Közlekedés

2024.09.11. 15:44

Te is állandóan így jársz, amikor leparkolsz Debrecenben? Vajon miért csinálja ezt a többi sofőr?

Egy debreceni autós logikus válaszokat vár arra a Facebookon, hogy miért állnak közvetlenül mellé a többiek, ha amúgy kong az ürességtől a parkoló. A kommentelők válaszai alapján nem csak Debrecenben tapasztalható ez a parkolási jelenség.

Haon.hu

Kínzó kérdést tett fel egy tag az egyik nagy debreceni Facebook-csoportban a helyi parkolási szokásokról, és akárhonnan is nézzük, az autós helyzetét bizony könnyű átérezni.

Bosszantó parkolási szokásra hívta fel a figyelmet egy facebookozó
Bosszantó parkolási szokásra hívta fel a figyelmet egy facebookozó
Forrás: illusztráció / Napló-archív

Más is észrevette már azt, a Debrecenre fokozottan jellemző tényt, hogy amikor kong az ürességtől egy parkoló, valaki akkor is biztosan közvetlenül az autód mellé fog állni az autójával?

– írta a férfi, és hát jelentkezzen nyugodtan, akinek még soha nem fordult meg a fejében, hogy vajon mi ennek az oka.

A sofőr aztán kicsit jobban is kifejtette, mi adta meg számára a végső lökést, hogy a kommentelőkhöz forduljon a témával. „Ma történt meg ez velem újra és kezdem azt hinni, hogy én nem tudok valamiről?! Jelzem, a több száz férőhelyes parkolóban voltunk kb 10-en és mire visszaértem a boltból valaki úgy állt mellettem hogy az ajtót alig bírtam kinyitni. Miért van ez? Miért nem áll 2-3 hellyel arrébb pláne mikor rengeteg a férőhely? Fél valamitől? Ijedős fajta? Csak így tud parkolni?!” – tippelgetett a felhasználó a lehetséges megoldásokra. 

Tolatva így könnyebb a parkolás, vagy talán nagyobb a biztonságérzet?

Azt írta, azon sofőrök válaszára kíváncsi, akik tudják magukról, hogy ezt rendszeresen csinálják. Ezután jelezte, hogy a „Mit érdekel ez téged?” jellegű válaszok nem érdeklik, inkább a logikus érveket szeretné olvasni.

A kommentelőktől aztán jöttek is a lehetséges megoldások:

  • „Tolatva könnyebb parkolni, ha van melletted másik autó.”;
  • „Ha van egy hatalmas üres parkoló, az egyik végén fallal vagy kerítéssel vagy bokorral, inkább odaáll az ember, mint a nyílt placcon hagyja egyedül az autót, mert biztonságosabbnak érzi. Csordában kisebb a veszély”.;
  • „Talán azért mert az emberek általában előszeretettel másolják a viselkedésmintákat, de lehet, hogy ő is ugyanolyan közel akar parkolni a bejárathoz mint te.”
  • „Talán úgy gondolja: inkább ő áll valaki mellé, minthogy mellé álljanak. (nem tudom, logikus-e)”

Ilyesmi megfejtések érkeztek, bár mivel a posztot szerda kora délután élesítették, még nagyon az eszmecsere elején tartunk. Azt mindenesetre rengetegen írták, hogy velük is állandóan ez történik, és nem csak Debrecen-specifikus jelenségről van szó.

Zárójelesen tesszük hozzá, hogy augusztus közepén Berettyóújfaluban is előfordult egy ilyen eset, ráadásul az extrémebb fajtából, hiszen lényegében becsapdázott egy kisautót a mellé parkoló terepjáró, holott nem lett volna muszáj pont ott megállnia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában