Életstílus

2008.03.05. 09:55

Hormonnal a süketség ellen

<p>Svéd orvosok felfedezték, hogy piaci forgalomban lévő hormonkészítményekkel elejét lehet venni az időskori nagyothallásnak.</p>

Barbara Canlon, a stockholmi Karolinska Institute professzora szerint az ösztrogénnek, az elsődleges női nemi hormonnak az egyik receptora fontos szerepet játszik a hallásban, sőt nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is.

Barbara Canlon svéd és ausztrál tudósokkal közösen nagy szabású egérkísérletekben azt találta, hogy az ösztrogén két receptora közül - amelyeken keresztül a hormon más molekulákhoz kapcsolódik - az egyik jól véd a megsüketülés ellen.

Az ösztrogénnek két receptora van, alpha és béta. Az alphának nincs szerepe a hallás elvesztésében, a bétának annál nagyobb. Amikor kevés a béta ösztrogénreceptor, akkor elkezd romlani a hallás. Ez egyformán érvényes a nőkre és a férfiakra is.

Nőknél korábbi kutatások már bebizonyították, hogy az ösztrogén hatással van a hallószerv működésére. A nők hallóképessége például ciklikusan változik a menstruáció alatt, illetve a menopauza beálltával. De ez a kutatás mutatta ki elsőnek, hogy az ösztrogén a férfiak hallásában is szerepet játszik. Kiderült, hogy az egereknél a hímek hallószervében ugyanannyi béta ösztrogénreceptor van, mint a nőstényekében.

A kutatókat azt a következtetést vonják le, hogy a béta típusú ösztrogénreceptor pótlásával kivédhető a hallás romlása. Az egyszerű ösztrogénbevitel nem segít, a béta receptorokra irányuló célzott kezelésre van szükség. A piacon vannak olyan készítmények, amelyek a béta ösztrogénreceptorokat stimulálják (például mellrák kezelésére alkalmazzák őket).

A kutatók szeretnék idős embereken is ellenőrizni felfedezésüket. 65 év felett az emberek 80 százalékának romlik a hallása.

  • Drágakő-terápia
  • Életkilátások ötven felett
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!