Bírósági tudósítás

2024.09.02. 15:02

Tragédia Polgáron: magára hagyták a fürdővízben a kétéves kislányt - nevelőanyja sírva ismerte el a bűnösségét

Korábbi otthonában súlyosan bántalmazták a gyermeket, nevelőanyja azonban sajátjaként szerette. Egy óvatlan pillanatban mégis bekövetkezett a tragédia, a kétéves kislány életét már nem tudták megmenteni.

Hajnal László

Egymás kezét fogva várta a házaspár a Debreceni Törvényszéken hétfőn délelőtt, hogy a tárgyalóterembe szólítsák a nőt, aki ellen az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat. Mindketten rendezett életet sugalló, ápolt külsejű szülők benyomását keltették, és amikor elkezdődött az előkészítő ülés, a nő könnyes szemmel sétált be a terembe.

polgári kislány, kétéves kislány, polgár, emberölés
Egy rövid időre maradt magára a kétéves kislány a vízben
Forrás:  Illusztráció / Shutterstock

Az esetről többször is írtunk már, ez volt az az ügy, amelyben egy kétéves kisgyermek életét vesztette Polgáron. Az ülés kezdetén az ügyész felolvasta a vádiratot, melynek lényege szerint a kislányt és testvérét a vádlott és férje vette gondozásba, miután előző nevelőszülőjük súlyosan bántalmazta őket. 2023-ban, egy májusi napon, amikor a család férfi tagja dolgozni ment, az anyuka meg akarta fürdetni a kétéves kislányt, mert a gyermek összekoszolta magát. A nő egy teknőt vitt a teraszra, amelybe vizet öntött, és beleállította a gyermeket. Közben eszébe jutott, hogy elfelejtett törölközőt vinni, ezért beszaladt a lakásba. Fél percre hagyta magára a kicsit, és mire visszatért, észrevette, hogy a kislány teljes testével és fejével a víz alatt tartózkodik. Ijedtében kiemelte a vízből, megrázta, mire a gyermek felsírt. Látva, hogy a hasa megduzzadt, megpróbálta a gyermeket meghánytatni, azonban az összeszorította a fogát. Ezt követően a nő hassal lefelé a térdére fektette a gyermeket, és ütögetni kezdte a hátát, hogy szervezetéből eltávolítsa a vizet. Közben telefonált férjének, aki azonnal hazasietett, majd az orvoshoz szállították a kicsit.

A kislány a rendelőben még eszméleténél volt, azonban a gyermekorvos tanácsára kórházba szállították, ahol két nap múlva meghalt. Az ügyészség indítványozta, hogy a nőt mondja ki bűnösnek a bíróság, valamint két év fogházbüntetést szabjon ki rá, melyet öt év próbaidőre függesszen fel, amennyiben a vádirattal egyezően beismerő vallomást tesz.

Nem tagadta a bűnösségét a nevelőanya a kétéves kislány halálának ügyében

A hétfői ülésen a bíró kérdésére a nevelőanya azt nyilatkozta, teljes mértékben beismeri a bűnösségét, láthatóan nem is próbálta hárítani a felelősséget.

Nagyon szerettem a gyerekeket, bennem semmi rossz szándék nem volt. Amikor magamhoz vettem őket, a kórházból kellett elhoznom a kicsit, mert a lábát műteni kellett volna. Én helyre hoztam, jártam vele terápiára, megtanultam, hogy kell tornáztatni

– szólalt fel. Hozzátette, amikor az eset után elvitték az orvoshoz, a kislány még magánál volt, képes volt megállni a saját lábán, és még válaszolt is a kérdésekre.

Az ügyész arra kérte a bíróságot, hogy nyomatékos enyhítő körülményként értékelje a beismerő vallomást, valamint azt, hogy az asszony három kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként azonban mindössze egy dolgot hozott fel: a gondatlan cselekmény súlyosabb fokát, a tudatos gondatlanságot kérte mérlegelni.

bíróság, kétéves kislány, polgár, virágh, pál
Virágh Pál bíró vezette a hétfői élőkészítő ülést
Forrás:  Molnár Péter

A nő ügyvédje felszólalásában emlékeztetett rá, a gyermeknek és testvérének korábban sosem adatott meg az anyai szeretet és gondoskodás. Mint mondta, többször kellett otthont változtatniuk, az előző nevelőszülei bántalmazták, így súlyos sérüléseik keletkeztek.

Egyedül védencemnek volt köszönhető, hogy a gyermek elkerülte a műtétet, hiszen rendszeresen hordta orvoshoz, gyógytornászhoz, és sajátjaként szerette a kicsit. Férjével együtt az életét tette fel arra, hogy gyermekeket gondozzanak, ennek megfelelően átalakították saját családi otthonukat, hogy minél nagyobb tér álljon rendelkezésre, hogy ezek a gyermekek szerető közegben nőhessenek fel

– mondta. Hozzátette, a gyerekek rendesen, tisztán jártak iskolába, óvodába, jól táplálták őket, a nevelőszülői feladatokon túl pedig a nő anyai szeretettel is próbálta lelkileg és érzelmileg támogatni a gyerekeket. A gyermekorvos elmondása alapján is gondos anyuka benyomását keltette. Megemlítette, az anyuka olyannyira elhivatott volt, hogy az év nevelőszülői díjára is akarták jelölni. Fontosnak tartja, hogy ezt a feladatát a nő a későbbiekben is el tudja látni, hiszen számára ez egy életcél.

Ez egy baleset volt. Úgy gondolom, bármilyen büntetés túlzott mértékű lenne védencem számára, hiszen a legnagyobb büntetést már megkapta: azzal a lelki teherrel kell együtt élnie, hogy egy gyermek halálában közreműködött – zárta beszédét az ügyvéd. Úgy véli, bizonyos élethelyzeteknek – ritkán ugyan, ám – előfordul, hogy súlyos következményei vannak.

Nem volt indokolt a letöltendő büntetés

Rövid szünet után ítéletet hirdetett a bíró, a nőt bűnösnek mondta ki, ezért két év időtartamú, négy évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki rá. 

Emlékeztetett arra, gondatlan emberölés esetén a büntetési tétel 1 és 5 év közé esik. Indoklásában kifejtette, az enyhítő körülményeknek lényegesen nagyobb súlya volt, már csak azért is, mert a bíróság nem talált súlyosító körülményt. Nem számította annak ebben az esetben az ügyészség által említett tudatos gondatlanságot, amely azt takarja, hogy a nő „könnyelműen bízott a következmények elmaradásában”. Megemlítette azt is, tisztában van azzal, milyen volt a kislány sorsa, mielőtt a polgári házaspárhoz került, mivel ugyanarra a napra tűzték ki a tárgyalását annak a nevelőszülőnek, aki éheztette és bántalmazta a két gyermeket Hajdúsámsonban.

A bíró úgy ítélte meg, a letöltendő szabadságvesztés kiszabása valóban nem lett volna indokolt. A felfüggesztés öt éves időtartamát túlzónak találta, így – tekintettel a beismerő vallomásra és az asszony családi körülményeire – csökkentette azt.

A védelem elfogadta az ítéletet, az ügyészség azonban három nap gondolkodási időt kért, így az nem jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában