Határtalan „kreativitás”

2024.09.11. 17:30

Így hamisították az orvosi igazolásokat a diákok és a szülők

Digitális újítást hozott az új tanév. Az orvosi igazolás ugyanis meg fog jelenni a KRÉTA rendszerben, ezzel próbálják meg visszaszorítani a hamisításokat.

Balogh Efraim

Utólag már nem adnak ki orvosi igazolást

Forrás: illusztráció / MW-archív

Nincs többé trükközés az iskolai hiányzásokkal, új korszak kezdődik egy informatikai fejlesztésnek köszönhetően. Az orvosi igazolások automatikusan a KRÉTA-rendszerébe kerülnek a 2024/25-ös tanévtől, így azokat nem lehet majd hamisítani, sem visszamenőleg kérni. A Haon érdeklődött a Nemzeti Pedagógus Karnál, hogyan néz ki ez az új szabály a gyakorlatban, illetve arra is fény derült, hogy eddig milyen „kreatív” módszerekkel próbálták elkerülni egyesek az igazolatlan hiányzásokat.

Orvosi igazolás, kréta, iskolai házirend, szülői igazolás, Haon, Debrecen
Az orvosi igazolásokat mostantól a KRÉTA-rendszerben fogják rögzíteni
Forrás: illusztráció / MW-archív

Iskolai hiányzás: nincs többé orvosi igazolás KRÉTA nélkül

Egy általam megkérdezett, nevét elhallgatni kívánó debreceni gyermekorvos kedvezőnek tartja a rendeletet, mert nem jár plusz adminisztrációval. Csak ki kell tölteni az EESZT-ben (Egészségablak – a szerk.), hogy mi a betegség, és mettől meddig érvényes az igazolás, ez pedig össze lesz kapcsolva a KRÉTA-rendszerrel. Másrészt pedig, több tízezer forintot takarít meg éves szinten, mivel a digitális igazoláshoz nem kell papír és tinta

 – részletezte Szabó Gyula, a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnökségének tagja. Hozzátette, az orvosok még időt is spórolnak így, hogy nem kell visszarendelni a pácienseket, mert a rendelési idő 30 százaléka körülbelül erre ment el eddig.

Szabó Gyula rávilágított, hogy 

a pedagógusoknak is jóval egyszerűbb dolguk lesz, mivel felváltja a a papírigazolást (ami gyakran szült konfliktushelyzetet azért, mert elvesződött, vagy a tanár nem kapta meg stb.) a digitális rendszer. Ennek van még egy további előnye szerinte, mégpedig az, hogy lezárulhat az igazoláshamisítások korszaka.

– Bizony az is előfordult, hogy egy szülő lefénymásolta az orvosi igazolást, majd gyakorlatilag olvashatatlanná tette, mert lefestette a rajta lévő dátumot. Így kvázi kedve szerint, bármikor kitölthette a másolt papírokat – osztotta meg tapasztalatait Szabó Gyula. A pedagógus beszámolt a középiskolások szokásairól is.

Orvosi igazolás, kréta, iskolai házirend, szülői igazolás, Haon, Debrecen
Szabó Gyula, Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnökségének tagja
Forrás:  Napló-archív

Megmarad a szülői igazolás?

– Megtörtént, hogy útnak indult egyedül a tanuló az orvoshoz, nyilván kapott igazolást, csak utána nem gyógyulgatott otthon, hanem elment a barátaival bulizni. Ez eddig ellenőrizhetetlen volt, sőt, még a szülők se tudtak mindig mindenről, viszont a digitális újításnak köszönhetően még ők is ráláthatnak majd mindenre. Csakúgy, mint a tanárok, akik szintén tudni fognak róla, hogy miért és meddig van kiírva a diák – foglalta össze.

Noha az óvodában aligha jellemző, hogy visszaélnek a gyerekek az igazolásokkal, a szabályozás a legkisebbeket is érinteni fogja, de valamivel később, ugyanis az ovikban még ismerkednek a KRÉTA-rendszerrel. 

Mint Szabó Gyula előrevetítette, van olyan gyermekorvosi praxis, ahol várhatóan október 1-től vezetik be a digitális igazolások adminisztrálását az előbb említett korosztály számára.

A Nemzeti Pedagógus Kar véleményéről is beszélt, miszerint a rendelet célja a jobb nyomon követhetőség, a trükközések kizárása, illetve a kimutatások és statisztikák könnyebb elkészítése. Szabó Gyula kérdésünkre azt is elmondta, hogy a szülők ugyanúgy élhetnek jogaikkal, mint eddig, és ők is leigazolhatnak néhány napot egy tanévben – hogy mennyi az annyi, azt az adott iskolai házirend szabályozza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában