Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.20. 17:56

Fogyatkozó családok miatt aggódnak a szabolcs-szatmár-bereg megyei méhészek

<p>Baktalórántháza - A méhbetegségek előretöréséért a globális felmelegedés, a virágtalan, így nektártalan forró nyarak is okolhatók, mondja a közgyűlésükön elhenzotakról Hetey Miklós a megyei Méhész Egyesület elnöke. <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/meheszek-orome-es-banatai/cn/szon-news-km_01-20080320-053230"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

A méhészeknek kiírt pályázatok az egyik központi témája volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Méhész Egyesület a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium és Szakközépiskolában elmúlt vasárnap megrendezett közgyűlésén.

A megyei méhész rendezvényen elhangzottakról Hetey Miklós megyei elnök egyebek mellett elmondta: A méhészeknek kiírt pályázatok gépek, berendezésekre igénybe vehető támogatásokra vonatkozó részét átmenetileg föl kellett a pályázatkiíróknak függeszteni, akkor a volt a túljelentkezés.

Szerencsére nem történt meg ugyanez a gyógyszer- és a cukortámogatással, amely méhcsaládonként 5 eurot jelent. A fiatal vállalkozóknak kiírt - akár 10 millió forintot is elérő - támogatásra is éppúgy lehetőségük van pályázni méhészeknek, mint bármely más mezőgazdasági ágazatban tevékenykedőknek, persze he megfelelnek a feltételeknek.

Hetey Miklós az ágazat megyei helyzetéről szólva elmondta: itt 65 ezer méhcsalád van mintegy 680 regisztrál méhész birtokában. Az egyesület információi szerint ez utóbbi szám a valóságban megközelíti az 1200-at, a méhcsaládoké pedig a 80 ezret.

A komoly problémákkal küzdő méhegészségügyi helyzetről a szakállatorvos beszámolójára hivatkozva az elnök kiemelte: hazánkban a méhcsaládok 25-30 százalékát pusztított el az atka. A probléma okát a szakemberek a globális felmelegedésben a gyakori nyári forróság miatt jelentkező virág és nektárhiányban látják.

Ugyanez a valószínű oka a nyúlós költésrothadás nevű súlyos méhbetegségnek, ami miatt idén is méhegészségügyi zárlat alá kellett helyezni 120 települést megyénkben. Áprilisban felülvizsgálatot végez e településeken az állategészségügy és a méhész elnök információi szerint, ahol nem találnak újabb megbetegedést, feloldják a zárlatot.

- Galambos Béla -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!