Lakásfelújítás

2024.06.29. 07:00

Akár 300 ezer forinttal is többe kerülhet, ha szakember festi a lakást. Megéri?

Szeretné kifesteni, hogy felfrissüljön a lakás? A nyár erre kiváló időszak lehet, viszont nem árt jó előre árajánlatot kérni a szakemberektől. A Haon stábja érdeklődött, miként alakulnak a festés árak 2024-ben.

Balogh Efraim

Utánajártunk, mennyibe kerülnek a festékek, és milyenek a festés árak 2024-ben

Forrás:  MW-archív

Itt a nyár, és máskor talán nem is lehetne aktuálisabb frissíteni szobáink falait tisztasági festéssel, vagy másik színt kipróbálni, esetleg újragondolni lakásunk helyiségeinek átrendezését. Az utóbbi négy évben (tehát a pandémia kitörése óta) brutálisan megemelkedtek az építőanyagárak is, így a beltéri festékek sem maradtak ki a sorból: például a diszperziós festék ára (8-15 literes kiszerelésben) 2020 óta több mint 60 százalékkal növekedett a KSH adatai szerint. Azért, hogy bővebb képet kapjunk a költségeket illetően, szemügyre vettük, milyenek lehetőségeket kínál egy festékbolt Debrecenben. Emellett megkértünk egy szakembert, hogy informáljon minket a festés árakról és a megrendelői trendekről is többek között.

Festés árak, festék árak, lakásfelújítás, Haon, Debrecen
Festés árak: megtudtuk, mi jellemzi a szakemberek által meghatározott munkadíjakat
Forrás:  MW-archív

Festék árak egy debreceni üzletben 

Tapasztalataink szerint meglehetősen eltérőek az árak a színes festékeket illetően, már a 2,5 literes kiszereléstől kezdve. Körülbelül 3 ezer 800 forint a kiinduló összeg, és mintegy 8 ezer 500 forint a legmagasabb, amit elkérnek. Az 5 litereseknél is nagy különbségeket észleltünk, 9 ezer forinttól  13 ezer forintig terjedő díjakat tapasztaltunk, melyeket jellemzően a festékek minősége határoz meg – tehát ami foltálló és kopásbiztos, borítékolható, hogy pár ezer forinttal drágább lesz.

Tóth Zsolt festő-mázolóként dolgozik, és úgy tapasztalja, hogy az utóbbi három évben a tiszta fehér, a cappuccino barna és annak különböző árnyalatai váltak népszerűvé. Meglátása szerint ritkán fordul elő, hogy egy szoba falát szürkének vagy más színűnek szeretnék látni a megrendelők, inkább a tisztasági festésre tartanak igényt.

Persze, spórolnak is ezzel, mert már ott tartunk, hogy egy normális minőségű, 15 literes festék ára minimum 10 ezer forint. Ha egy panellakás esetét vizsgáljuk, oda kell négy vödör, szóval a festék önmagában 40 ezer forintba fog kerülni, más költséget még nem is vettünk figyelembe

 – mutatott rá a festő.

Ami a munkadíjakat illeti, döbbenetes lehet a differencia a kivitelezők között: Tóth Zsolt szerint ugyanarra a projektre akár 2-300 ezer forinttal többet is elkérhet egy-egy szakember, ezért érdemes tájékozódni a végleges döntés meghozatala előtt.

A festés árak bár magasak lehetnek, jóllehet, mégis megéri inkább kifizetni

Hogyan érdemes felmérni a terepet? A festő elmondása alapján megrendelői körét úgy alakította ki, hogy először szűk körben kezdte, majd vitték a hírét a barátok, rokonok, és végül így szerezte meg éves bevételének 60-70 százalékát. No, persze el is kell nyerni az emberek bizalmát, ami nem olyan egyszerű.

– Gyakran hallani olyat, hogy elvállalja a szakember a munkát, majd eldobja, ha közben jön egy jóval nagyobb ajánlat mástól – mesélte Tóth Zsolt. Úgy tartja, habár nehéz kiszámolni 3-4 hónapra előre a napokat, viszont mégis fontosabbnak véli, hogy megbízható festőként tekintsenek rá az emberek. Apropó, hónapok: milyen hamar kezdjünk el keresni szakembert, ha festeni akarunk? Mint Tóth Zsolt felhívta rá a figyelmet, ha valaki télen elkezd gondolkozni azon, hogy a következő évben szeretné frissíteni a falait, akkor legkésőbb februárban kezdjen el árajánlatokat kérni, hogy kapjon mihamarabbi időpontot.

Festés árak, festék árak, lakásfelújítás, Haon, Debrecen
Ha valaki beázással szembesül, lehet jobban jár, ha szakemberre bízza
Forrás:  MW-archív

Persze, előfordul, hogy a lakástulajdonosok spórolni szeretnének a munkadíjakon, és ezért megpróbálják saját kezükbe venni az ecsetet, viszont ez aligha egyszerű feladat. Tóth Zsolt rávilágított, hogy a DIY (avagy csináld magad) kezdeményezések gyakran oda vezetnek, hogy akár egy glettelést követően rosszabb lesz a helyzet, mint eredetileg volt. Úgy véli, többségben vannak azok, akik festők segítségét veszik igénybe, mert ha a tulajdonos még egyedül is kezd neki a munkának, sokszor belátja, hogy mégsem boldogul.

Néhány festékár az egyik nagyáruház kínálatában

  • A legolcsóbb beltéri falfesték fehér színben 2399 forint, de jellemzőbb a 3000 forint körüli kezdőár.
  • A színesfesték legolcsóbbja ugyanebből 2699 forint a többség 3999 forintba kerül.
  • A legdrágább dekorfesték literje 22 ezer 800 forint.
  • Van feltöltő-folttakaró-színelfedő festék 21 ezer forintért, ez hígítás nélkül használandó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában