Hőség

2024.06.19. 10:25

A kánikula miatt vörös kód lépett életbe Hajdú-Biharban

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a várható őség miatt szerda reggel 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A kánikula miatt eddig hat vármegyében érvényes az intézkedés.

Haon.hu

Hatalmas lesz a hőség a napokban Debrecenben is

Forrás: Matey István

Fülöp Attila közölte: a péntek 20 óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép életbe, szerdán hat vármegyére - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Tolna - érvényes.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót a kánikula miatt bevezetett vörös kódról
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót a kánikula miatt bevezetett vörös kódról
Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Június 20-án, csütörtökön Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, míg június 21-én, pénteken Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy vármegyében lesz érvényben a vörös kód – írja az MTI. 

Fülöp Attila kitért arra, hogy az eljárásrend a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalom számára is. Ha valaki az utcán bajba került hajléktalan embert lát, jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül – kérte az államtitkár.

A hajléktalanellátó-rendszerben van hely, az országos kihasználtság 79, a budapesti 80 százalékos – tette hozzá.

A kánikula miatt riasztás is érvényben van

Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig.

A HungaroMet Zrt. szerdai közlése szerint az Északi-középhegység keleti felének kivételével nagy területen emelkedhet a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok fölé, az Alföld déli felén, illetve a Dunántúl délkeleti részein helyenként 27 foknál is magasabb lehet a napi középhőmérséklet.

Ásványvizet oszt a MÁV és a Volánbusz

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán, a vízosztás kezdetének reggelén az MTI-vel.

Mindenkit arra kérnek, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy más szomjoltó folyadékkal induljon útra.

Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, veszprémi, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók.

A Volánbusz Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen oszt ásványvizet - írták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában