Változás a beruházásokban

2021.03.10. 17:31

Újra kell tervezni a belváros átalakítását

Műemlékvédelmi szempontok miatt módosította a szerződést az önkormányzat februárban.

20210215 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Sas utca régi városháza.

Fotó: Napló-archív

A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint ez a lépés a négy részfeladatból hármat érint: a „Debreceni Inkubációs Központ létrehozása”, a „Régi Városháza energetikai korszerűsítése”, valamint a „Debrecen Belvárosának innovatív rekonstrukciója” elnevezésű elemeket, a Régi Városháza épületének belsőépítészeti felújítását azonban nem.

Habár a „Debreceni Inkubációs Központ létrehozása” című projektelem, egy 1200 négyzetméter alapterületű új épület tervezése még része a módosított szerződésnek, időközben a polgármester döntött arról, hogy a város visszavonja az erre vonatkozó támogatási kérelmet, a forrást más projektek megvalósítására szeretné költeni.

A Régi Városháza energetikai korszerűsítése egy több mint 7 ezer négyzetméter alapterületű műemléki épületet érint. Általánosságban elmondható, hogy megépítése óta a határolószerkezetei elhasználódtak, téglafalazata rossz hőtechnikai tulajdonságú, melyeket az elmúlt években nem újítottak fel. A gépészeti rendszer elavult, beszabályozatlan, többnyire eredeti állapotában van – áll a dokumentumban. Az épület jelenleg nem energiahatékony. A fejlesztés célja, hogy az épület energiafelhasználása és fenntartási költségei csökkenjenek, többek közt megújuló energia hasznosításával. Elérendő az, hogy a felújítással érintett épületek legalább „DD – korszerűt megközelítő” energetikai kategóriába besorolhatók legyenek majd. A „Debrecen Belvárosának innovatív rekonstrukciója” című projekt keretében a Sas utcai új, 200 férőhelyes mélygarázs terveit kell elkészíteni, valamint ehhez kapcsolódóan a Sas utca zöldterületi rendezésének és a Városháza utca rekonstrukciójának terveit is.

Ütemezetten valósul meg

A Műemléki Tanácsadó Testület (MTT) által megfogalmazott javaslatok alapján szükséges az érintett elemek terveinek módosítása több ponton az épület műemléki környezethez történő illeszkedése és a felhasznált építészeti elemek a műemléki értéket képviselő épülettömeghez való harmonikus idomulása érdekében – tartalmazza az indoklás. Aszerint ugyanis a rendelkezésre álló tervek alapján a beruházás műemléki szempontokból kedvezőtlenül befolyásolja az utcaképet, a tetőtájat és az épülettömb településképi megjelenését, ezért a Miniszterelnökség nem javasolja a bemutatott épületbővítést. A tervezőcég a jogszabályoknak, szabványoknak és a tervezési programnak megfelelően járt el, az áttervezés kizárólag az MTT kérésére vált szükségessé – hangsúlyozza a dokumentum.

A megrendelő önkormányzat a kiviteli tervdokumentációkat megvizsgálta, és megállapította valamennyi tervezési részfeladat vonatkozásában, hogy a jelenlegi piaci helyzet, illetve a tervezői költségbecslés alapján a kivitelezés költsége várhatóan magasan meg fogja haladni a rendelkezésre álló fedezetet a benyújtott pályázat kivitelezésére szánt 2018-as piaci viszonyokhoz képest. Tekintettel arra, hogy a pandémiás helyzetben kialakult költségvetési megszorítások következtében az önkormányzat nem tudja a várható hiányzó forrást biztosítani valamennyi részfeladat vonatkozásában egy időben, ezért az egyes projektelemek a tervezettől eltérően, ütemezetten történő megvalósítása mellett döntött – írja a Közbeszerzési Értesítő. Ezek alapján a Régi Városháza energetikai korszerűsítése és belsőépítészeti felújítása, illetve a Sas utcai mélygarázs építése 2021-ben valósulna meg, míg a Debreceni Inkubációs Központ jelentős időbeli eltéréssel (utóbbi megépítésétől állnának el a polgármesteri döntés nyomán).

A dokumentum szerint a tervek olyan mértékű átdolgozása vált szükségessé, amelyek nem szerepeltek az eredeti szerződésben. A módosítás miatt így a korábbi nettó 177 millió 854 ezer 250 forint helyett nettó 213 millió 354 ezer 250 forintba kerül a tervezés, amit egyébként egy újlengyeli székhelyű cég végez.

HBN

Borítókép: A tervek között szerepel a Régi Városháza energetikai korszerűsítése is, ugyanis a gépészeti rendszer már elavult

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában