Nyári hűsítő

2024.07.22. 16:04

Hogyan készítsünk iszonyú jó koktélt házilag? – fotókkal, videóval

A kánikulában szervezetünk különösen igényli a sok folyadékot, aztán persze ízlések és pofonok, ki mire asszociál az „eleget inni” kifejezés láttán. Természetesen leginkább a tiszta víz ajánlott, no de kinek ne esne jól egy üveg jól behűtött sör, limonádé, vagy éppen koktél, pláne medencézés közben… Mi ezúttal utóbbira szavaztunk, és nektek is megmutatjuk, hogyan készül a frissítő, ízletes koktél házilag.

Balogh Efraim

Amellett, hogy egy népszerű koktél házilag is ugyanúgy elkészíthető, mint profi körülmények között, azt is megtudtuk, hogy milyen az igazán jó limonádérecept

Forrás: Molnár Péter

A Haon stábja útra kelt egy júliusi, hőségriadó fémjelezte napon, s már a szerkesztőségből kilépve úgy vettük a levegőt, mintha szaunában lettünk volna – magyarán az orrszőrünk is majd’ kiégett. Persze azért titkon reménykedtünk, hogyha más nem, vendéglátónk csillapítani fogja majd kínunkat. A debreceni Koktél Műhely felé vettük az irányt, Kinczler András tulajdonoshoz, akivel már előre megbeszéltük, hogy megmutatja, szerinte melyek a legjobb italok a nyári hőségben, és hogyan készül az igazán jó koktél házilag – persze helyenként kicsit felturbózva.

koktél házilag, koktél műhely, haon, debrecen
Koktél házilag: Kinczler András szerint bár van olyan folyamat, amit el lehet hagyni, amikor a koktél házilag készül, de élvezhetőbb lesz az ital, ha lépésről lépésre haladunk
Forrás: Molnár Péter

Koktél házilag: mojito, hugo, aperol spritz, és a meglepetések…

Amikor megérkeztünk, Kinczler András készségesen fogadott minket, elvezetett minket kertjének végébe, ami gyakorlatilag olyan feelinget nyújt, mint egy tengerparti bár. Szóval az inspiráló környezet és a jó hangulat is adott volt ahhoz, hogy megbeszéljük, mi szerinte az a top 5 koktél, amit házilag is el lehet készíteni, és nem feltétlenül szükséges hozzá mély bártendertudás.

Miközben egy (kicsit megspékelt) karibi klasszikussal, a mojitóval indítottuk be a „bulit”, Andris visszakalauzolt minket a koktélkészítéssel kapcsolatos történetének elejére. 

Mintegy 15-16 éve kezdtem a szakmát, és tulajdonképpen végigjártam a létrát: először Budapesten, majd a Balatonon, Olaszországban és Londonban is dolgoztam koktélbárban. Habár korábban Debrecenben volt már sajátom is, inkább tanulni akartam még

– kezdte emlékeinek felidézését. Aztán végül eljutott odáig, hogy ő tanít, három éve nyitotta meg iskoláját, a már említett Koktél Műhelyt.

Ahogy Andris bőszen szeletelte a friss görögdinnyét és a lime-ot a premixhez (ami lényegében a pohár alján lévő alapot jelenti), lánya, Lili is ránk kukkantott – róla még lesz szó a későbbiekben. Közben Andris hozzáadta még az alapléhez a nádcukrot és a mentaleveleket, melyeket óvatosan ugyan, de összetört azért, hogy jobban „beleázzon” majd az ízük az italba. Majd egy adag jég hozzáadása után fehér rummal és szódával toldotta meg a meglévő ízeket, a legvégén pedig körülbelül egy centiliter nádcukrot adott még hozzá.

Persze ha valaki nem akar otthon a premixszel kísérletezni, Andris szerint elég az is, ha összetöri a görögdinnyét, a lime-ot, a mentát és a cukorszirupot, majd hozzáadja a jeget, a rumot és a szódát.

A premix elkészítése során viszont elérjük, hogy ne legyen a gyümölcsökben mag, voltaképpen tiszta folyadékot kapunk préselés után. 

koktél házilag, koktél műhely, haon, debrecen
Egy friss gyümölcsökkel átitatott koktéltól aligha tud bármi jobban esni a kánikulában
Forrás: Molnár Péter

Kis kitérő: Hogyan készül a brutálisan finom házi limonádé?

Ha már a bevezetőben említettük a talán legközkedveltebb és otthon is legegyszerűbben elkészíthető, hűsítő italt, Kinczler András megosztotta velünk az igazán jó limonádé titkát, így tolmácsoljuk a szavait: 

Tapasztalataim szerint a limonádénak mindenképpen kell friss gyümölcsöt tartalmaznia, a lime pedig egyenesen elengedhetetlen, ahogy a citrusok is fel tudják dobni, és ha ezek össze vannak törve, eszméletlenül jó ízt tudnak adni a limonádénak

 – miközben ezt mondta, serényen készült már a fincsi limcsi, és bizony, amellett, hogy Andris nagyszerű házigazda, jók a megérzései is: eltalálta, hogy iszonyatosan szeretjük az erdei gyümölcsöket.

Nem kellett több, egymás után pakolta a pohárba a szedret és a ribizlit. Ezután persze még megbolondította a már meglévő tartalmat málna- és lime-dzsússzal, végül feltöltötte szódával. A pohár tetején lévő bazsalikom – ami részben díszítőelemként szolgál – pedig csavart még egyet a végeredményen, ezzel pikantériát adva az amúgy is citrusokban domináns ízvilágnak.

Ez a koktél házilag talán nagyobb kihívás lehet, viszont ki nem hagynánk egy forró nyári estén

Néhány bekezdéssel feljebb említettük Lilit, aki bár az elején nagyon kedvesen megkínált minket kávéval, kiderült, hogy koktélkészítésben is jeleskedik. Bár, az igazat megvallva nem csodálkoztunk, amikor azt mondta, szinte gyerekkora óta átitatja a know-how, látva, hogyan készítette el a közkedvelt aperol spritzet. Ezt a lenti videóban megnézhetitek.

koktél házilag, koktél műhely, haon, debrecen
Lili megmutatta, hogyan kell elkészíteni az egyik legközkedveltebb koktélt, az aperol spritzet
Forrás: Molnár Péter

Még mielőtt bárki odagörgetne, Andris nagyon menő elképzeléssel rukkolt elő, ami bár nem feltétlen az alap koktélok kategóriájába tartozik, mégis el lehet készíteni otthon, nem érdemes kihagyni. Míg szólt Lilinek, hogy vegye ki a fagyóból a mangós fagyit, már tevékenyen szeletelte a grapefruitot. Aki szereti a gint, mindenképpen örülhet, mivel ebben az esetben is alkoholos koktélról beszélünk, és elmaradhatatlan összetevője a mangófagyis hűsítő italnak.

Majd amikor megérkezett a hűsítő édesség, igen látványos és a szakma kvázi védjegyévé vált mozdulat következett, az úgynevezett shake-elés. Végül kiderült, hogy nemcsak a gin, hanem a tonik is lényegi eleme ennek a koktélnak, mivel utóbbit a legvégén adta hozzá Andris, s szavaival élve, ez a kettő keretbe foglalja a mangós fagyit. 

Egyébként elkészítés közben azon morfondíroztunk, hogy létezik-e „nyárszín”, ugyanúgy, mint a kék vagy a magenta… Bár kerestünk különféle egzotikus színkódokat, nem találtunk, szóval, ha lenne színe a legmelegebb évszaknak, biztosan erről az italról kapta volna, legalábbis a cikk szerzője egyből erre asszociált.

Noha úgy indítottunk, hogy megmutatjuk, mely a top 5 klasszikus koktélrecept Andris szerint, nem írtuk le mindet részletesen, ugyanis néhány perces, hangulatos videóban összefoglaltuk, hogyan készül többek között a nagyon népszerű hugo és az aperol spritz. Az alkoholmentes koktélok mellett se mentünk el: egy jéghideg, édes, erdei gyümölcsökben gazdag nedűt is elkészített Andris. 

Az 5 elkészített koktél:

  • Mojito
  • Hugo
  • Aperol spritz
  • Mangó fagyis koktél
  • Erdei gyümölcsös, alkoholmentes koktél

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában