Kék hírek

7 órája

Cellainformáció rendben? Börtönből vezényeltek le telefonos csalást Hajdú-Biharban

A kiszemelt áldozatnak több mint 700 ezer forintja bánta. A telefonos csalás miatt 4 ember ellen emeltek vádat Berettyóújfaluban.

Haon.hu

Börtönből indított telefonos csalás ügyében emelt vádat a berettyóújfalui ügyészség. Az esetnek összesen 4 vádlottja van, közülük ketten a rácsok mögül vettek rá arra egy embert, hogy utaljon át százezreket egy előre megadott bankszámlaszámra. A másik kettő pedig a pénz megszerzésében segített nekik a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség szerdai közleménye szerint.

Börtönből indított telefonos csalás miatt emeltek vádat Hajdú-Biharban
Börtönből indított telefonos csalás miatt emeltek vádat Hajdú-Biharban
Forrás: illusztráció / MW-archív

A vádirat szerint két vádlott jogerős szabadságvesztését töltötte 2021 őszén ugyanabban a büntetés-végrehajtási intézetben, zárkatársak voltak.

A két férfi megállapodott abban, hogy a zárkájukban engedély nélkül tartott mobiltelefonról véletlenszerű hívásokkal a sértetteket átverve ráveszik őket arra, hogy a folyószámlájukról átutalásokat hajtsanak végre. Hogy ezt véghezvigyék, a két szabadlábon lévő vádlott egyike megszerezte társától annak bankszámlaszámát, illetve a netbanki tevékenység érdekében a mobiltelefonját és a számlához tartozó bankkártyát, írja a főügyészség.

A büntetés-végrehajtási intézetben lévő két vádlott 2021. november 10-én délután felhívták a sértettet, ügyfélszolgálati, illetve banki ügyintézőnek adták ki magukat. Közölték a sértettel, hogy mobiltelefont és készpénzt nyert, és azért, hogy hozzájusson, lépjen be a netbankjába, és ott az utalás menüben rögzítse az általuk közölt adatokat.

A sértett az utasítások végrehajtásával azonban kétszer is banki átutalást indított el, és több mint 705 ezer forintot utalt át a vádlottak által megadott bankszámlaszámra.

Az átutalások után a számlatulajdonos vádlott a társa jelenlétében összesen 703 ezer forintot vett fel még aznap több részletben úgy, hogy az ügyészség szerint mindketten tudták, miből származik a pénz. A közreműködésért 43 ezer forintot kapott, 660 ezer forintot pedig átadott vádlott-társának. A vádlottak felélték a megszerzett pénzt, illetve a nagyobb összeg sorsa ismeretlen maradt, ezáltal a sértettnek okozott kár nem térült meg.

További hosszú évek elé néznek a telefonos csalás miatt

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő többszörös visszaeső vádlottak mint társtettesek ellen nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, míg a szabadlábon lévő vádlott-társaik mint társtettesek ellen pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban mértékes indítványként a minősített csalás bűntettét megvalósító vádlottak vonatkozásában azt rögzítette, hogy amennyiben beismerik a bűncselekmény elkövetését és lemondanak a tárgyaláshoz fűződő jogukról, őket a járásbíróság 4 év 3 hónap fegyházbüntetésre ítélje és 5 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Az egyik szabadlábon lévő vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélje, 2 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, míg másik társát 1 év végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és vele szemben is rendeljen el vagyonelkobzást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában