yoUDay

2024.09.15. 22:23

Dögös, szenvedélyes, túlfűtött – ilyen műsort próbálnak a yoUDay táncosai – fotókkal, videóval

A több órás műsorban közel félezer táncos lép fel. A yoUDay táncpróbáján jártunk.

Kosztin Éva

A DESOK-ban próbáltak a táncosok vasárnap

Forrás: Molnár Péter

Mint arról a Haon is hírt adott, idén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem (DE) a yoUDay-t szeptember 18-án, a Nagyerdei Stadionban. Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, az intézmény Európában is egyedülálló tanévnyitóján a hazai könnyűzenei élet legjobbjait felvonultató stadionshow-val várja hallgatókat. Az ismert hazai és nemzetközi előadók mellett a műsor nélkülözhetetlen szereplői a táncosok, ezért vasárnap délután ellátogattunk az első közös próbájukra, amit a DE Sporttudományi Oktatóközpont (DESOK) csarnokában tartottak.

youday táncpróba, youday, desok
A yoUDay-en a DEAC cheerleaderek is fellépnek majd
Forrás:  Molnár Péter

Érkezésünkkor néhányan éppen western szerelésben ropták a sportcsarnok közepén, míg a DEAC cheerleaderjei szélre húzódva produkáltak hajmeresztő akrobatikus elemeket. Végh Veronika, a színpadi show koordinátora a pálya mellől közvetlenül figyelte az eseményeket segítőjével, Csáki Benedekkel, a Színművészeti Egyetem ötödéves koreográfus-rendező szakos hallgatójával. 

youday táncpróba, youday, desok
Csáki Benedek és Végh Veronika
Forrás:  Molnár Péter

Elmondták, közel 500 táncos fog fellépni az 5 órás műsorban, ahol a hangsúlyt az összhatásra fektetik: több helyi tánccsoport táncol majd egy azonos koncepció mentén, különböző stílusban és zenékre, hogy a legjobban meg tudják csillogtatni a tehetségüket. 

Elképesztő ennyi embert mozgatni ilyen monumentális térben. Szeretnénk elkápráztatni a közönséget, ezért nem a kis mozdulatokra, hanem a nagy show-elemekre fókuszálunk

– fogalmazta meg Csáki Benedek, aki ebben az évben először csatlakozott koreográfusként a rendezvényhez.

A yoUDay táncpróba a csapatok megismeréséről is szól

– Minden évben van egy témája a yoUDay-nek, idén az út az, aminek a gerincére mi is felépítjük a műsort. A DE-re 130 országból érkeznek diákok, és Debrecenben is minden út az egyetemre vezet. A legtöbb ember életében ezek az egyetemi évek nagyon fontos útszakaszt jelentenek, így fontos az is, hogy ezen a szakaszon közösen járunk – mondta Végh Veronika, aki már hatodik alkalommal felel a rendezvényen a színpadi mozgásért.

Hozzátette, soha nem volt még ilyen hosszú az esemény, ezért volt munkájuk bőven a program összeállításával. – A táncosok főként olyan jelmezeket viselnek majd, amiben könnyedén tudnak nagy mozgásokat végezni. Inkább az egyszerűbb, alap darabok dominálnak majd, mint a vadnyugati stílusnál a kalap és a kockás ing, a rockzenénél pedig a bőrnadrág és a bakancs, de Lady Gagánál azért lesznek majd tollak is – avatott be a részletekbe. Kiemelte, egy igazi egyetemi tanévnyitót terveznek a korosztályra jellemző sajátosságokkal. 

Dögösebb, szenvedélyesebb, túlfűtöttebb lesz a műsor, mint valaha, hogy önazonos energiákat közvetítsünk a hallgatóknak. A cheerleaderek száma pirotechnikával, miközben Szirota Dzsenifer énekli a Welcome to the Jungle-t, különösen látványos lesz

– osztotta meg Végh Veronika. Kifejtette, két hete kezdték meg a próbákat a táncstúdiók külön-külön, vasárnap találkozott először az összes csoport: mindenki kipróbálhatta, milyen a koreográfiájuk nagy térben, és megnézhették egymás produkcióit is.

youday táncpróba, youday, desok
Varga Hédi, az R&B Dance Hip Hop Tánciskola vezetője
Forrás:  Molnár Péter

Az egyik tánccsoportot is megszólítottuk, Varga Hédi, a debreceni R&B Dance Hip Hop Tánciskola vezetője érdeklődésünkre elmondta, ez lesz a hatodik yoUDay, amin fellépnek. – Minden évben van valami újítás, és mindig van kihívás is, hogyan passzol majd a koncepció a mi stílusunkhoz. Szerencsére széles a repertoárunk és olyan zenéket szoktak választani nekünk, amikre szívesen táncolunk. Most egy rockos vonulatot hoztak, ehhez alkalmazkodtunk, bőrdzsekiben leszünk, bakancsban, és színes topokban. Lesz egy nagyon különleges, színes tüllszoknyánk is, aminek a hatalmas kiterjedése nagyítja majd a mozgást, elég extravagánsak leszünk – ismertette. Mint elmondta, az 53 táncosuk intenzív két héten van túl, hétvégente két-három 4 órás próbákat tartottak. – Ez elég maratoni, de így lehet felkészülni. Ráadásul így sokkal többet tudunk haladni, minta 1 órás etapokra osztanánk be az időnket naponta – tudtuk meg az előkészületi stratégiájukról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában