasárnap reggel 6 és este 7 óra között lehet leadni a szavazatokat. 

Van azonban néhány olyan helyszín, ahol a szigorú urnazárási feltételek miatt már korábban véget ér a szavazás

– figyelmeztetett.

A miniszter ennek kapcsán arról is beszámolt, hogy Londonban, ahol a legtöbben regisztráltak (2148 fő), a szavazás a jogszabályok értelmében reggel 6 óra és este 6 óra között történik.

A második legnépszerűbb külföldi szavazási helyszín Hága lesz 1464 fővel, illetve Brüsszel 1354 fővel.

Végül tudatta, hogy az amerikai kontinensen rövidesen megkezdődik a voksolás, például Sao Paulóban és Brazíliavárosban magyar idő szerint 11 órakor már nyitnak is a szavazófülkék, majd ezeket követi a földrész többi nagyvárosa.

Tehát a Magyarországon kívüli szavazási helyszínek készen állnak, a kollégáim készen állnak, és várják a szavazókat, várják a magyar állampolgárokat. És arra kérek mindenkit, hogy tegyünk egy nagy lépést a béke felé! Ne felejtsék, a béke színe a narancs, a béke neve a Fidesz!

– jelentette ki.

Megkezdődött a voksolás az amerikai kontinensen

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választása helyi idő szerint szombat reggel; a külképviseleteken 1293-an voksolhatnak.

Az EP-választáson az amerikai kontinensen szombaton, helyi idő szerint 6 és 19 óra között azok a magyar állampolgárok szavazhatnak a külképviseleteken, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint május 31-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni. A külképviseleteken való szavazás joga megilleti azokat az uniós állampolgárokat is, akik kérték regisztrációjukat, hogy az EP-választáson magyar listára szavazhassanak.

Az első szavazóhelyiségek Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), és Uruguayban (Montevideo) nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6 órakor, közép-európai idő szerint 11-kor.

Egy órával később, közép-európai idő szerint délben nyílik meg a szavazókör Chilében (Santiago de Chile), a kanadai Ottawában, Montrealban és Torontóban, az egyesült államokbeli Washingtonban, New Yorkban és Miamiban, valamint Kuba fővárosában, Havannában.

További egy óra múlva – közép-európai idő szerint 13 órakor –nyílik a szavazóhelyiség az egyesült államokbeli Chicagóban és Houstonban, Quitóban (Ecuador), Bogotában (Kolumbia), Mexikóvárosban (Mexikó), Panamavárosban (Panama) valamint Limában (Peru).

A voksolás az amerikai kontinens nyugati partján – az egyesült államokbeli Los Angelesben és San Franciscóban, valamint a kanadai Vancouverben - közép-európai idő szerint szombaton 15 órakor kezdődik.

Amerikában a regisztrációk alapján a legtöbben, 350-en New Yorkban szavazhatnak, Torontóban 138-an, Washingtonban 142-en, Los Angelesben pedig 101-en.

A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb június 13-áig, és a szavazatokat itt fogják összeszámolni.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában