Tárgyalás

2024.09.03. 16:02

Rezzenéstelen arccal ülte végig a tárgyalást a balmazújvárosi férfi, aki a vád szerint felgyújtotta szeretőjét

Az ügyész úgy véli, a férfi hárítja a felelősséget, a védelem azonban a nő beszámíthatóságát vonta kétségbe.

Hajnal László

Vezetőszáron, rendőri kísérettel érkezett a Debreceni Törvényszék tárgyalótermébe kedden délelőtt az a férfi, aki ellen az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértése miatt emelt vádat. Az esetről a Haon többször beszámolt, a 2022 októberében történt cselekmények előzménye a vádirat alapján, hogy egy balmazújvárosi házaspár női tagja hónapok óta szeretői kapcsolatot ápolt egy közelben lakó, egyedülálló férfival (az ügy vádlottjával). A nő férjének is tudomása volt a viszonyról, és többször is kérte feleségét, hogy fejezze be a kapcsolatot, különben el fog válni tőle. Az asszony szeretője szintén arra kérte őt, hogy hagyja el a férjét, és éljen vele tovább, azonban a nő nem akarta felbontani házasságát. Emiatt több alkalommal is veszekedés tört ki köztük, ám tettlegességig nem fajult a vita, egészen a kérdéses napig.

A vád szerint a balmazújvárosi férfi egy öngyújtóval gyújtotta meg  a benzinnel lelocsolt nőt
A vád szerint a balmazújvárosi férfi egy öngyújtóval gyújtotta meg  a benzinnel lelocsolt nőt
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az egyik délután a nő elindult otthonról a szeretőjéhez, majd együttlétük után a férfi ismét arra kérte, hogy végleg maradjon vele, de amikor szeretője nemet mondott, indulatos lett. Az asszony haza indult, azonban férje már nem volt otthon, így egy ismerőse felé vette az irányt. Szeretője közben már ittas állapotba került, és amikor észrevette őt az utcán, odarohant hozzá, a torkánál megragadta, és a ház konyhájába rángatta, ahol megfenyegette: ha nem őt választja, fel fogja gyújtani. Nyomatékosítva mondandóját, egy kést az asszony torkához szorított, aki nem mert elmenekülni a lakásból. Ezután a férfi egy ötliteres benzineskannát hozott, melynek tartalmát földön fekvő nő ruházatára, arcára és karjára locsolta, majd egy öngyújtóval meggyújtotta. A sértett ekkor kirohant az udvarra, letépte felsőruházatát, majd egy hordóban lévő vízzel próbálta hűteni az égési sérüléseket. A férfi utána ment, a kezébe adott egy pólót, megparancsolta, hogy vegye fel, majd megfenyegette, ha bárkinek elmondja a történteket, akkor megöli. A nő ezután felkereste férjét, aki bejelentést tett a rendőrségre és hívta a mentőszolgálatot.

Az asszony testének 25 százalékán első-, másod- és harmadfokú égési sérülések keletkeztek, valamint a cselekmény következtében pszichiátriai kezelésre is szorult. Az ügyészség 11 év fegyházbüntetés kiszabását kérte a vádlottra, amennyiben beismerő vallomást tesz.

A védelem szerint a balmazújvárosi nő nem beszámítható

A keddi ülésen a bíró kérdésére a férfi azt felelte, nem ismeri el a bűnösségét, így az ügy tárgyalási szakaszba lépett. Vádlottként semmilyen kérdésre nem kívánt válaszolni, szokatlan módon még a személyi körülményeinek megadását is megtagadta. Viselkedése közönyös volt, az ülést rezzenéstelenül ülte végig.

Az ügyészég 15 tanú, többek közt az igazságügyi orvos-, az elmeorvos-, valamint a tűzvizsgálati szakértő meghallgatását kezdeményezte, valamint a sértett vallomásának felolvasását, mivel időközben cselekvőképessége miatt gondnokság alá került.

A védelem az asszony minden vallomásának kirekesztését kérte, arra hivatkozva, hogy cselekvőképtelensége miatt nem várható tőle valós vallomás. Az ügyvéd megjegyezte, a nő korábbi kihallgatásainak alkalmával nagy dózisban szedett Ketamin nevű gyógyszert, mely hallucinációkat okoz, így befolyásolhatta vallomásait. 

Álláspontja szerint az asszony mentális zavara és személyiségszerkezete miatt hiányzik a belátási képessége, valamint kétség fér az általa elmondottakhoz, így a hozzá közelálló tanúk kirekesztését is kérvényezte, mivel ők szerinte hamisan értesülhettek a történtekről.

Indítványozta az elmeszakértői vélemény kiegészítését azzal kapcsolatban, az asszony cselekvőképtelen állapota az eset következtében alakult-e ki, vagy már korábban is fennállt.

Az ügyészség szerint a férfi hárítja a felelősséget

Az ügyész felszólalásában kiemelte, a szakértői vélemény alapján a vádlottat negativisztikus, elhárító magatartás jellemzi. Rejtőzködő, valódi önbemutatásra nem hajlandó, alkalmazkodásában labilis, megbízhatatlan. Érzelmek fogadására és kimutatására nem képes, ám indulatait kontrollálni sem. Személyisége éretlen, ösztönök, vágyak irányítják. Érzelmileg közönyös, érdektelen. Megjegyezte azt is, a sértett nő születésétől kezdve középsúlyos értelmi fogyatékos, azonban gyenge értelmi képessége ellenére sem állt gondnokság alatt a bűncselekmény idején.

Mivel a vádlottak padján ülő férfi megtagadta a válaszadást a kihallgatás során, a bíró ismertette korábbi, a nyomozati szakaszban tett vallomásait. Ezek alapján a férfi teljesen ellentétesen számolt be a cselekményről. Az ő verziója szerint, amikor a kérdéses napon a nő visszatért, éppen főzni készült, azonban a kályhában lévő tűz kezdett kialudni, ezért megkérte az asszonyt, hogy hozzon olajat a pincéből, és öntse rá a parázsra.

Ezután nem is figyeltem oda, mit csinál, épp feküdtem az ágyon. Egyszer egy nagy pukkanást hallottam, majd azt, hogy felsikít. A kályhához siettem, ekkor láttam, hogy lángol a ruhája. Megpróbáltam eloltani, majd vízzel locsolgattam a testét. Le is öltöztettem, adtam rá egy pólót, majd kikísértem, hogy menjen a férjéhez, és értesítsék a mentőket

– állt a vallomásában. Az iratok szerint nyomozói kérdésre azt felelte, azért nem ő hívott segítséget, mert a telefonján a hangszóró nem működik. Elmondta azt is, megtalálta azt a flakont, amit a nő ráborított a tűzre, azonban abban nem olaj volt, hanem a szeretője véletlenül a benzines üveget hozhatta magával. Saját bevallása szerint baleset történt, ő csak segíteni próbált, az asszonyt pedig azért nem kísérte el az események után, mert nem akart annak férjével konfliktusba keveredni.

A tárgyalás októberben folytatódik a tanúk kihallgatásával. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában